Zapomnij o jajecznicy, uważaj na przyprawy. Najważniejsze zasady diety na ból żołądka, zgagę, nudności i biegunkę
Zwykle nie zastanawiamy się zbytnio, jak jemy. Czas refleksji przychodzi, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości żołądkowe. Chociaż boli cię żołądek, w przełyku pali zgaga, odczuwasz nudności, masz mdłości i biegasz do toalety to coś trzeba jeść. Co jeść? Jaka powinna być dieta na ból żołądka, zgagę, nudności i biegunkę?
Spis treści
- Ból żołądka - pomaga dieta łatwo strawna
- Ból żołądka - co wolno jeść
- Ból żołądka - przyprawom mówimy: nie
- Jak prawidłowo gotować potrawy dla dobra żołądka?
Ból żołądka może mieć wiele przyczyn, od zatrucia, poprzez wrzody, na raku żołądka skończywszy. Najczęściej winę za ból żołądka ponosi brak czasu i wynikająca z niego zła dieta. Jak to się dzieje? Otóż z powodu braku czasu stołujemy się w barach szybkiej obsługi, sięgamy po żywność typu fast food, potrawy tłuste, smażone, jemy w pośpiechu. Zamiast świeżych warzyw i owoców, pochłaniamy mnóstwo barwników i konserwantów. W pracy kanapki i jogurt, zastępują słodycze i kawa. Soki w naszym menu wypierają energizery i napoje gazowane. A co na to żołądek? Stoi przed nim nie byle jakim wyzwaniem – trzeba niezdrowe specjały strawić. Gdy brakuje mu na to sił, daje nam sygnały ostrzegawcze. Pojawia się ból między żebrami, zgaga, kruczenie w podbrzuszu i biegunka. Jeżeli mimo tego nie zmienimy nawyków i diety, dostaniemy od żołądka czerwoną kartkę. Takie działanie może doprowadzić do stanów zapalnych błony śluzowej żołądka, owrzodzenia, a nawet nowotworu.
Ból żołądka - pomaga dieta łatwo strawna
Dieta lekkostrawna jest dla przepracowanego żołądka panaceum na wszelkie dolegliwości. Posiłki przygotowane zgodnie z jej zasadami są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, a ich trawienie nie przysparza żadnych kłopotów naszemu żołądkowi. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a najlepiej wyłączenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w sosie, mocno przyprawionych, wzdymających i zawierających dużo włókna pokarmowego – błonnika. Stwierdzono, że długo zalegają one w żołądku i utrudniają jego opróżnianie. Wydłuża to procesy trawienne i wzmaga wydzielanie kwaśnych soków żołądkowych.
Ból żołądka - co wolno jeść
Żołądkowi nie zaszkodzą: jasne i czerstwe pieczywo, drobne makarony i kasze, słodkie i zsiadłe mleko, sery białe i homogenizowane. Żołądek preferuje chude mięsa (indyk, kurczak, cielęcina) i ryby (dorsz, tuńczyk). Owoce najlepiej spożywać bez skórki i pestek. Warzywa przed jedzeniem zblanszować (przelać wrzątkiem) lub ugotować. Warto zapomnieć o jajecznicy, a jaja jadać na miękko lub w koszulce, gotowane na parze. Zamiast tłuszczu zwierzęcego sięgać po oleje roślinne i oliwę z oliwek. W diecie lekko strawnej zupy zaprawia się żółtkiem lub mlekiem.
Ból żołądka - przyprawom mówimy: nie
Aby żołądek funkcjonował bez zarzutu należy wykluczyć dodatki smakowe takie jak: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ketchup, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, mocny alkohol. Brzmi to bardzo restrykcyjnie, ale przecież potrawy kuchni lekko strawnej wcale nie muszą smakować jak papier, można je doprawiać kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, pietruszką, zielonym koperkiem, majerankiem, rzeżuchą, melisą i solą.
Jak prawidłowo gotować potrawy dla dobra żołądka?
Potrawy najlepiej sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze – w naczyniach bez wody. Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone. Można stosować duszenie, obsmażanie potrawy na patelniach do smażenia beztłuszczowego, oraz pieczenie w folii aluminiowej, na pergaminie, na ruszcie, w naczyniach ceramicznych, w piekarniku, bądź w opiekaczu elektrycznym. Ważne jest, aby potrawy były świeżo przyrządzane, nie przechowywane w lodówce, gdyż zmniejsza to możliwość zakażenie bakteryjnego posiłków.
Czy wiesz, że...
- napar z rumianku łagodzi dolegliwości żołądkowe,
- napar z koperku i kminku, zwłaszcza u małych dzieci, pomaga na bóle powstałe na skutek nagromadzenia się gazów,
- napar z suszonych czarnych jagód ma działanie przeciwbiegunkowe i zapierające,
- herbatka z mięty przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga organizmowi uporać się z tłustym i obfitym posiłkiem.