DIETA - odpowiednia dieta na stres, nerwy i zły nastrój
Pod wpływem stresu zwiększa się zużycie serotoniny odpowiedzialnej za nasz dobry nastrój. Dlatego warto jeść te produkty, które pomagają uzupełnić jej braki. Pamiętaj też o witaminach i minerałach wzmacniających system nerwowy.
![DIETA - odpowiednia dieta na stres, nerwy i zły nastrój](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-S2Sf-67Jo-aBjt_dieta-odpowiednia-dieta-na-stres-nerwy-i-zly-nastroj-664x442.jpg)
Gdy czujesz się rozdrażniona lub apatyczna, to znak, że mózg jest głodny. Zostało udowodnione, że nie funkcjonuje on bez odpowiedniej dawki glukozy. Dobrze odżywiony działa sprawnie, m.in. produkuje serotoninę - neuroprzekaźnik, który znajduje się w każdej komórce układu nerwowego. To właśnie serotonina odpowiada za nasz nastrój, wytrzymałość na zmęczenie i ból. Trzeba więc dobrze karmić nasz mózg, a najlepiej mu służą:
- Węglowodany złożone - pozwalają utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Wtedy mózg działa sprawnie i produkuje potrzebną ilość serotoniny. Jedzmy więc warzywa, pełnoziarniste pieczywo, nieoczyszczony ryż, kasze i makarony z pszenicy tzw. durum.
- Witaminy z grupy B - łagodzą napięcie, pomagają zwalczyć zmęczenie. Wiemy również, że uczestniczą (głównie wit. B6) w syntezie serotoniny. Znajdziemy je w drożdżach, produktach zbożowych, podrobach, rybach, ciemnym pieczywie, kiełkach oraz warzywach zielonych.
- Magnez - uczestniczy w utrzymywaniu odpowiedniego napięcia w komórkach nerwowych. Jego dobrym źródłem są produkty zbożowe, nasiona, orzechy, warzywa zielone. Najlepiej wchłania się w obecności wapnia i wit. B6.
- Wapń - regpuje nerwy i wpływa na poziom żeńskich hormonów, od których też zależy dobre samopoczucie kobiety. Występuje w mleku i jego przetworach
Unikaj:
- Czerwonego mięsa i tłustych potraw, bo zalegają w żołądku i wywołują znużenie.
- Mocnej kawy i herbaty oraz alkoholu, ponieważ niszczą wit. z grupy B.
- Słodyczy (z wyjątkiem kakao i czekolady)- gdyż powodują skoki poziomu glukozy we krwi, a to sprzyja wahaniom nastroju.
Poziom serotoniny podniesie też jedzenie produktów zawierających tryptofan, aminokwas przetwarzany przez organizm w serotoninę. Należą do nich m.in. ryby (zwłaszcza halibut), nasiona dyni i słonecznika, jajka, awokado i banany.
Gdy odczuwasz gwałtowne pogorszenie nastroju, zjedz banana lub kawałek twardej czekolady. Zawarte w bananach węglowodany dostarczą komórkom niezbędnej energii oraz witamin, w tym wielu z grupy B. Czekolada pobudza wydzielanie serotoniny, powoduje uczucie zadowolenia, dostarcza energii.
miesięcznik "Zdrowie"