Dieta zbożowa. Produkty zbożowe w diecie

2013-02-19 14:01

W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Wybierać można spośród wielu rodzajów musli, pieczywa, kasz, makaronów i płatków. Produkty zbożowe są źródłem witamin, minerałów, białka i węglowodanów, a także błonnika - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta zbożowa. Produkty zbożowe w diecie
Autor: GettyImages W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Wybierać można spośród wielu rodzajów musli, pieczywa, kasz, makaronów i płatków. Produkty zbożowe są źródłem witamin, minerałów, białka i węglowodanów, a także błonnika - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty zbożowe są w opracowanym przez naukowców schemacie zdrowego żywienia podstawą codziennej diety. Powstają one w wyniku przetworzenia ziaren zbóż, m.in. pszenicy, żyta, owsa, prosa, jęczmienia, kukurydzy, sorgo, orkiszu czy gryki.

Do grupy tej zaliczamy:

  • mąki,
  • kasze,
  • pieczywo,
  • makarony,
  • płatki,
  • musli,
  • ryż.

Znaczenie błonnika dla organizmu

Istotny ze względu na wartości odżywcze jest proces przemiału ziaren. Produkty z pełnego przemiału powstają ze zmielonego całego, nieoczyszczonego z łuski ziarna. Są zatem najbogatsze w składniki odżywcze. Zawierają także dużo włókna roślinnego, czyli błonnika, który wprawdzie jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka, ale ma do spełnienia ważne zadanie: poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie, ogranicza wchłanianie tłuszczu i dzięki temu obniża cholesterol, zmniejsza także wahania poziomu cukru we krwi. Dzienna dawka błonnika wynosi 25–40 g.

Jak dobrać dietę zbożową do poszczególnych schorzeń?

Produkty z ziarna oczyszczonego nie mają już takich wartości odżywczych i stanowią głównie źrodło energii. Rodzaj diety bogatej bądź ubogiej w produkty zbożowe jest uzależniony od podstawowego schorzenia i indywidualnej tolerancji poszczególnych produktów.

Dieta zbożowa przy cukrzycy, chorobach nerek i wątroby

W przypadku chorych na cukrzycę zaleca się jedzenie pieczywa pełnoziarnistego, razowego, typu graham, gruboziarnistych kasz i makaronów, brązowego i dzikiego ryżu. Osobom z uszkodzonymi nerkami poleca się pieczywo i makarony z mąki niskobiałkowej lub bezglutenowej. Chorzy na wątrobę powinni jeść drobne kasze (manna, jęczmienna, krakowska), pieczywo pszenne, a unikać pieczywa żytniego, razowego makaronu czy kaszy gryczanej.

miesięcznik "Zdrowie"