Co zrobić, by poziom cukru wrócił do normy?
Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą. W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz cukrzycy. Poznaj listę odpowiednich produktów - z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce - które możesz jeść bez ograniczeń, które są dozwolone w mniejszych ilościach, a których diabetycy i osoby zagrożone cukrzycą powinni w ogóle unikać.
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy m.in. od odpowiedniego poziomu glukozy (cukru) we krwi. Mierzony na czczo powinien być mniejszy niż 100 mg/dl (5,6 mmol/l), a dwie godziny po podaniu glukozy - mniejszy niż 140 mg/dl (7,8 mmol/l).
Badanie poziomu cukru, normy, interpretacja wyników - znajdziesz w tym artykule!
Poziom cukru we krwi zależy od tego, co jesz. Większość węglowodanów zawartych w pieczywie, makaronach, ziemniakach, słodyczach i owocach trawisz w przewodzie pokarmowym i zamieniają się one w glukozę. Jest ona wchłaniana do krwi, a następnie przenika do mięśni, wątroby i innych narządów, zasilając je w energię.
Aby glukoza dostała się do komórek, potrzebna jest insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. Gdy jej brakuje, komórki nie otrzymują potrzebnej energii, a we krwi pozostaje nadmiar cukru. Stan ten określa się jako hiperglikemię. Zdarza się ona często u osób starszych, a także otyłych. Aby obniżyć poziom cukru, poleca się dietę wzbogaconą w „dobre”, czyli wolno wchłaniane węglowodany, a ograniczającą te „złe”, które wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.
Spis treści
- Warzywa skutecznie obniżają poziom cukru
- Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny jeść produkty zbożowe
- Przyprawy obniżające poziom cukru
- Skrobia oporna obniża poziom cukru we krwi
- Owoce - tak, jednak w mniejszych ilościach
- Zasady diety przy podwyższonym poziomie cukru
Warzywa skutecznie obniżają poziom cukru
Ważne miejsce w diecie powinny zajmować warzywa, najlepiej surowe (rozgotowane warzywa szybciej podnoszą poziom cukru we krwi). Zaleca się, by każdego dnia zjadać ich co najmniej pół kilograma. Dodawaj je do każdego posiłku i pij soki warzywne. Warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który wydłuża trawienie cukrów, wówczas poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, a to zapobiega hiperglikemii.
Warzywa, które można jeść bez ograniczeń: cykoria, cukinia, ogórki świeże i ogórki kwaszone, rzodkiewka, kapusta pekińska i kapusta kwaszona, wszelkie odmiany sałaty, szczypiorek, szpinak, szparagi, świeże grzyby, boćwina, cebula, kabaczek, kalafior, papryka zielona, pomidory, seler naciowy, szczaw i brokuły. Można jeść je bez ograniczeń także pomiędzy posiłkami, ponieważ mają mniej niż 6 g cukrów w 100 g.
Warzywa, które można jeść 1-2 razy dziennie. Nieco więcej węglowodanów (do 10 g w 100 g) zawierają brukselka, burak, cebula, dynia, fasolka szparagowa, kalarepa, papryka czerwona, rzepa, kapusta - biała, czerwona i włoska, marchew, seler, korzeń pietruszki oraz por.
Warzywa niewskazane przy podwyższonym cukrze: warzywa strączkowe (bób, groch, fasola, groszek zielony), kukurydza, ziemniaki - jednak dotyczy to tylko świeżo gotowanych ziemniaków (zob. fragment o skrobi opornej poniżej).
Szukasz pomysłu na dania o niskim indeksie glikemicznym? Skorzystaj z JeszCoLubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie. Ciesz się indywidualnie dobranym planem, stałą opieką dietetyka i mnóstwem gotowych przepisów na zdrowe i smaczne posiłki. Wspieraj organizm w chorobie, a przy tym wyglądaj i czuj się lepiej!
Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny jeść produkty zbożowe
Produkty zbożowe to podstawa w diecie dla osób zagrożonych cukrzycą. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, które wpływają na przemiany węglowodanów, np. ułatwiają przetwarzanie glukozy w energię. Produkty zbożowe zawierają też skrobię oraz sporo błonnika, czyli tzw. cukry czołgające się najwolniej trawione i przyswajane przez organizm.
Węglowodany, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie: pieczywo razowe i pełnoziarniste z otrębami, graham, brązowy ryż, grube kasze (kasza pęczak, kasza gryczana), płatki (płatki owsiane, jęczmienne), otręby.
Węglowodany dozwolone, ale w ograniczonej ilości: pieczywo mieszane i białe, makarony, ryż i drobne kasze. Dostarczają one tzw. cukrów maszerujących, które są co prawda wolno trawione i wchłaniane, ale nie można ich jeść bez ograniczeń, w nadmiarze bowiem podnoszą poziom glukozy we krwi.
Przyprawy obniżające poziom cukru
Poziom cukru obniżają również niektóre przyprawy:
- goździk
- kozieradka pospolita
- cynamon
Takie właściwości ma też synigryna – substancja, w którą bogata jest rzeżucha.
