Zwiększa płodność i chroni przed rakiem. Ta zupa nie ma sobie równych
„Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili” - znasz to powiedzenie? Nie bez powodu zupę pomidorową stawia się na pierwszym miejscu w hierarchii wszystkich zup. To posiłek smaczny, pożywny i wyjątkowo zdrowy. Co jeszcze warto wiedzieć o zupie pomidorowej?
Zalety zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa, dzięki zawartości bogatych w likopen pomidorów, stanowi remedium na wiele dolegliwości. Co istotne, likopen po obróbce termicznej, jest jeszcze lepiej przyswajalny przez organizm.
CZYTAJ TEŻ: Pomidorowa, ogórkowa, kapuściana - ZUPY dla zdrowia i figury
Składniki, które znajdziemy w popularnej pomidorówce, to istna skarbnica zdrowia. Dlatego ta zupa może pomóc zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki i neutralizuje wolne rodniki. A to dopiero początek długiej listy jej zalet. Oto lista tych oczywistych i tych mniej znanych atutów zupy pomidorowej.
Zupa pomidorowa - mało kalorii, dużo witamin
Zupa pomidorowa ma mało kalorii, ale dużo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, istotną dla zachowania odporności. Witaminę K, która sprzyja prawidłowemu krzepnięciu krwi.
Witaminę A, która zapewnia piękno włosów i paznokci. Ponadto zupa pomidorowa stanowi źródła błonnika i potasu, który jest bardzo ważny dla pracy układu nerwowego i zdrowia mięśni. Niska kaloryczność zupy pomidorowej to z kolei przepis na smukłą sylwetkę.
Zupa pomidorowa - bogactwo antyoksydantów
W zupie pomidorowej znajdziemy bogactwo antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia. Ponadto uważa się, że mogą mieć związki ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory czy choroby serca.
A warto pamiętać, że zarówno nowotwory, jak i schorzenia sercowo-naczyniowe, to główne przyczyny śmierci Polaków. Uważa się, że przeciwutleniacze mają też swój udział w przeciwdziałaniu cukrzycy typu 2.
Likopen w zupie pomidorowej
Obecność likopenu również może być istotnym kryterium w profilaktyce antynowotworowej. Badania wykazują, że większe spożycie likopenu przekłada się na mniejsze ryzyko nowotworów tzw. męskich i kobiecych, czyli dotyczących m.in. piersi i prostaty. Ponadto zauważono, że likopen może korzystnie wpływać na stan kości.
Pomidorowa dla zdrowia serca i pięknej cery
Pomidorówka jest dla zdrowia – to już wiemy. Zawarte w niej składniki są również doskonałe dla urody. Karoteny i witaminy poprawiają kondycję skóry oraz jej koloryt. Sprawiają również, że promieniowanie słoneczne jest mniej szkodliwe dla komórek naskórka.
Spożywanie pomidorów i ich przetworów (ale keczup ze sklepu się nie liczy!) może też wspierać serce i układ krążenia. Zauważono, że pomidory pomagają obniżać poziom tzw. złego cholesterolu. Dzięki temu spada ryzyko m.in. miażdżycy czy zawału serca. Uważa się, że regularne spożywanie przetworów z pomidorów może też działać regulująco na ciśnienie krwi.
Pomidorowa na płodność i odporność
Pomidory na potencję? Owszem. Uważa się, że obecne w pomidorach likopen i antyoksydanty mogą sprzyjać męskiej płodności i większej produkcji oraz ruchliwości plemników.
Rozgrzewająca zupa pomidorowa to również przepis na zdrowie, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Latem możesz zastąpić ją schłodzonym sokiem pomidorowym, aby nadal korzystać ze wszystkich zalet, jakie niesie spożywanie pomidorów.