Lepsza niż kuloodporna. Dodaj do kawy, jeśli chcesz schudnąć i mieć więcej energii
Kawa kuloodporna podbiła serca miłośników kawy jako zdrowsza alternatywa małej czarnej. Okazuje się, że pewien składnik dodany do kawy potrafi przynieść jeszcze lepsze rezultaty. Hamuje apetyt i sprawia, że mniej podjadamy w ciągu dnia. To idealny wybór, jeśli szukasz kawy na odchudzanie.

Dla wielu ludzi poranek bez filiżanki kawy jest nie do pomyślenia. To napój, który nie tylko zadowala podniebienie i pachnie przyjemnie, ale również dostarcza energię na cały dzień. Okazuje się jednak, że pijąc kawę, możemy zredukować nadmiar kilogramów. Wystarczy zrezygnować z mleka i zastąpić go pewnym konkretnym składnikiem. Różnica wkrótce stanie się zauważalna.
Kawa z olejem kokosowym - właściwości
Kawa z dodatkiem tłuszczu to napój niezwykle ceniony w krajach zachodnich, okrzyknięty mianem "kawy kuloodpornej". Jej klasyczna odsłona podawana jest z mlekiem i masłem. Do przygotowanie proponowanej przez nas wersji potrzebujesz dodatkowo oleju kokosowego. Choć może wydawać się to dosyć niekonwencjonalne, to takie połączenie naprawdę daje efekty. Dodany tłuszcz wystarczy zblendować lub zmiksować z kawą do uzyskania pianki. Najlepszy efekt osiągniesz, używając spieniacza do mleka.
Mimo iż taka kawa jest prawdziwym źródłem kalorii, to hamuje apetyt i skutecznie radzi sobie z tłumieniem głodu. Jeśli spożyjesz ją na początek dnia, zapewni ci sytość na długie godziny. Dzięki temu napojowi unikniesz podjadania między planowanymi posiłkami. Jeśli kawa z masłem i mlekiem nie jest dla ciebie, możesz ograniczyć się tylko do dodania łyżki oleju kokosowego.
Co więcej, olej kokosowy, dzięki zawartości kwasu laurynowego, ma działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Picie kawy z tym dodatkiem przynosi szereg korzyści, nie tylko dla sylwetki.
Z czym pić kawę, żeby schudnąć?
W walce z nadmiarem kilogramów sprawdzi się również kawa z dodatkiem cytryny. To proste, ale niesamowicie efektywne połączenie. Czy jednak może przynieść cudowne efekty? Zdecydowanie nie można zastąpić nim odpowiedniej diety i regularnych ćwiczeń.
Warto jednak zastanowić się nad zastąpieniem mleka dodawanego do kawy sokiem z cytryny. Jej kwaśny smak zniweluje również gorycz kawy, co może być korzystne dla osób nieprzepadających za tym aspektem smaku kawy. Dodatkowo, eliminując potencjalne problemy trawienne, które mogą wynikać z połączenia kawy z mlekiem, zachowamy pełne działanie kofeiny. Cytryna dodana do kawy nie tylko dodaje jej orzeźwiającego smaku, ale przede wszystkim, wpływa na przyspieszenie przemiany materii, co przekłada się na efektywne spalanie kalorii. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna to podstawa każdej skutecznej walki ze zbędnymi kilogramami.