Dieta pudełkowa z dostawą pod drzwi. Dla kogo przeznaczony jest catering dietetyczny?
Catering dietetyczny jest alternatywą dla domowego gotowania i odkryciem ostatnich lat. Coraz więcej osób zamawia gotowe posiłki na cały dzień z dostawą do domu czy pracy. Jakie są plusy i minusy takiego sposobu odżywiania się?
Spis treści
- Dieta pudełkowa: kto z niej korzysta?
- Dieta pudełkowa: ogólne założenia
- Dieta pudełkowa: efekt niespodzianki
- Dieta pudełkowa: wstępna selekcja
- Dieta pudełkowa: różne warianty
- Dieta pudełkowa: komu się nie sprawdzi?
- Dieta pudełkowa: przewidywany koszt
- Dieta pudełkowa: kruczki w regulaminie
Dieta pudełkowa: kto z niej korzysta?
Wbrew pozorom z diet pudełkowych korzystają nie tylko ci, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami. Odchudzający się to ok. 60% wszystkich zamawiających. Dla coraz większej liczby Polaków ważne staje się zdrowe odżywianie, ale zwyczajnie nie mają czasu o to zadbać. W dodatku brakuje im wiedzy o odpowiednim bilansowaniu diety. Inni z kolei z powodu problemów zdrowotnych muszą przestrzegać diety eliminacyjnej, o innych proporcjach składników odżywczych niż te w ogólnopopulacyjnych zaleceniach żywieniowych.
Trudno w takiej sytuacji z dnia na dzień zostać ekspertem z pogranicza dietetyki i medycyny jednocześnie. Ostatnią grupę, która sięga po pudełkową dietę, stanowią ci, którzy chcą zostać wegetarianami czy weganami, ale boją się, że samodzielne komponowanie menu będzie skutkowało niedoborem ważnych składników, zwłaszcza białka i witamin.
I tak zapracowani, chorzy oraz poszukiwacze nowych smaków zostają klientami firm cateringowych, które opanowały duże miasta w Polsce (w Warszawie działa ok. 130 firm, w Krakowie i Poznaniu – ponad 50), a ostatnio uruchamiają dostawy także do tych mniejszych. Jak w tym gąszczu ofert wybrać właściwie?
Dieta pudełkowa: ogólne założenia
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by warzywa i owoce były podstawą codziennego odżywiania. Powinny stanowić co najmniej 50% tego, co jemy w ciągu dnia (w proporcjach: 3/4 warzywa, 1/4 owoce). W dalszej kolejności rekomenduje produkty zbożowe, nabiał, a dopiero na końcu mięso, ryby i tłuszcze.
Takie proporcje zawarte zostały w stworzonej przez ekspertów Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Mało kto ma jednak czas, by przestrzegać tych zasad i codziennie szykować sobie sałatki ze świeżych produktów, gdy w pobliżu stoi automat z batonami i słonymi przekąskami, albo jest restauracja z daniami typu fast food.
Decydując się na dietę pudełkową, już o świcie otrzymuje się posiłki na cały dzień. Dostarczane są pod wskazany adres – do domu lub do pracy. Przygotowane, odmierzone, wystarczy otworzyć pudełko i zjeść; niektóre trzeba odgrzać, np. w mikrofalówce. To spora oszczędność czasu i największy plus cateringu.
Czasem w ofercie dietetyków również można spotkać się z propozycją diety pudełkowej, jednak w takim wypadku zwykle polega ona na tym, że posiłki szczegółowo opisane w jadłospisie przez dietetyka trzeba robić samodzielnie, a potem można zapakować je wygodnie w pudełka i zabrać do pracy lub na uczelnię.
Dieta pudełkowa: efekt niespodzianki
Jakie rozkosze podniebienia czekają na amatorów gotowych dań w pudełkach? Próżno tu szukać zwykłego rosołu czy schabowego, choć i takie – domowe – dania przygotowują niektóre firmy. Z reguły są to posiłki o różnorodnych smakach, ciekawej konsystencji i wielu kolorach. Chodzi o to, by danie było apetyczne i wyraziste w smaku, nawet gdy jest go niewiele.
Zielona pasta z awokado, roladka z pieczonego indyka nadziana szpinakiem, muffiny dyniowe czy sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i czarnego sezamu wyglądają bajecznie kolorowo. O wiele bardziej nęcąco niż domowa kanapka z żółtym serem czy zwykła owsianka bez dodatków.
Dla niektórych osób catering dietetyczny jest okazją do spróbowania rzeczy, po które na co dzień nie sięgają lub nawet nie wiedzieli o ich istnieniu. Nie każdy wie, jak przygotować topinambur (warzywo, które przypomina ziemniaki), albo z czym podać tempeh (sfermentowane nasiona soi, które mogą być zamiennikiem mięsa). Zwolennicy diety pudełkowej często mówią, że lubią ten element zaskoczenia, kiedy rano odkrywają, co zjedzą w ciągu dnia.
