Dieta na jesień - cebula ważna w jesiennej diecie
Cebula ma wiele składników cennych w walce z jesiennymi infekcjami i grypą. Warto więc, by dieta na jesień zawierała cebulę, co zwiększy odporność organizmu na choroby.
![Dieta na jesień - cebula ważna w jesiennej diecie](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-aJaA-Fz9n-jTVx_dieta-na-jesien-cebula-wazna-w-jesiennej-diecie-664x442.jpg)
Spis treści
Dieta na jesień powinna zawierać cebulę. Wiecie, że cebula ma kilka odmian, m.in. zarówno jesienno-zimową, jak i wiosenno-jesienną? Cebulę uprawiano w Azji już 5000 lat temu. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem wieczności, a w średniowieczu używano jej czasem zamiast... pieniędzy. Marynarze wykorzystywali ją jako lek na szkorbut. Wywar z cebuli zalecany był także w chorobach reumatycznych. Dlatego to ważny składnik diety na jesień.
Dieta na jesień: wspaniałe właściwości cebuli
Cebula jest źródłem błonnika, witaminy C i kwasu foliowego. Nie brak w niej fosforu, magnezu, siarki, krzemu i cynku. Składniki cebuli działanie przeciwutleniające i antynowotworowe, zmniejszają tendencję do formowania się skrzepów krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL. Mamy też dobrą wiadomość dla osób odchudzających się - cebula to tylko 28 kcal/100g.
Jak zrobić syrop z cebuli? [WIDEO]
Domowy syrop na kaszel z cebuli
Obraną, pokrojoną cebule zasyp cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin, pij kilka razy dziennie (dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce).