Dieta wspomaga leczenie ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ (AMD)
Czy wiesz, że odpowiednia dieta wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)? Luteina z warzyw i tłuste ryby morskie są niezbędne w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie, ale wręcz konieczne w diecie osób zagrożonych zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) - chorobie, przez którą można stracić wzrok.
Spis treści
- Kto jest zagrożony zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)?
- Co jeść, gdy grozi ci zwyrodnienie plamki żółtej(AMD)
W ramach profilaktyki AMD (zwyrodnienie plamki żółtej) osoby zdrowe oraz zagrożone wystąpieniem zwyrodnienia, jak również osoby, u których wykryto AMD, powinny stosować odpowiednia dietę. W codziennej diecie, która poprawi wzrok, powinny znaleźć się minimum dwie porcje warzyw i owoców zawierających luteinę.
Kto jest zagrożony zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)?
- osoby starsze, po 50 roku życia,
- palący papierosy,
- osoby z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, otyli i z wysokim poziomem cholesterolu oraz dalekowidze,
- kobiety – chorują częściej niż mężczyźni,
- osoby, u których w rodzinie ktoś był dotknięty tą chorobą (czynniki genetyczne),
- ludzie z jasnymi tęczówkami oka - tłumaczy się to mniejszą ilością melaniny w siatkówce oczu o jasnych tęczówkach.
Dwa, trzy razy w tygodniu należy jeść tłuste ryby morskie (śledź, makrela, okoń, sardynki, różowy łosoś, biały tuńczyk, pstrąg morski, sola, dorsz, halibut).
Co jeść, gdy grozi ci zwyrodnienie plamki żółtej(AMD)
- zieloną kapustę,
- szpinak,
- natkę pietruszki,
- botwinkę,
- koperek,
- seler,
- szczypiorek,
- por,
- brokuły,
- zieloną sałatę
- dynię,
- brukselkę,
- cukinię,
- żółtą i zieloną paprykę,
- żółtą kukurydzę,
- ogórki,
- zieloną fasolę,
- zielone oliwki,
- marchew,
- pomidory,
- pomarańcze.
Lekarze zalecają w profilaktyce AMD suplementację diety preparatami zawierającymi luteinę i zeaksantynę, witaminę C i E, cynk i selen oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (głównie DHA), które według ostatnich badań są niezbędne w przeciwdziałaniu i leczeniu choroby.
Kobiety, które jedzą dużo liściastych warzyw zielonych, a także zielony groszek, kukurydzę, brokuły i kabaczki mają lepszy wzrok w późniejszym wieku. Według amerykańskich naukowców osoby, które spożywają duże ilości luteiny i zeaksantyny, zawarte właśnie w zielonych warzywach, są mniej podatne na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).Otóż warzywa te (a także żółtko jaja kurzego) zawierają luteinę i zeaksantynę. Substancje te u zdrowych kobiet przed 75. rokiem życia zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej na siatkówce oka, odpowiedzialnej za pogarszanie się wzroku wraz z upływem czasu. Jak dotąd nie wynaleziono skutecznego leku na tę nieuchronną przypadłość. Amerykańscy naukowcy przebadali ponad 1700 kobiet w wieku 50-70 lat ze stanów Iowa, Wisconsin i Oregon. Wypełniły one ankietę dotyczącą ich diety - aktualnej oraz tej sprzed 15 lat. Wykonano im także badania oczu pod kątem zwyrodnienia plamki żółtej. Okazało się, że zdrowe kobiety, które spożywały w posiłkach duże ilości luteiny i zeaksantyny – zarówno obecnie jak i 15 lat wcześniej – były mniej podatne na tę chorobę oczu. Naukowcy chcą pogłębić te badania, by mieć pewność, że na wyniki nie ma wpływu spożywanie przez Amerykanów w dużych ilościach suplementów diety.