Świadomie nie sprawdzają menu na nadchodzące dni, choć firmy cateringowe publikują je na swoich stronach. Niektórzy uważają wręcz, że zamieszczanie jadłospisu z miesięcznym wyprzedzeniem oznacza, że firma nie próbuje oszczędzać, korzystając z promocji w dyskontach, tylko ma z góry zaplanowany harmonogram posiłków, które dzięki temu są lepiej zbilansowane, przemyślane.
Dieta pudełkowa: wstępna selekcja
Dla wielu osób minusem pudełkowych diet jest wysoka cena. Dlatego w pierwszej kolejności szukają (np. w porównywarce cateromarket.pl) najtańszej oferty. Lepiej jednak zaczynać poszukiwania od innych parametrów. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę (cukrzyca, celiakia, Hashimoto, SIBO, ZJD – zespół jelita drażliwego, choroby serca) czy nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza), wybór jest prosty.
Przeglądaj oferty diet zdrowotnych i wybierz tę uwzględniającą twoje dolegliwości. Zwróć uwagę, czy jadłospis został przygotowany przez dietetyka, poszukaj informacji na temat tej osoby. W większości firm z cateringiem dietetycznym można zamówić jeden dzień testowy w nieco niższej cenie. Skorzystaj z tej opcji i sprawdź, jak organizm zareaguje, czy posiłki będą sycące, jak zostaną spakowane (lepsze są pakowane próżniowo).
Jeśli z powodu przyjmowanych leków lub trybu życia (np. treningów sportowych) musisz kontrolować kaloryczność i proporcje składników odżywczych w posiłkach, wybierz firmę, która umieszcza te informacje na każdym pudełku, a nie zbiorczo na stronie internetowej lub luźnej kartce dołączonej do paczki. Będziesz wiedzieć, ile białka, węglowodanów i tłuszczów zjadasz z każdym daniem.
Wnikliwie obejrzyj zdjęcia posiłków. Nie tylko te umieszczone na stronie firmy cateringowej, ale także te publikowane przez klientów. Porcję 300 kcal można zaserwować w formie świeżej sałatki, zdrowego ciasta z czerwonej fasoli lub gęstego smoothie, ale można też podać roladki z plastrów szynki wypełnionych żółtym serem.
Jeśli wiesz, że trudno ci będzie wytrwać bez ulubionych dań, poszukaj cateringu, który serwuje ich zdrowsze wersje – pizzę na razowym spodzie, burgery w żytniej bułce, naleśniki gryczane. Być może przekonasz się, że są równie smaczne.
Niektóre firmy cateringowe założyli zawodowi sportowcy, którzy najlepiej wiedzą, że zbilansowana dieta pomaga kontrolować masę ciała.
Polecany artykuł:
Dieta pudełkowa: różne warianty
Firmy cateringowe oferują zazwyczaj od kilku do kilkudziesięciu wariantów diety o różnej kaloryczności (1000-4000 kcal). Warto zwrócić uwagę, na ile posiłków rozłożono tę porcję. Lepiej, gdy jest ich pięć, ale wtedy będą odpowiedniomniejsze.
Za wybór kaloryczności i rodzaju diety odpowiedzialny jest sam klient. Niektóre firmy oferują konsultację z dietetykiem (osobiście, online, telefonicznie) w celu doboru najlepszego wariantu jadłospisu i kaloryczności. Niekiedy na stronie jest krótka ankieta, dzięki której można ustalić dzienne zapotrzebowanie na podstawie wieku, wagi, wzrostu, płci oraz doprecyzować oczekiwania – ktoś np. chce schudnąć, ale jednocześnie pracować nad muskulaturą.
Oto niektóre z oferowanych opcji:
- Standard. Dieta podstawowa, czyli oparta na klasycznych wytycznych i wartościowych produktach, nazywana optymalną, wzorcową, zróżnicowaną, urozmaiconą itp. Niekiedy są to po prostu popularne zdrowe diety polecane przez ekspertów, czyli śródziemnomorska czy DASH.
- Slim lub redukcja. To opcja dla tych, którym zależy na redukcji masy ciała. Warto pamiętać, że stosowanie niskoenergetycznej diety 1000 kcal powinien monitorować dietetyk!
- Fit, active lub sport. Stworzona dla osób bardzo aktywnych. Amatorów i wyczynowców. To zwykle posiłki o wysokiej kaloryczności od 1800 kcal w górę.
- Wegetariańska. Aby rozpocząć przygodę z dietą wegetariańską w bezpieczny sposób i wyeliminować z menu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie wystarczy wykluczenie mięsa i ryb, trzeba je czymś zastąpić. W jadłospisie wymienia się je na rośliny strączkowe, tofu, tempeh oraz nabiał.
- Wegańska. Program całkowicie wykluczający produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jaja, nabiał, miód). Menu opiera się na 5 grupach produktów: pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach i pestkach.
- Detoks. Najczęściej ten rodzaj diety oparty jest na świeżych sokach i koktajlach.
- Eliminacyjna. Może to być dieta bez laktozy (z mlekiem roślinnym), bez glutenu (jeśli masz celiakię, ustal, czy posiłki są przygotowywane w odpowiednich warunkach), bez ryb.
