Dieta przy nadczynności tarczycy
2007-05-15
2:31
Jeśli endokrynolog zdiagnozował u ciebie nadczynność tarczycy, warto zastosować specjalną dietę. Musisz dostarczać organizmowi więcej energii i jeść 5-6 posiłków dziennie oraz podporządkować się następującym zasadom.
Lekarz endokrynolog zdiagnozował u ciebie nadczynność tarczycy? Zastosuj się do tych wskazówek dotyczących diety:
- Jedz więcej białka; mleka i jego przetworów, jaj, chudego mięsa, wędlin (drobiowych, polędwicy) oraz chudych ryb (dorsz, sandacz).
- Wszystkie posiłki powinny być bogate w witaminy, zwłaszcza A (marchew, papryka, pomidory, brzoskwinie), C (natka pietruszki, cytrusy, czerwona papryka), B1 (produkty zbożowe, jaja, kasza) oraz składniki mineralne takie jak wapń (mleko i jego przetwory).
- Wybieraj potrawy lekkostrawne, unikaj tłustych i smażonych. Najlepiej gotuj na parze, piecz w folii lub duś bez obsmażania.
- Ogranicz ilość tłuszczu. Najzdrowsze są oleje roślinne.
- Nie jedz zbyt często kapusty, brukselki, brokułów, kalarepy, chrzanu i rzodkiewki – zawarte w nich substancje sprzyjają rozrostowi wola.
- Do minimum ogranicz napoje z kofeiną, czyli kawę, herbatę i coca colę.
miesięcznik "Zdrowie"