GŁODÓWKA - prawdy i mity
Jedni twierdzą, że głodówka oczyszcza organizm i jest najlepszą metodą odchudzania. Inni uważają, że głodówka może być przyczyną wielu dolegliwości. Jak jest naprawdę? Czy głodówka jest zdrowa i bezpieczna?
Spis treści
- Krótka głodówka jest dla każdego i nie wymaga konsultacji z lekarzem
- Głodówka wymaga kilkudniowych przygotowań
- Głodówka pozwala w ciągu dwóch, trzech dni spalić zapasy tłuszczu
- Głodówka powoduje zaburzenia układu nerwowego
- Regularne głodówki wzmacniają organizm i podnoszą odporność na choroby
- Głodówka uczy organizm gromadzenia zapasów
- Głodówka to najlepszy sposób oczyszczenia organizmu z toksyn
- Głodówka jest zalecana przez lekarzy w niektórych schorzeniach
- Zobacz też, na czym polega głodówka w diecie dr Dąbrowskiej
Krótka głodówka jest dla każdego i nie wymaga konsultacji z lekarzem
» NIEPRAWDADecydując się nawet na kilkudniową głodówkę, trzeba się wcześniej dokładnie przebadać. Należy zrobić morfologię (choćby dla wykluczenia anemii), EKG – bo w okresie głodówki zwiększa się znacznie ryzyko zawału, USG jamy brzusznej – żeby sprawdzić, czy nie ma na przykład kamicy pęcherzyka żółciowego, zbadać stężenie kwasu moczowego w nerkach, poziom kreatyniny, a także zrobić rentgen płuc (żeby wykluczyć na przykład gruźlicę). Praktycznie każda przewlekła choroba jest przeciwwskazaniem do stosowania głodówek. Głodówka jest wykluczona także w przypadku dzieci i młodzieży oraz osób starszych.
Głodówka wymaga kilkudniowych przygotowań
» PRAWDANawet jeśli planujemy jedno- lub dwudniową głodówkę (taką raczej nie zrobimy sobie krzywdy), trzeba się do niej przygotować, stopniowo zmniejszając kaloryczność posiłków. Menu w dni poprzedzające głodówkę powinno być mniej obfite – można zrobić najpierw kilka dni bez mięsa, potem dzień warzywno-owocowy. Podobnie dzień, dwa po zakończeniu postu jemy potrawy mniej kaloryczne niż zwykle. W ten sposób organizm łagodnie zniesie krótki okres niejedzenia. Podczas głodówki nie wolno rezygnować z picia. Przeciwnie – należy pić dużo płynów, najlepiej wody mineralnej i soków warzywnych.
CZYTAJ TEŻ: Dieta baletnicy - czy jest bezpieczna? Zasady i efekty
Głodówka pozwala w ciągu dwóch, trzech dni spalić zapasy tłuszczu
» NIEPRAWDAŻeby ten mechanizm zadziałał, głodówka musiałaby trwać ponad tydzień. W pierwszych dniach zużywane są przede wszystkim zapasy glikogenu z wątroby, a dopiero później tłuszczu. Kiedy nie jemy, nie dostarczamy sobie potrzebnej do życia energii. Organizm uwalnia wtedy jej zapasy z komórek tłuszczowych, a razem z tłuszczem spala zbędne substancje. Stąd przekonanie, że głodzenie się nie tylko zmniejsza tkankę tłuszczową, ale też oczyszcza z toksyn. Niestety, głodząc się dłużej niż dzień lub dwa, zmniejszamy drastycznie ilość składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Po tygodniowej głodówce mechanizm spalania tłuszczu zostanie uruchomiony, ale jednocześnie będziemy odczuwać negatywne skutki niedożywienia organizmu.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Głodówka powoduje zaburzenia układu nerwowego
» PRAWDAGłodzony organizm zaczyna zużywać własne białko – szczególnie szybko, kiedy zapas tkanki tłuszczowej jest nieduży. Ponadto przy braku węglowodanów tłuszcze są spalane nieprawidłowo. Powstaje wtedy duża ilość związków ketonowych, które powodują zakwaszanie organizmu i zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego. Jednocześnie nadmiar tych substancji wywołuje stan podekscytowania oraz uczucie sytości, mimo że człowiek nic nie je. To dlatego osoby stosujące głodówkę czują się początkowo świetnie – nie odczuwają głodu, są w stanie pobudzenia, a nawet euforii. W konsekwencji jednak długo utrzymujący się wysoki poziom związków ketonowych niszczy układ nerwowy. Powoduje między innymi zaburzenia koncentracji, a także problemy z pamięcią. Głodówka trwająca dłużej niż jeden tydzień prowadzi często do obniżenia nastroju, złego samopoczucia, zawrotów głowy, a nawet zasłabnięć.
Regularne głodówki wzmacniają organizm i podnoszą odporność na choroby
» NIEPRAWDAJeśli pozbawiamy nasz organizm białka, witamin i minerałów, narażamy go na spadek odporności – nie ma bowiem z czego budować przeciwciał i hormonów odpowiedzialnych za system immunologiczny. Mało tego, podczas głodówki może się ujawnić i rozwinąć wiele utajonych chorób, takich jak kamica dróg żółciowych lub moczowych czy dna moczanowa, która objawia się bolesnym obrzękiem stawów.
Głodówka uczy organizm gromadzenia zapasów
» PRAWDAJeśli drastycznie ograniczymy ilość dostarczanej energii, organizm zaczyna oszczędzać. Przechodzi w stan uśpienia, spowalniając swój metabolizm. Spada ciśnienie tętnicze krwi, serce pracuje wolniej. W takim stanie człowiek nie jest zdolny do większego wysiłku, naraża się na problemy zdrowotne, a do tego zwiększa się ryzyko powstania efektu jo-jo. Zwykle bowiem natychmiast po zakończeniu głodówki większość osób wraca do dawnego sposobu odżywiania, a nawet je więcej niż przedtem, zamiast rozsądnie wychodzić z diety, powoli zwiększając kaloryczność posiłków. Organizm nauczony negatywnym doświadczeniem zaczyna robić zapasy, a tkanka tłuszczowa rośnie szybciej niż przed głodówką. To dlatego osobom, które mają za sobą głodówki, tak trudno jest później schudnąć nawet przy diecie niskokalorycznej.
Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Głodówka to najlepszy sposób oczyszczenia organizmu z toksyn
» NIEPRAWDAGłodówka jest niefizjologiczną (niezgodną z naturalnym sposobem funkcjonowania) metodą odchudzania i oczyszczania. Zamiast diety głodowej lekarze zalecają robienie od czasu do czasu dni warzywno-owocowych. Taka dieta znacznie lepiej oczyszcza organizm z toksyn, pozwala zachować prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i dostarcza cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Można ją bezpiecznie stosować dłużej, dbając tylko o to, by zawierała odpowiednią ilość białka i wapnia.
Głodówka jest zalecana przez lekarzy w niektórych schorzeniach
» PRAWDAW wyjątkowych przypadkach, na przykład przed niektórymi operacjami (między innymi przed wstawieniem endoprotezy stawu biodrowego), gdy konieczne jest szybkie schudnięcie, zalecane są diety bardzo niskokaloryczne. Nie wolno ich jednak stosować bez kontroli. Są też terapie głodówkowe, które przeprowadza się w warunkach szpitalnych pod okiem specjalistów.
Zobacz też, na czym polega głodówka w diecie dr Dąbrowskiej
miesięcznik "Zdrowie"