Dieta chroniąca przed anemią

2014-02-25 7:30

Blada cera, zmęczenie, brak koncentracji - to mogą być objawy anemii. W zapobieganiu anemii i jej leczeniu bardzo ważna jest właściwa dieta. Niezbędne są w niej produkty zawierające substancje, dzięki którym procesy krwiotwórcze przebiegają bez zakłóceń. Co powinno znaleźć się na talerzu, by zachować dobrą formę? Poznaj zasady diety, która chroni przed anemią?

Potrawa
Autor: Jupiterimages Do każdego posiłku dodawaj warzywa - dostarczysz sobie witamin i kwasu foliowego.

Spis treści

  1. Dieta na anemię: żelazo
  2. Dieta na anemię: witamina C
  3. Dieta na anemię: witaminy B6 i B12
  4. Dieta na anemię: molibden
  5. Dieta na anemię: witamina E
  6. Dieta na anemię: kwas foliowy
  7. Dieta na anemię: miedź, cynk, kobalt

Dieta na anemię: żelazo

Składnik hemoglobiny, która odpowiada za dotlenienie organizmu. Od tego, ile go mamy, zależy poziom czerwonych ciałek we krwi, prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna, odporność. Dodaje energii, poprawia myślenie.Gdzie szukać? W czerwonym mięsie, wątrobie, warzywach strączkowych, brokułach, szpinaku. Żelazo z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne, ale za to są one mniej kaloryczne. Dzienną dawkę (16–19 mg kobiety, 15 mg – mężczyźni) pokryje urozmaicona dieta.

Dieta na anemię: witamina C

Kwas askorbinowy poprawia 3–4-krotnie wchłanianie żelaza. W ten sposób chroni przed niedokrwistością (organizm wykorzystuje średnio 10 proc. dostarczonego pierwiastka).Gdzie szukać? W owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, natce pietruszki, szczypiorku, sałacie. Najlepiej łączyć na talerzu warzywa i owoce będące bogatym źródłem witaminy C z produktami pochodzenia zwierzęcego zawierającymi dużo żelaza: wędlinę z pomidorem, kotlet z surówką z kapusty.

Dieta na anemię: witaminy B6 i B12

Są potrzebne do produkcji zdrowych czerwonych ciałek krwi. Jeśli tych witamin jest za mało, powstające erytrocyty są za duże i zbyt kruche, by mogły pełnić prawidłowo swoją funkcję – przenosić tlen i substancje odżywcze. Wówczas rozwija się niedokrwistość.Gdzie szukać? W mięsie, wątrobie, serach żółtych, produktach pełnoziarnistych, kaszach, orzechach, płatkach śniadaniowych, rybach (głównie sardynkach), drożdżach, awokado, ziemniakach, bananach.

Dieta na anemię: molibden

Tego mikroelementu potrzebujemy w śladowych ilościach. Jednak odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę. Wchodzi w skład wielu enzymów zawiadujących przyswajaniem żelaza. Bez niego dostarczone żelazo zostanie z organizmu wydalone.Gdzie szukać? W produktach pełnoziarnistych, ryżu naturalnym, nasionach roślin strączkowych, mleku i jego przetworach, żółtym serze, jajkach, szpinaku, pietruszce, pomidorach. Jeśli unikasz fast foodów i konserw, nie powinno ci go zabraknąć.

Dieta na anemię: witamina E

Chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Jeśli mamy jej dostateczną ilość, procesy krwiotwórcze przebiegają prawidłowo.Gdzie szukać? W kiełkach pszenicy, olejach, orzechach, migdałach, ziarnach słonecznika, warzywach o zielonych liściach, razowym pieczywie i makaronach, nieoczyszczonych kaszach. Dzienna norma dla osób dorosłych wynosi 10 mg równoważnika a-tokoferolu (najbardziej przyswajalna postać witaminy E). Dla porównania: łyżka kiełków pszenicy dostarcza 20 mg.

Dieta na anemię: kwas foliowy

Bierze udział w podziale komórek. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej – charakteryzuje się ona zmienionym obrazem krwinek czerwonych na skutek zaburzenia ich rozwoju w szpiku kostnym.Gdzie szukać? W zielonych warzywach, fasoli, produktach pełnoziarnistych, soku pomarańczowym. Niektóre produkty wzbogaca się w ten kwas, np. mąkę. Zalecaną dzienną dawkę pokryjesz, jedząc na śniadanie płatki lub razowe pieczywo i dodając do posiłków warzywa.

Dieta na anemię: miedź, cynk, kobalt

Uczestniczą w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Niedobór miedzi utrudnia transport żelaza do miejsc syntezy hemoglobiny, kobalt wchodzi w skład witaminy B12.Gdzie szukać? Miedź – w owocach morza, warzywach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach, grochu, czosnku, pomidorach, awokado. Cynk – w kaszy gryczanej, razowym pieczywie, polędwicy, jajkach, pestkach dyni, kapuście, żółtym serze. Kobalt – w grzybach, podrobach, cykorii, szpinaku.

miesięcznik "Zdrowie"