GRYPA ŻOŁĄDKOWA - DIETA. Jaka powinna być dieta w GRYPIE ŻOŁĄDKOWEJ?
Dieta przy grypie żołądkowej jest konieczna. Na początku grypy żołądkowej trudno cokolwiek przełknąć. Potem dieta powinna być lekkostrawna, bo grypa jelitowa narusza błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pokarmy wprowadzamy powoli i stopniowo. Jak poradzić sobie z grypą żołądkową?
Spis treści
- Grypa żołądkowa - dieta
- Grypa żołądkowa. Gotujemy lekkie posiłki
- Lekka dieta jeszcze przez kilka tygodni po grypie żołądkowej
- Grypa żołądkowa
Dieta w grypie żołądkowej powinna być lekkostrawna. Grypa żołądkowa zwana też jelitową wymaga stosowania się do wskazań jak przy zatruciach pokarmowych. Przez pierwsze 1-2 dni grypy żołądkowej można w ogóle nie jeść. Trzeba za to pić: letnią niegazowaną wodę, herbatę (niesłodzoną), herbatki ziołowe z mięty, rumianku, nagietka czy szałwii oraz rozpuszczone w wodzie elektrolity czyli mieszanki mineralne, które kupujemy w aptece. W miarę ustępowania objawów można też wprowadzić ugotowany na świeżych warzywach bulion warzywny do picia.
Grypa żołądkowa - dieta
Kiedy biegunka i wymioty ustaną wprowadzamy do diety kleiki. Ryżowy lub z kaszy manny, koniecznie ugotowanych na wodzie, bez dodatku tłuszczu. Potem wprowadzamy sucharki i pamiętamy by cały czas dużo pić. Bardzo dobre są ciepłe wywary warzywne.
Grypa żołądkowa. Gotujemy lekkie posiłki
Po 2-3 dniach od chwili ustania objawów można zacząć jeść lekkie gotowane posiłki: jajko na miękko, gotowane mięso (najlepiej indyka lub cielęcinę, mogą być też kurczaki, ale bez skóry). Mięso dobrze jest przygotować na parze, ma lepszy smak niż wygotowane w wodzie. Na talerzu mogą też wylądować gotowane ziemniaki.
Lekka dieta jeszcze przez kilka tygodni po grypie żołądkowej
Powoli wracamy do normalnej diety, ale poszczególne produkty włączamy stopniowo. Wzbogacamy dietę gotowanymi warzywami, np. puree z marchewki i buraczków. Możemy sięgnąć po pieczone owoce, np. jabłko. Włączamy biały ser, jogurt oraz rosołki drobiowe lub drobiowo-wołowe. Warto zacząć jeść kasze, np. jęczmienną,jaglaną, potem gryczaną oraz pieczywo. Przez dłuższy okres, nawet do 3 tygodni po grypie żołądkowej w diecie powinniśmy unikać produktów ciężkostrawnych, wzdymających oraz takich, które mogą podrażnić śluzówkę jelit: smażonego i wędzonego mięsa oraz ryb, wszelkiego rodzaju konserw (nawet groszku czy kukurydzy w puszce) i marynat Powinno się także unikać przez ten czas warzyw strączkowych (fasola, groch, bób) i kapustnych (kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska i brukselka oraz kalafior, brokuł i kalarepka).
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Grypa żołądkowa
Grypa żołądkowa i grypa jelitowa to ta sama choroba, wywoływana przez wirusy. Objawy grypy żołądkowej są bardzo dokuczliwe, jednak szybko mijają i nie powodują komplikacji po chorobie. O tym, jak walczyć z grypą żołądkową opowiada nasz ekspert - lek. med. Joanny Pietroń z Centrum Medycznego Damiana w Warszawie.