Dieta na przeziębienie i grypę. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

2013-09-17 13:39

Jesienią i zimą trwa sezon przeziębień i grypy. Jak się odżywiać w tym okresie, aby wzmocnić system odpornościowy organizmu, nie przeziębiać się i nie chorować na grypę. Co jeść, aby nie chorować na grypę. Jak jeść, żeby nie chorować? Jaka dieta najlepiej wzmocni odporność organizmu?

Dieta na przeziębienie i grypę. Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Autor: thinkstockphotos.com Jesienią i zimą trwa sezon przeziębień i grypy. Jak się odżywiać w tym okresie, aby wzmocnić system odpornościowy organizmu, nie przeziębiać się i nie chorować na grypę. Co jeść, aby nie chorować na grypę. Jak jeść, żeby nie chorować? Jaka dieta najlepiej wzmocni odporność organizmu?

Dieta na przeziębienie i grypę to dieta, która w naturalny sposób wzmocnia odporność. Dziki niej sprawny układ odpornościowy potrafi odeprzeć atak zarazków, gdy wszyscy dookoła kichają i kaszlą. W organizmie krążą tysiące komórek odpornościowych (leukocytów, czyli białych krwinek). Mają nie dopuścić do wniknięcia drobnoustrojów do wnętrza (odporność nieswoista), a jeśli się to nie uda, szybko je pokonać (odporność swoista). Leukocyty żyją bardzo krótko, więc organizm na bieżąco musi zastępować je nowymi. Aby tak było, potrzebne są odpowiednie warunki. Jeśli mu ich nie stworzysz, nie wyprodukuje odpowiedniej liczby białych krwinek i będziesz chorować. W budowaniu odporności ważna jest właściwa dieta. Wybieraj produkty wspierające system immunologiczny organizmu.

Dieta na przeziębienie i grypę jest bogata w marchew

Jej pomarańczowy kolor świadczy o tym, że zawiera dużo beta-karotenu, z którego w organizmie wytwarzana jest witamina A (beta-karoten wraz z witaminą C i A wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym). Utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie zarazków do krwi. Zwiększa liczbę komórek odpornościowych, dzięki czemu pomaga odeprzeć atak wirusów grypy i przeziębienia. Marchew dostarcza dużo witaminy C, E, K, z grupy B, sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony. Najlepiej jadać ją na surowo.

Polecamy
jesz co lubisz zbilansowana dieta

Autor: Time S.A

Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.

Miód wzmacnia odporność

Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1-2 łyżki miodu dziennie. Dostarcza kwasów organicznych, aminokwasów, cennych enzymów i mikroelementów, które mobilizują układ odpornościowy (w miodzie spadziowym jest 4 razy więcej żelaza niż w innych). Miód zawiera witaminy z grupy B, które współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do wzmocnienia obrony. Ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, łagodzi suchość i drapanie w gardle. Rozgrzewa, regeneruje organizm. To lek dla przemęczonych, żyjących w pośpiechu, stresie. Na wzmocnienie odporności szczególnie dobre są miody wielokwiatowe, na drogi oddechowe - lipowy i spadziowy. Jesienią i zimą warto wypić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i z sokiem z 1/2 cytryny (woda ma być letnia).

Grejpfruty i pomarańcze kontra wirusy przeziębienia i grypy

Owoce cytrusowe zawierają mnóstwo witaminy C - pobudza ona produkcję interferonu - białka, które pomaga rozprawić się z zarazkami, nie dopuszczając do rozwoju choroby i wspomagając jej leczenie. Witamina C uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka i 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu (podobnie jak witamina C ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność). Odmiany różowe są bogatsze w witaminę C niż żółte. Grejpfruty i pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki i z białą częścią, gdyż znajdujące się tam flawonoidy wzmacniają działanie witaminy C. W cytrynie jest rutozyd, który przedłuża działanie witaminy C w organizmie. Wypij na śniadanie szklankę wyciśniętego soku pomarańczowego albo zjedz pół grejpfruta.

Ryby na przeziębienia i grypę

Dobroczynne działanie mają zwłaszcza tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela, sardynki. Ich atutem jest duża zawartość kwasów omega-3, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych -; eikozanoidów usprawniających pracę układu odpornościowego. Ale jeść trzeba wszystkie ryby, ze względu na zawarty w nich tłuszcz. Jest to jedyny tłuszcz zwierzęcy, który stoi na straży naszego zdrowia. Potrzebujemy dziennie ok. 1 g kwasów omega-3. Aby zaspokoić to zapotrzebowanie, 2 razy w tygodniu zjedz porcję tłustej ryby. Osoby, które nie jedzą ryb, w okresie jesienno-zimowym powinny pić na wzmocnienie dobrej jakości tran.

Na grypę i przeziębienie jedz jogurt codziennie

Szczególnie cenne są fermentowane produkty mleczne zawierające probiotyki, które aktywizują układ obronny i chronią przed chorobami. Są skuteczne, pod warunkiem, że jada się je systematycznie. Zwykłe jogurty i kefiry też są dobre dla zdrowia. Stanowią doskonałe źródło wapnia, witamin i mikroelementów oraz korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną, gdyż zawierają pałeczki kwasu mlekowego.

Natka pietruszki obowiązkowa w diecie na przeziębienie i grypę

Dostarcza niezwykle dużo żelaza, które zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Od ilości tego pierwiastka zależy odporność. Łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C. Warto jeść natkę systematycznie, nawet pęczek dziennie (samą i jako dodatek do kanapek, surówek, zup, sosów). Aby spełniła swoje zadanie, trzeba ją jadać na surowo, bo pod wpływem wysokiej temperatury traci wartość odżywczą. Najcenniejsza jest świeżo zerwana - można wyhodować ją na parapecie, wsadzając korzeń pietruszki do doniczki z ziemią. Kupiona w pęczku zachowa świeżość i składniki odżywcze, gdy umyte i pokrojone listki zamrozisz w plastikowym pudełku.

Dieta na grypę i przeziębienie musi zawierać jajka

Dostarczają wzorcowego białka, podstawowego budulca każdej komórki, również układu odpornościowego, są bogate w witaminy A, E, D i K oraz z grupy B i beta-karoten. Obfitują w składniki mineralne: żelazo, magnez, potas, wapń. Zawierają sporo cynku (zwiększa produkcję limfocytów, hamuje rozmnażanie wirusów i skraca czas trwania infekcji, ma właściwości przeciwzapalne), a także selenu (chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mobilizuje białe krwinki do lepszej pracy i łagodzi zapalenia). W żółtku są dobre tłuszcze omega-6 i omega-3, których organizm sam nie produkuje. Według najnowszych opinii dietetyków osoba zdrowa może jadać 4-5 jajek w tygodniu (wliczając zużyte do różnych potraw).

Cebula i czosnek w walce z grypą i przeziębieniem

Mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i olejków eterycznych. Obfituje w siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby. Związki te zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, utrudniając zarazkom wniknięcie do organizmu. Zawarta w czosnku allicyna niszczy wiele wirusów powodujących przeziębienie. Cebulę i czosnek najlepiej jadać na surowo jako dodatek do sałatek, surówek, past.

miesięcznik "Zdrowie"