Skrobia oporna obniża poziom cukru we krwi
Czas polubić skrobię oporną. Jest to skrobia, której nie potrafimy trawić ani przyswajać. Ulega ona fermentacji w okrężnicy, tak samo jak to się dzieje z błonnikiem. Skrobia oporna ma jeszcze jedną zaletę – działa podobnie jak błonnik, obniżając poziom glukozy we krwi.
Tę formę skrobi zawiera czerstwe pieczywo, płatki zbożowe, ugotowane i przechowywane 24 godziny w lodówce makaron, fasola, banany o zielonej skórce i... ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia (można robić z nich sałatki). To dobra wiadomość dla wielbicieli tych ostatnich warzyw, bo świeżo ugotowane ziemniaki są dla osób z podwyższonym poziomem cukru zakazane (możesz tylko od czasu do czasu pozwolić sobie na 2-3 pieczone lub gotowane na parze).
Wyklucz z diety:
- cukier i wszelkie słodycze, a także słodzone przetwory owocowe, miód, słodkie soki, napoje gazowane i niegazowane
- niektóre owoce: banany, winogrona, suszone śliwki, rodzynki, owoce kandyzowane
- alkohol, zwłaszcza wysokoprocentowy i słodki
- niektóre warzywa: bób, groch, groszek zielony, kukurydza i ziemniaki
- unikaj purée ziemniaczanego, frytek, placków ziemniaczanych, pyz, pierogów ruskich, ziemniaków smażonych i odsmażanych
Owoce - tak, jednak w mniejszych ilościach
Osoby, które walczą z podwyższonym poziomem cukru, mogą jeść także surowe owoce, jednak w mniejszych ilościach niż warzywa i nie wszystkie, ponieważ zawierają więcej cukrów. Ale niektóre, jak grejpfrut, skutecznie zmniejszają poziom cukru w organizmie. Ponadto są cennym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza chromu - pierwiastka niezbędnego do przemian glukozy. Pij też soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane, niedosładzane, ale rozcieńczaj je wodą.
Dozwolone są mniej słodkie owoce (te, które zawierają w 100 g do 10 g węglowodanów): awokado, cytryna, grejpfrut, poziomki i truskawki.
Rzadziej sięgaj po:
- agrest,
- jagody,
- ananasa,
- arbuza,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- jabłka,
- czereśnie,
- kiwi,
- maliny,
- mandarynki,
- morele,
- nektarynki,
- pomarańcze,
- śliwki,
- wiśnie.
Te owoce mają 10-15 g cukrów w 100 g.
Owoce zakazane dla cukrzyków to: banany, winogrona, suszone śliwki, rodzynki, owoce kandyzowane.
Sprawdź, jakie masz dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Zasady diety przy podwyższonym poziomie cukru
- Jedz częściej, ale mniej – najlepiej 4-5 małych posiłków dziennie. Wraz z mniejszymi porcjami do krwi przedostają się niewielkie i łatwe do „zagospodarowania” dawki glukozy.
- Kontroluj ilość tłuszczu w diecie. Wybieraj chude mięso i wędliny drobiowe oraz ryby morskie. Unikaj tłuszczów zwierzęcych. Do sałatek i surówek zamiast majonezu i śmietany używaj oliwy i olejów roślinnych. Podwyższony poziom cukru we krwi wpływa na wzrost poziomu lipidów, a to może zwiększyć ryzyko miażdżycy, chorób serca i chorób układu krążenia.
- Zmień sposób przygotowywania posiłków. Makaron podawaj al dente (czyli ugotowany na półtwardo), a ryż i kasze gotuj na sypko. Trawisz je wtedy dłużej, dzięki temu poziom glukozy we krwi podnosi się łagodnie i wolno.
- Warzywa jedz na surowo lub gotuj krótko, najlepiej na parze. Unikaj długiego gotowania w dużej ilości wody. Rozgotowane i miękkie warzywa szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, np. marchewka z groszkiem. Osoby starsze, które mają problemy z gryzieniem twardych surowych warzyw, powinny je zetrzeć na tarce.
- Wzbogać jadłospis w chudy ser twarogowy i mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka). Dostarczają sporo witaminy B2, a przy tym mają mniej laktozy (cukier mlekowy składa się z glukozy i galaktozy) niż mleko. Od czasu do czasu możesz zjeść 1–2 plasterki żółtego sera, który prawie wcale nie zawiera laktozy.
- Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz kromkę razowca z łyżeczką niskosłodzonego dżemu lub owoce. Unikaj słodyczy, nawet tych przeznaczonych dla diabetyków. Cukier zastąpiono w nich słodzikami, ale jak niemal wszystkie łakocie zawierają one dużo tłuszczu (jest on bowiem nośnikiem smaku). Jeśli lubisz słodki smak, zamiast cukru używaj słodzików.
miesięcznik "Zdrowie"