Dieta wspomaga leczenie ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ (AMD)

2015-03-24 8:29

Czy wiesz, że odpowiednia dieta wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)? Luteina z warzyw i tłuste ryby morskie są niezbędne w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie, ale wręcz konieczne w diecie osób zagrożonych zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) - chorobie, przez którą można stracić wzrok.

Dieta wspomaga leczenie ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ (AMD)
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Kto jest zagrożony zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)?
  2. Co jeść, gdy grozi ci zwyrodnienie plamki żółtej(AMD)

W ramach profilaktyki AMD (zwyrodnienie plamki żółtej) osoby zdrowe oraz zagrożone wystąpieniem zwyrodnienia, jak również osoby, u których wykryto AMD, powinny stosować odpowiednia dietę. W codziennej diecie, która poprawi wzrok, powinny znaleźć się minimum dwie porcje warzyw i owoców zawierających luteinę.

Kto jest zagrożony zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)?

  • osoby starsze, po 50 roku życia,
  • palący papierosy,
  • osoby z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, otyli i z wysokim poziomem cholesterolu oraz dalekowidze,
  • kobiety – chorują częściej niż mężczyźni,
  • osoby, u których w rodzinie ktoś był dotknięty tą chorobą (czynniki genetyczne),
  • ludzie z jasnymi tęczówkami oka -  tłumaczy się to mniejszą ilością melaniny w siatkówce oczu o jasnych tęczówkach.
Ważne

Dwa, trzy razy w tygodniu należy jeść tłuste ryby morskie (śledź, makrela, okoń, sardynki, różowy łosoś, biały tuńczyk, pstrąg morski, sola, dorsz, halibut).

Co jeść, gdy grozi ci zwyrodnienie plamki żółtej(AMD)

  • zieloną kapustę,
  • szpinak,
  • natkę pietruszki,
  • botwinkę,
  • koperek,
  • seler,
  • szczypiorek,
  • por,
  • brokuły,
  • zieloną sałatę
  • dynię,
  • brukselkę,
  • cukinię,
  • żółtą i zieloną paprykę,
  • żółtą kukurydzę,
  • ogórki,
  • zieloną fasolę,
  • zielone oliwki,
  • marchew,
  • pomidory,
  • pomarańcze.

Lekarze zalecają w profilaktyce AMD suplementację diety preparatami zawierającymi luteinę i zeaksantynę, witaminę C i E, cynk i selen oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (głównie DHA), które według ostatnich badań są niezbędne w przeciwdziałaniu i leczeniu choroby.

Ważne

Kobiety, które jedzą dużo liściastych warzyw zielonych, a także zielony groszek, kukurydzę, brokuły i kabaczki mają lepszy wzrok w późniejszym wieku. Według amerykańskich naukowców osoby, które spożywają duże ilości luteiny i zeaksantyny, zawarte właśnie w zielonych warzywach, są mniej podatne na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).Otóż warzywa te (a także żółtko jaja kurzego) zawierają luteinę i zeaksantynę. Substancje te u zdrowych kobiet przed 75. rokiem życia zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej na siatkówce oka, odpowiedzialnej za pogarszanie się wzroku wraz z upływem czasu. Jak dotąd nie wynaleziono skutecznego leku na tę nieuchronną przypadłość. Amerykańscy naukowcy przebadali ponad 1700 kobiet w wieku 50-70 lat ze stanów Iowa, Wisconsin i Oregon. Wypełniły one ankietę dotyczącą ich diety - aktualnej oraz tej sprzed 15 lat. Wykonano im także badania oczu pod kątem zwyrodnienia plamki żółtej. Okazało się, że zdrowe kobiety, które spożywały w posiłkach duże ilości luteiny i zeaksantyny – zarówno obecnie jak i 15 lat wcześniej – były mniej podatne na tę chorobę oczu. Naukowcy chcą pogłębić te badania, by mieć pewność, że na wyniki nie ma wpływu spożywanie przez Amerykanów w dużych ilościach suplementów diety.