4 przepisy na koktajle dodające energii
Poznaj przepisy na smaczne koktajle dla aktywnych, które dodadzą ci sił przed treningiem oraz uzupełnią zapasy energii po wysiłku. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdź!
![Koktajle dodające energii](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Mmq1-KeqD-sSz3_koktajle-dodajace-energii-664x442.jpg)
Spis treści
- Przepis na koktajl: maślak orzechowy
- Przepis na koktajl: gruszka w kapuście
- Przepis na koktajl wiśniowo-jabłkowy
- Przepis na koktajl: kakaowy szarłat
Przepis na koktajl: maślak orzechowy
(Koktajl do wypicia przed treningiem)
- 1 garść truskawek
- ½ banana
- 200 ml maślanki
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta cynamonu
Truskawki, banana, masło orzechowe miksujemy z mlekiem roślinnym. Przyprawiamy cynamonem.
Banan i truskawki są doskonałym źródłem potasu, który jest niezbędny do prawidłowego pobudzenia błony komórkowej. Potas z sodem wpływają na równowagę płynów w naszym organizmie oraz funkcjonowanie mięśni.
Przepis na koktajl: gruszka w kapuście
(Koktajl do wypicia przed treningiem)
- 2 gruszki
- 1 szklanka posiekanych liści czerwonej kapusty
- kilka kropli soku z cytryny
Kapustę oraz gruszki wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Czerwona kapusta jest świetnym źródłem witaminy B1 (tiaminy) niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Duży wysiłek fizyczny jest najczęstszą z przyczyn jej niedoborów w organizmie, a porcja soku zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Przepis na koktajl wiśniowo-jabłkowy
(Koktajl do wypicia po treningu)
- 1 garść wiśni (świeże drylowane, mrożone bądź niecała filiżanka kompotu)
- 1 jabłko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 namoczone w gorącej wodzie daktyle
Wiśnie, jabłko i daktyle miksujemy z mlekiem roślinnym
Sok wiśniowy, jak pokazały badania na osobach uprawiających dużą aktywność fizyczną, zmniejszał zakwaszenie organizmu po wysiłku. Dzieje się tak m.in. dlatego, że zawiera dużą ilość antocyjanów i flawonoidów, które przeciwdziałają utlenianiu związków chemicznych oraz pojawianiu się stanów zapalnych.
Przepis na koktajl: kakaowy szarłat
(Koktajl do wypicia po treningu)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 4 łyżki poppingu z amarantusa
Banana i kakao miksujemy z mlekiem roślinnym. Dodajemy popping z amarantusa (można przygotować go samodzielnie w domu, prażąc ziarna na patelni).
Amarantus, zwany szarłatem, charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi, jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjąć z dietą, bo sami nie jesteśmy w stanie ich wyprodukować (lizyny, cystyny i metioniny). Bogaty jest również w magnez, wapń i żelazo oraz mangan i selen.
![Przepis na koktajl: Maślak orzechowy](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-j4Ct-4KaA-TgKm_przepis-na-koktajl-maslak-orzechowy-320x400-nocrop.jpg)
![Przepis na koktajl: Gruszka w kapuście](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-qqUb-Fvi4-4Az3_przepis-na-koktajl-gruszka-w-kapuscie-320x400-nocrop.jpg)
![Przepis na koktajl: Wiśniowo-jabłkowo](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-vURv-8qXo-Xf12_przepis-na-koktajl-wisniowo-jablkowo-320x400-nocrop.jpg)
![Przepis na koktajl: Kakaowy szarłat](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-xQMM-zN26-pX5v_przepis-na-koktajl-kakaowy-szarlat-320x400-nocrop.jpg)
Przepisy pochodzą z książki "Smacznie, zdrowo, wyjątkowo, czyli koktajle dla zdrowia i urody" Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr. W trzeciej część bestsellera "Koktajle dla zdrowia i urody" można znaleźć kilkadziesiąt nowych przepisów na pyszne i zdrowe koktajle wraz z listami zakupowymi. Wypróbuj specjalnie skomponowane tygodniowe kuracje. Proste i skuteczne, m.in. anti-aging, detoks, promienny uśmiech, moc spalania i siła mięśni.
![Zdrowo, smacznie, kolorowo, czyli koktajle](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-w6ow-MoEE-jLFW_zdrowo-smacznie-kolorowo-czyli-koktajle-320x400-nocrop.jpg)
O autorce: Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Właścicielka studia dietetyki, współpracuje z Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów, kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i - co ważne - naturalne. Autorka książek "Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu" oraz "Koktajle dla zdrowia i urody, czyli pysznie, świeżo, kolorowo" (Wydawnictwo Zwierciadło).