Dieta ubogoresztkowa na choroby zapalne jelit. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

2020-01-17 10:51

Dieta ubogoresztkowa to dieta uboga w błonnik. Nie jest dietą odchudzającą, lecz dietą leczniczą, którą stosuje się w chorobach zapalnych jelit, m.in.: chorobie Leśniowskiego-Crohna. Tylko produkty, które zawierają śladowe ilości błonnika, nie podrażniają błon śluzowych jelita, a tym samym nie powodują stanu zapalnego. Na czym polega dieta ubogoresztkowa? Jakie są zasady diety niskobłonnikowej, którą stosuje się w chorobach jelit?

DIETA UBOGORESZTKOWA na choroby zapalne jelit. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?
Autor: Photos.com DIETA UBOGORESZTKOWA na choroby zapalne jelit. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

Spis treści

  1. Dieta ubogoresztkowa - zasady. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?
  2. Dieta ubogoresztkowa - w profilaktyce i leczeniu jakich chorób jest pomocna dieta niskobłonnikowa?
  3. Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?
  4. Dieta ubogoresztkowa - produkty przeciwwskazane

Dieta ubogoresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa, to dieta, która ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na  błonę śluzową jelit. W związku z tym dieta ubogoresztkowa zawiera minimalną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).

Dieta ubogoresztkowa - zasady. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

W podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów roślinnych. Dieta ubogoresztkowa dostarcza maksimum 10 gramów błonnika dziennie. Dlatego podstawą diety niskobłonnikowej są oczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo z mąki pszennej wysoko przemiałowej, łuszczony ryż, makarony. Jednocześnie należy wyeliminować z menu surowe owoce, zwłaszcza pestkowe, orzechy i warzywa bogate w błonnik pokarmowy. Należy ograniczyć spożycie gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa oraz ostrych przypraw i alkoholu.

Jednym z najczęstszych objawów chorób jelit na tle zapalnym są biegunki, podczas których zostaje zaburzona równowaga wodno-elektrolitowa organizmu, a chory traci duże ilości białka. Z tego powodu dieta bezresztkowa powinna być wysokoenergetyczna (2000-3000 kcal dziennie), wysokobiałkowa (80-120 g/dzień) i niskotłuszczowa (50-70 g/dzień). Powinno się spożywać 5-6 mniejszych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, aby zbytnio nie obciążać układu pokarmowego.

W początkowej fazie choroby lub jej zaostrzeń zalecana jest dieta płynna, np. słaba herbata, sok z czarnych jagód z żelatyną, ewentualnie puree z marchwi. Płynne produkty szybko ulegają strawieniu, dzięki czemu zalegający pokarm nie podrażnia błony śluzowej jelit. Dietę płynną stosuje się przez około 3-4 dni, aż do ustąpienia symptomów chorobowych. W miarę ustępowania objawów do diety można dołączyć delikatne gatunki mięsa gotowanego, ryb, drobiu, puree z ziemniaków. Owoce i warzywa należy podawać w postaci gotowanej, gdy stolce nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Wszystkie posiłki należy gotować, piec w folii lub dusić. Niewskazane jest smażenie i pieczenie potraw w sposób tradycyjny.

Czytaj także: Nutridrinki - rodzaje, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

Dieta ubogoresztkowa - w profilaktyce i leczeniu jakich chorób jest pomocna dieta niskobłonnikowa?

Dieta ubogoresztkowa jest zalecana osobom cierpiącym na biegunki, a także pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Powinni ją zastosować chorzy zmagający się ze zwężeniem jelita (np. gdy występują guzy, polipy). Dietę niskobłonnikową powinni stosować pacjenci przed badaniem jelita grubego (kolonoskopią) i po niektórych zabiegach operacyjnych.

Czytaj także: Dieta przy biegunce. Co jeść, gdy masz biegunkę?

    Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?

    • jasne czerstwe pieczywo, bułki pszenne, sucharki
    • mąka pszenna
    • makaron nitki, kasza manna
    • produkty mleczne: chude mleko, chude sery twarogowe
    • jaja gotowane na miękko
    • chude mięsa i wędliny: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry, chuda szynka drobiowa, np. polędwica z indyka
    • chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
    • tłuszcze: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
    • warzywa: marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane
    • owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe, morele (również w postaci przecierów i soków)
    • łagodne przyprawy: koper, cynamon, ograniczona ilość soli, wegeta
    • herbata
    • słodycze: biszkopty, herbatniki; ograniczone: cukier, miód, dżem, galaretki, chrupki, wafle, kisiel budyń

    Czytaj też:

    Dieta ubogoresztkowa - produkty przeciwwskazane

    • chleb żytni i pieczywo razowe
    • mąka żytnia
    • kasze gruboziarniste
    • grube makarony
    • produkty mleczne: tłuste mleko, śmietana, ser typu Feta, tłuste sery,
    • smażone jaja
    • napoje gazowane
    • tłuste mięsa i wędliny: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi, boczek, pasztetowa, kaszanka
    • tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, a także wszelkie gatunki ryb z konserw
    • tłuszcze: smalec, słonina,margaryny w kostkach
    • frytki, placki, chipsy
    • zupy  zasmażane,  zaprawiane  kwaśną  śmietaną
    • warzywa: fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka
    • rośliny strączkowe
    • owoce: gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi
    • ostre przyprawy: pieprz, musztarda, chilli, czosnek, cebula itp.
    • słodycze: czekolada, ciasta, torty
    • kawa
    • alkohol