- Dla diabetyków. Menu jest często wytrawne, sporadycznie pojawiają się w nim słodkie posiłki. Dieta zawiera produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG).
- Dla kobiet w ciąży. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata m.in. w kwas foliowy i kwasy omega-3, które są ważne dla dziecka.
Dieta pudełkowa: komu się nie sprawdzi?
Po co chodzić do sklepu, kupować wszystkie składniki, gotować, zmywać, skoro można to wszystko dostać gotowe, przywiezione prosto do domu albo do pracy. Wydaje się, że zamawianie cateringu ma wiele zalet, jednak nie zdaje egzaminu u każdego.
- Nie potrafisz powstrzymać się od podjadania. Z założenia nie powinno się jeść nic więcej poza tym, co dostaje się w paczce z cateringiem.
- Masz ulubione smaki. Dania w cateringu są delikatnie przyprawione, dla wielu osób mogą być niesłone, mało wyraziste w smaku. Często posypane są natką pietruszki, koperkiem, czarnuszką, sezamem. Jeśli nie jadasz takich dodatków i masz ulubione wersje dań, nie eksperymentuj.
- Dużo podróżujesz. Jeśli szef z dnia na dzień zleca ci podróże służbowe, trudnobędzie tak dopasować terminy dostaw cateringu, by nic się nie marnowało.
Dieta pudełkowa: przewidywany koszt
Z reguły cena zależy od tego, na jak długo zamawiamy dietę i jaką kaloryczność wybraliśmy. Im wyższa, tym drożej. Średnia cena pełnego wyżywienia na jeden dzień to 40-90 zł. Przy zamówieniu na miesiąc może być mniejsza o ok. 3 zł za dzień. Zatem za cały miesiąc gotowych posiłków zapłacimy 1200-2800 zł.
Warto sprawdzić w cenniku, czy w tej cenie jest transport. Niektóre firmy doliczają go oddzielnie w zależności od odległości lub tylko wtedy, gdy dostawa nie jest w granicach miasta. Firmy chętnie udzielają rabatów za zamówienie co najmniej dwóch zestawów pod ten sam adres.
Osoby, które lubią zaczynać dzień od rodzinnego śniadania albo często jedzą biznesowe kolacje, mogą zamówić menu „okrojone” o jeden posiłek. Mniej popularne diety, które wymagają modyfikacji posiłków lub odpowiedniego ich przygotowania, a zatem dodatkowego nakładu pracy, są droższe.
Dietę można też spersonalizować w zależności od preferencji żywieniowych i zdrowia. Za wykluczenie jakiegoś produktu, np. uczulających orzechów, trzeba dopłacać. W takiej sytuacji warto sprawdzić, czy któraś z firm nie ma już w ofercie diety bez danego składnika
Wybieraj rozsądnie
Zwiększenie spożycia wysokoprzetworzonych, wysokoenergetycznych i wysokotłuszczowych produktów, obfitujących dodatkowo w cukry proste, Światowa Organizacja Zdrowia uznaje za jedną z przyczyn otyłości. Wzrost spożycia produktów wysokoprzetworzonych o niskiej wartości odżywczej – zawierających niewielką ilość ważnych dla naszego zdrowia witamin, składników odżywczych i błonnika pokarmowego – prowadzi do wzrostu tkanki tłuszczowej, to zaś odgrywa też znaczącą rolę w rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, niektóre nowotwory, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Zabiegane osoby często sięgają po takie posiłki, ponieważ są one tanie, łatwo dostępne, ale niekoniecznie zdrowe.
Dobrze dobrana dieta z cateringu (o poziomie kaloryczności skonsultowanym z dietetykiem) może być dobrym rozwiązaniem nie tylko dla osób odchudzających się czy zabieganych, ale również dla sportowców. Nie powinna być jednak oparta na różnego rodzaju modach na diety eliminacyjne (np. dieta sokowa) lub modach na diety dla sportowców (np. dieta ketogenna czy paleo), a racjonalnie skomponowana i pełnowartościowa, bazująca na wszystkich grupach produktów spożywczych. Eliminacje poszczególnych produktów należy wprowadzać jedynie przy wskazaniach zdrowotnych (np. celiakia lub nietolerancja laktozy).
Dieta pudełkowa: kruczki w regulaminie
Poświęć chwilę i przeczytaj go w całości. Sprawdź, czy firma oferuje dostawy w konkretnych godzinach, czy masz szansę określić jedynie preferowany czas dostarczenia, np. między 6 a 7. Może się okazać, że np. po wakacjach, gdy przybędzie klientów, dostaniesz swoją przesyłkę, ale dopiero przed 10 i to według regulaminu będzie graniczna dopuszczalna godzina dostawy.
Zwróć uwagę na to, czy masz możliwość zamiany posiłków – niektóre firmy dają kilka opcji do wyboru. Ustal, czy w trakcie wykupionego okresu możesz zmienić adres dostawy. Czy posiłki na cały weekend otrzymasz już w piątek, czy dostarczane są siedem dni w tygodniu.