Dieta na jesień - cebula ważna w jesiennej diecie
Cebula ma wiele składników cennych w walce z jesiennymi infekcjami i grypą. Warto więc, by dieta na jesień zawierała cebulę, co zwiększy odporność organizmu na choroby.
Spis treści
Dieta na jesień powinna zawierać cebulę. Wiecie, że cebula ma kilka odmian, m.in. zarówno jesienno-zimową, jak i wiosenno-jesienną? Cebulę uprawiano w Azji już 5000 lat temu. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem wieczności, a w średniowieczu używano jej czasem zamiast... pieniędzy. Marynarze wykorzystywali ją jako lek na szkorbut. Wywar z cebuli zalecany był także w chorobach reumatycznych. Dlatego to ważny składnik diety na jesień.
Dieta na jesień: wspaniałe właściwości cebuli
Cebula jest źródłem błonnika, witaminy C i kwasu foliowego. Nie brak w niej fosforu, magnezu, siarki, krzemu i cynku. Składniki cebuli działanie przeciwutleniające i antynowotworowe, zmniejszają tendencję do formowania się skrzepów krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL. Mamy też dobrą wiadomość dla osób odchudzających się - cebula to tylko 28 kcal/100g.
Jak zrobić syrop z cebuli? [WIDEO]
Domowy syrop na kaszel z cebuli
Obraną, pokrojoną cebule zasyp cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin, pij kilka razy dziennie (dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce).