Anna Lewandowska to trenerka, która nie tylko dobiera ćwiczenia, ale także dietę. W jednym ze swoich wpisów zaproponowała swoim fanom rosół - poleca go szczególnie tym, którzy ostro trenują. Na stronie Lewandowskiej trenerka pisze:
- Polecam go sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się najlepiej zregenerować - napisała trenerka.
Rosół jest inspirowany kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej.Przepis jest zaskakująco prosty. W pierwszej kolejności należy zagotować 3 litry wody i wrzucić do garnka:
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- około 1/2 kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna),
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego,
- 1/2 łyżeczki kminku.
Ważne, by umieszczać je we wrzątku co minutę. Całość należy gotować 1,5 godziny, a następnie dodawać kolejne składniki:
- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszkę,
- 1 dużą cebulę,
- seler naciowy (jedna łodyga),
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczyptę pieprzu cayenne,
- 1 listek laurowy,
- 4 ziela angielskie,
- sól do smaku,
- pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta.
Całość znów powinna być gotowana przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Co zawiera rosół, który poleca Lewandowska? Zdaniem trenerki znajdziemy w nim dużą zawartość składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor i potas. Rosół zawiera także kolagen.