DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie
Najpierw zalecała ją medycyna chińska, później za jej przykładem lekarze medycyny naturalnej, aż wreszcie doczekała się naukowego potwierdzenia. Dieta zasadowa (alkaliczna), przywracająca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie, jest wskazana jako profilaktyka dla zdrowia. Ale także pomaga w leczeniu rozmaitych dolegliwości.
Dieta zasadowa polecana jest zwłaszcza kobietom. Dieta odkwaszająca pomaga zachować prawidłowy poziom wapnia w kościach, a tym samym przeciwdziała osteoporozie. W tej diecie nie liczy się kalorii, ale można być spokojnym – na pewno się nie przytyje.
Test - czy potrzebujesz diety zasadowej?
Jeśli na większość pytań odpowiesz twierdząco...
- Czy często zapadasz na bakteryjne i wirusowe zakażenia, takie jak grypa i przeziębienia?
- Masz mało energii i często czujesz się zmęczona?
- Bolą cię mięśnie, kości, masz bóle kręgosłupa?
- Cierpisz na osteoporozę?
- Problemy z pęcherzykiem żółciowym (np. kamienie)?
- Masz przesuszoną skórę, włosy tracą blask i wypadają?
- Twoja cera nie jest idealna, pojawiają się wypryski, egzemy i zaczerwienienia?
- Masz gorszą koncentrację i częściej zapominasz?
- Twoja waga nie jest stabilna? Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz?
- Masz wahania nastroju?
... warto byś skorzystała z diety zasadowej.
Dla kogo dieta zasadowa jest jak lekarstwo
Testy kliniczne potwierdziły, że ciało w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowsze niż takie, które ma kwasowy odczyn. A jeśli twoja dieta złożona jest z mięsa, nabiału, tłuszczu zwierzęcego, słodyczy, jaj, produktów oczyszczonych i ich przetworów (cukier, mąka, biały ryż) jesteś narażona na zakwaszenie organizmu. Ta dieta jest zalecana również osobom z artretyzmem i z wahaniami nastroju typu depresyjnego.
Na czym polega fenomen diety zasadowej
Aby podtrzymać zdrowy zasadowy odczyn musimy spożywać 80 proc. żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20 proc. o charakterze kwasowym. Jak ma wyglądać taki dobry „alkaliczny” talerz? To proste. Twoje 20 proc. białko i węglowodany. Wystarczy niewielka porcja mięsa, drobiu, ryby lub owoców morza, do tego również niewielka porcja brązowego ryżu, kaszy gryczanej lub pęczaku, 2 nieduże ziemniaki, resztę talerza wypełnić powinny warzywa, w tym także zielone (brokuł, brukselka, seler naciowy, szpinak).
Dodawaj cytrynę do swoich potraw i napojów. Większość ludzi sądzi, że będąc kwaśna, daje także odczyn kwasowy. Tymczasem cytryna i limonka jest najbardziej zasadowym owocem w naszej diecie. Można nią pokropić warzywa, rybę, drób, dodać do wody (której zaleca się pić 8 szklanek dziennie). Pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów z organizmu.
Zakazane w diecie zasadowej
- napoje z kofeiną (kawa, cola)
- tłuste mięsa
- alkohol
- śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne „pochrupanki”)
- napoje gazowane
- tłuste sery
- w tym również twarde (żółte)
Co powinno się jeść?
Wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, owoce, zwłaszcza melon Cantalupe, a także grejpfrut i kiwi, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe, naturalne soki owocowe (przygotowane ze świeżych owoców, najlepiej w domu), naturalny miód (nieprzetworzony) - te składniki powinny stanowić 80 proc. twojego umownego talerza.
Pomysły na śniadanie wg diety zasadowej
Z tych składników skomponuj 20 proc. „dobrej jakości żywności o charakterze kwasowym”:
- chleb z pełnego ziarna lub pieczywo z mąki kukurydzianej
- kurczak, indyk,
- jogurt, ser biały lub twaróg
- jajka z chowu ekologicznego (z wolnego wybiegu)
- ryby, w szczególności łosoś, sardynki, makrele (również wędzone)
- fasola, groch, brązowy ryż, ziarna słonecznika
- tortilla
- czereśnie i wiśnie
Po dwóch tygodniach takiej diety już poczujesz znaczną poprawę samopoczucia, a niechciane objawy powinny zacząć ustępować. Jeśli nie zmienisz nawyków żywieniowych, nie zrezygnujesz z zakwaszających produktów, warto powtarzać dietę co 2-3 miesiące, by przywracać organizmowi równowagę i oczyszczać go z nadmiaru kwasów.
Ciało dorosłego człowieka zawiera ok. 40 litrów płynów, ich naturalny odczyn jest zasadowy. I o ile żołądek ma odczyn wysokokwasowy, ze względu na kwasy trawienne (pH 1,5 do 2,5), to pozostałe płyny ustrojowe mają odczyn zasadowy, w zdrowym organizmie wynosi on ok. 7,4. Niestety pożywienie, którym odżywia się współczesny człowiek (przede wszystkim wysoko przetworzone produkty, mięso, nabiał, kawa, alkohol) powodują poważne zachwianie tej równowagi, dlatego też organizm, by ją zachować pobiera niezbędne substancje - wapń i magnez z kości, powodując ich szybsze zrzeszotnienie, a także z innych obszarów, co powoduje uczucie chronicznego zmęczenia, migreny, spadki nastroju, a także niemożność utrzymania prawidłowej, stabilnej wagi. Jeśli organizm musi pobierać pierwiastki potrzebne do zmniejszenia kwasowości płynów od siebie, wówczas następuje ich deficyt, powodujący dalsze perturbacje zdrowotne, rozregulowanie hormonalne, zakłócone też jest prawidłowe funkcjonowanie mózgu.