Dieta ubogoresztkowa na choroby zapalne jelit. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?
Dieta ubogoresztkowa to dieta uboga w błonnik. Nie jest dietą odchudzającą, lecz dietą leczniczą, którą stosuje się w chorobach zapalnych jelit, m.in.: chorobie Leśniowskiego-Crohna. Tylko produkty, które zawierają śladowe ilości błonnika, nie podrażniają błon śluzowych jelita, a tym samym nie powodują stanu zapalnego. Na czym polega dieta ubogoresztkowa? Jakie są zasady diety niskobłonnikowej, którą stosuje się w chorobach jelit?
Spis treści
- Dieta ubogoresztkowa - zasady. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?
- Dieta ubogoresztkowa - w profilaktyce i leczeniu jakich chorób jest pomocna dieta niskobłonnikowa?
- Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?
- Dieta ubogoresztkowa - produkty przeciwwskazane
Dieta ubogoresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa, to dieta, która ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na błonę śluzową jelit. W związku z tym dieta ubogoresztkowa zawiera minimalną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).
Dieta ubogoresztkowa - zasady. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?
W podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów roślinnych. Dieta ubogoresztkowa dostarcza maksimum 10 gramów błonnika dziennie. Dlatego podstawą diety niskobłonnikowej są oczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo z mąki pszennej wysoko przemiałowej, łuszczony ryż, makarony. Jednocześnie należy wyeliminować z menu surowe owoce, zwłaszcza pestkowe, orzechy i warzywa bogate w błonnik pokarmowy. Należy ograniczyć spożycie gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa oraz ostrych przypraw i alkoholu.
Jednym z najczęstszych objawów chorób jelit na tle zapalnym są biegunki, podczas których zostaje zaburzona równowaga wodno-elektrolitowa organizmu, a chory traci duże ilości białka. Z tego powodu dieta bezresztkowa powinna być wysokoenergetyczna (2000-3000 kcal dziennie), wysokobiałkowa (80-120 g/dzień) i niskotłuszczowa (50-70 g/dzień). Powinno się spożywać 5-6 mniejszych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, aby zbytnio nie obciążać układu pokarmowego.
W początkowej fazie choroby lub jej zaostrzeń zalecana jest dieta płynna, np. słaba herbata, sok z czarnych jagód z żelatyną, ewentualnie puree z marchwi. Płynne produkty szybko ulegają strawieniu, dzięki czemu zalegający pokarm nie podrażnia błony śluzowej jelit. Dietę płynną stosuje się przez około 3-4 dni, aż do ustąpienia symptomów chorobowych. W miarę ustępowania objawów do diety można dołączyć delikatne gatunki mięsa gotowanego, ryb, drobiu, puree z ziemniaków. Owoce i warzywa należy podawać w postaci gotowanej, gdy stolce nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Wszystkie posiłki należy gotować, piec w folii lub dusić. Niewskazane jest smażenie i pieczenie potraw w sposób tradycyjny.
Czytaj także: Nutridrinki - rodzaje, wskazania i przeciwwskazania do stosowania
Dieta ubogoresztkowa - w profilaktyce i leczeniu jakich chorób jest pomocna dieta niskobłonnikowa?
Dieta ubogoresztkowa jest zalecana osobom cierpiącym na biegunki, a także pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Powinni ją zastosować chorzy zmagający się ze zwężeniem jelita (np. gdy występują guzy, polipy). Dietę niskobłonnikową powinni stosować pacjenci przed badaniem jelita grubego (kolonoskopią) i po niektórych zabiegach operacyjnych.
Czytaj także: Dieta przy biegunce. Co jeść, gdy masz biegunkę?
Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?
- jasne czerstwe pieczywo, bułki pszenne, sucharki
- mąka pszenna
- makaron nitki, kasza manna
- produkty mleczne: chude mleko, chude sery twarogowe
- jaja gotowane na miękko
- chude mięsa i wędliny: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry, chuda szynka drobiowa, np. polędwica z indyka
- chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
- tłuszcze: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
- warzywa: marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane
- owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe, morele (również w postaci przecierów i soków)
- łagodne przyprawy: koper, cynamon, ograniczona ilość soli, wegeta
- herbata
- słodycze: biszkopty, herbatniki; ograniczone: cukier, miód, dżem, galaretki, chrupki, wafle, kisiel budyń
Czytaj też:
- Zapalenie jelit: przyczyny. Co powoduje stany zapalne jelit?
- Nieswoiste zapalenie jelit: przyczyny, objawy, leczenie
Dieta ubogoresztkowa - produkty przeciwwskazane
- chleb żytni i pieczywo razowe
- mąka żytnia
- kasze gruboziarniste
- grube makarony
- produkty mleczne: tłuste mleko, śmietana, ser typu Feta, tłuste sery,
- smażone jaja
- napoje gazowane
- tłuste mięsa i wędliny: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi, boczek, pasztetowa, kaszanka
- tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, a także wszelkie gatunki ryb z konserw
- tłuszcze: smalec, słonina,margaryny w kostkach
- frytki, placki, chipsy
- zupy zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną
- warzywa: fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka
- rośliny strączkowe
- owoce: gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi
- ostre przyprawy: pieprz, musztarda, chilli, czosnek, cebula itp.
- słodycze: czekolada, ciasta, torty
- kawa
- alkohol