Dieta na stres - łagodzi skutki stresu i wzmacnia odporność na stres
Dieta na stres to nie wymysł - dzięki odpowiedniej diecie łatwo poradzisz sobie ze stresem. Czy wiesz, że winą stresu może być rozdrażnienie, kołatanie serca, bezsenność lub drganie powieki? Jadłospis bogaty w cynk, wapń, tryptofan, magnez i witaminę B złagodzi objawy stresu, uspokoi, poprawi pamięć i myślenie.
Spis treści
- Dieta na stres: witamina B
- Dieta na stres: flawonoidy
- Dieta na stres: magnez
- Dieta na stres: węglowodany złożone
- Dieta na stres: cynk
- Dieta na stres: wapń
- Dieta na stres: tryptofan
Dieta na stres pozwala nie tylko zmniejszyć objawy stresu, ale także zapobiec jego skutkom lub znacząco je złagodzić. Nie jest przy tym wymagająca: wystarczy pamiętać o tym, by w codziennym menu znalazły się produkty bogate w określone witaminy i składniki mineralne. Jakie to produkty? Co jeść, gdy jesteśmy zestresowani?
Dieta na stres: witamina B
Wszystkie witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy. Witamina B1 reguluje wzrost komórek nerwowych, zapobiega depresji, wycisza, B2 dodaje energii, a B6 bierze udział w syntezie serotoniny, łagodzi stany lękowe, wspomaga wchłanianie magnezu.Gdzie szukać? Witamina B1 jest kaszach, fasoli, pestkach słonecznika, B2 w brokułach, kapuście, razowym pieczywie, awokado, B6 w wołowinie, drobiu i rybach. Urozmaicona dieta pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę.
Dieta na stres: flawonoidy
Flawonoidy to naturalne substancje, które nadają roślinom kolor. Chronią one komórki przed działaniem wolnych rodników. Mają wpływ na ośrodkowy oraz obwodowy układ nerwowy.Gdzie szukać? Najwięcej ich w świeżych owocach i warzywach: jabłkach, mandarynkach, pomarańczach, grejpfrutach, bananach, winogronach, papryce, ogórku, cykorii, selerze naciowym, cebuli, kapuście. Aby ich nie zabrakło, jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce oraz pij świeżo wyciskane soki.
Dieta na stres: magnez
Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i pracę mózgu. Od tego, ile go mamy, zależy dopływ energii do szarych komórek. Uspokaja, poprawia pamięć i procesy myślenia.Gdzie szukać? W kaszy gryczanej, fasoli, orzechach, grochu, szpinaku, bananach, żółtym serze, czekoladzie. Jeżeli zjesz kawałek czekolady, nie utyjesz, a poprawisz sobie nastrój. Kobiety potrzebują 350 mg magnezu, mężczyźni 370 mg. Jeśli zdrowo się odżywiasz, nie powinno ci go zabraknąć.
Dieta na stres: węglowodany złożone
Uwalniając się stopniowo do krwi, węglowodany złożone pozwalają utrzymać stężenie glukozy na stałym poziomie. Wtedy mózg produkuje odpowiednią ilość serotoniny (hormonu szczęścia), która uspokaja i poprawia nastrój.Gdzie szukać? W produktach pełnoziarnistych: pieczywie, makaronach (głównie z pszenicy durum), kaszach, ryżu, fasoli, ziemniakach. Jeśli włączasz je do posiłków, dostarczasz organizmowi tyle węglowodanów złożonych, ile potrzeba.
Dieta na stres: cynk
Cynk jest potrzebny do produkcji wielu enzymów i hormonów, w tym kontrolujących system nerwowy. Wchodzi w skład każdej komórki organizmu. Wpływa na czynność mózgu. Wzmacniając system nerwowy, pomaga radzić sobie ze stresem.Gdzie szukać? W owocach morza, chudym mięsie, drobiu, podrobach, fasoli, grochu, chlebie pszennym pełnoziarnistym, kiełkach pszenicy. Dzienne zapotrzebowanie (16 mg) to 20 dag wątroby albo jedna ostryga wędzona.
Dieta na stres: wapń
Jeżeli wapnia w organizmie jest za mało, komórki nerwowe stają się nadwrażliwe. Bierze udział w uwalnianiu neuroprzekaźników oraz produkcji hormonów żeńskich, które mają wpływ na stan psychiczny kobiety. Od niego zależy odporność na stres. Przyswajanie utrudnia nadmiar białka, kofeina i alkohol. Gdzie szukać? W nabiale, sardynkach, brokułach, soi, fasoli. Dużo go w serach żółtych, ale są kaloryczne, więc trzeba je jeść z umiarem. Dzienną normę (1000 mg) pokrywają 3 szklanki mleka i 10 dag sera białego.
Dieta na stres: tryptofan
Tryptofan to aminokwas potrzebny do produkcji neuroprzekaźników: serotoniny i melatoniny, które biorą udział w kontrolowaniu nastroju i snu. Pomaga radzić sobie ze stresem. Organizm nie potrafi go wytworzyć, trzeba go dostarczyć w jedzeniu.Gdzie szukać? W rybach morskich (głównie halibucie), nasionach dyni i słonecznika, orzechach ziemnych, jajkach, awokado, bananach, chudym mięsie, mleku, płatkach śniadaniowych. Jeśli twoja dieta jest urozmaicona, nie powinno go zabraknąć.
Polecany artykuł: