Co jeść na poprawę nastroju? Dieta na jesienną depresję
Jesienne mgły, chłód, przymrozki i brak słońca... Ogarnia cię pesymistyczny nastrój? Nie poddawaj się chandrze! Włącz do diety składniki, które pomogą Ci zwalczyć jesienną depresję. Zobacz, co jeść, żeby poprawić sobie humor! Oto dieta na jesienną depresję.
Dieta na jesienną depresję powinna być przede wszystkim zbilansowana. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Aby zapewnić sobie zrównoważoną dietę, warto jeść warzywa i owoce sezonowe, a jesienią i w zimie uzupełniać niedobory witamin naturalnymi sposobami. Mimo braku pogody warto pamiętać też o regularnym uprawianiu sportu, który jest największym zastrzykiem energii dla wszystkich przygnębionych zmianą pogody.
Na nastrój najlepiej wpływa zbilansowana dieta. Przestrzegając podstawowych zasad możesz możesz wprowadzić się w doskonały humor. Wybieraj potrawy niskobiałkowe, bogate w węglowodany złożone i tłuszcze.
Co jeść na poprawę nastroju? Węglowodany!
Hormon szczęścia - serotonina, wytwarzana jest w mózgu dopóki dostarczamy organizmowi węglowodanów. Pamiętajmy jednak, że węglowodany (cukry) dzielą się na dwie grupy: proste i złożone. Dlatego często powtarzane stwierdzenie, że czekolada poprawia nastrój, nie do końca jest zgodne z prawdą. Słodycze dostarczają sacharozy (cukier prosty) i szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. W związku z tym samopoczucie się poprawia. Stan ten jednak nie trwa długo, bo równolegle podnosi się poziom insuliny, a w konsekwencji obniża się stężenie glukozy, co prowadzi do uczucia senności.
Dlatego humor na dłużej poprawi gorzka czekolada, brązowy ryż i pełnoziarniste makarony, niż mleczne batoniki. Węglowodany złożone dostarczają witamin, minerałów i błonnika - a te korzystnie wpłyną na gospodarkę energetyczną, stopniowo uwalniając energię nie powodują nagłego spadku zapału i senności.
Poza tym, w gorzkiej czekoladzie zawartość kakao wynosi ponad 70% - działa więc ona nie tylko na poprawę nastroju, ale i chroni przed działaniem wolnych rodników.
Co jeść na poprawę nastroju? Ryby!
Żeby poprawić sobie nastrój dostarczaj z dietą Omega-3. Najwięcej dobroczynnej substancji jest w rybach. Do wyboru mamy kilka opcji: codzienna dawka tranu, albo porcja smacznej, pieczonej ryby.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają na budowę i rozwój mózgu w tych obszarach, które odpowiadają m.in. za poprawę nastroju. U osób z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych zauważono niską podatność na depresję - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Zamiast słodyczy jedz więc... ryby! Kiedy dopada cię chandra i uczucie spadku formy zjedz porcję ryby - zadziała długofalowo stymulując mózg do aktywności. Śmiało można stwierdzić, że ryba to naturalny lek antydepresyjny.
Co jeść na poprawę nastroju? Witaminy z grupy B!
Gorszy nastrój wynika nie tylko z pogarszającej się pogody. Stres stoi w czołówce czynników wpływających negatywnie na samopoczucie. Żeby wrócić do lepszej formy, działaj dwupłaszczyznowo: zlikwiduj źródło stresu i zadbaj o odpowiednie spożycie witamin z grupy B. Tiamina, niacyna i kwas foliowy działają przeciwdepresyjnie i łagodzą objawy lękowe.
W jakich składnikach jest najwięcej witamin z grupy B? Dobrym źródłem są otręby, chleb razowy, rośliny strączkowe, mleko, żółtka jaj, ziarna zbóż, orzechy, tuńczyk, łosoś.
Co pić na poprawę nastroju? Wodę!
Kąpiel w wannie pełnej pachnącej wody odpręża i poprawia nastrój - to pewne. Ale złe samopoczucie pośrednio może być spowodowane odwodnieniem organizmu. Jeśli chce nam się pić, oznacza to, że organizm rozpaczliwie woła o dostarczenie mu płynów. To stan, w którym już mu jej brakuje.
Codzienna dbałość o regularne picie wody powinna być czynnością wykonywaną automatycznie - jak mycie zębów czy ubieranie się. Woda pobudza organizm i wypłukuje toksyny, dotlenia i redukuje bóle głowy.
Wypicie szklanki wody bezpośrednio raczej nie poprawi humoru, ale dbałość o wypijanie zalecanej dawki wody w dłuższej perspektywie bez wątpienia wpłynie na samopoczucie.
Oto lista produktów, których włączenie do diety poprawi ci nastrój: banany, daktyle, morele, figi, rodzynki, orzechy, brązowy ryż, kasza jaglana, kasza gryczana, pęczak, ziemniaki, groch, fasola, bób, soczewica, seler, pietruszka, marchew, mleko, jajka, kapusta, kukurydza, łosoś, śledzie, sardynki, tuńczyk, makrela, siemię lniane, zielone warzywa liściaste, kiełki zbóż, kiełki soi, miód, owoce morza, chudy drób i podroby, płatki owsiane, drożdże piwne, awokado, grzyby, cytrusy, owoc dzikiej róży, makarony z mąki razowej, pieczywo pełnoziarniste, buraki, jabłka, goździki, jarmuż, kakao, czekolada.
Sprawdzone przepisy z wykorzystaniem wymienionych składników:
Kasza jaglana z owocami
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Risotto z kiełkami
Pasta z awokado na kanapkę
Tabuleh czyli sałatka z kaszy i pietruszki
Buraczki z jarmużem
Więcej dobrych dla zdrowia przepisów kulinarnych znajdziesz w dziale PRZEPISY.