Dieta przy antybiotykoterapii - probiotyki łagodzą skutki przyjmowania antybiotyków
Dieta bogata w produkty mleczne może zastąpić probiotyki kupowane w aptece. Aby wzmocnić organizm, w trakcie leczenia trzeba jeść więcej owoców i warzyw niż zazwyczaj, bo to one są naturalnymi probiotykami. Sprawdź, które produkty będą pomocne w szybkim powrocie do formy.
Spis treści
Antybiotyki niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, jednak mają bardzo negatywny wpływ na warstwę ochronną organizmu. Flora bakteryjna po przebytej chorobie potrzebuje odbudowania. Prezentujemy proste sposoby na szybkie zregenerowanie organizmu naturalnymi probiotykami po wycieńczającej kuracji antybiotykowej.
Dieta przy antybiotykoterapii: jogurty i kiszonki
Warto włączyć do diety fermentowane produkty mleczne, które oprócz bakterii fermentacji mlekowej zawierają probiotyki, a także specjalne napoje powstające w wyniku procesów fermentacji z udziałem wyłącznie bakterii probiotycznych (szukaj informacji na opakowaniu). Są skuteczne, jeśli jada się je systematycznie, najlepiej codziennie. Cenne dla zdrowia są też zwykłe jogurty, kefiry, maślanka, kiszone ogórki i kapusta – dostarczają bakterie kwasu mlekowego, które stymulują odporność. Mleko i jego przetwory możesz jadać kilka godzin przed zażyciem lekarstwa lub po nim. Produkty te zawierają dużo wapnia, który utrudnia wchłanianie niektórych antybiotyków (zwłaszcza tetracyklin). Po zakończeniu kuracji pij co najmniej szklankę jogurtu dziennie i jedz regularnie produkty zawierające bakterie mlekowe.
Antybiotyki a dieta: owoce i warzywa tak, ale ostrożnie z cytrusami
By zapobiec awitaminozie i wzmocnić organizm, w czasie leczenia jedz więcej niż zwykle warzyw i owoców, pij świeże soki – dostarczają najlepiej przyswajalne witaminy i sole mineralne. Najcenniejszą dla układu odpornościowego witaminę C znajdziesz w natce, brokułach, brukselce, kiszonej kapuście i cytrusach. Problem w tym, że owoce cytrusowe poza bogactwem witamin zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, zmniejszając jego stężenie we krwi. Dlatego nie wolno popijać leków sokami cytrusowymi (najlepsza jest woda). Pamiętaj, większość antybiotyków przyjmuje się na godzinę przed lub 2 godziny po jedzeniu. Niektórzy twierdzą, że grejpfruta nie powinno się jeść 4 godziny przed zażyciem leku i po nim. W trakcie kuracji nie przyjmuj preparatów zawierających wyciąg z grejpfruta (pomarańczy). Ale po zakończeniu leczenia nie żałuj sobie cytrusów, by wzmocnić organizm. Włączając do diety surówkę i sok z marchwi, dostarczysz organizmowi beta-karotenu, który tak jak witamina C neutralizuje wolne rodniki. Znakomitym pożywieniem dla rekonwalescenta jest zupa jarzynowa. Gotowana lub pieczona ryba albo piersi kurczaka uzupełnią niedobór białka, bo podczas choroby organizm zużył go więcej niż normalnie. Codziennie jedz miód, cebulę, czosnek, chrzan – mobilizują siły obronne i działają bakteriobójczo.
Multiwitaminy dopiero po zakończeniu kuracji antybiotykami
Biorąc antybiotyk, nie faszeruj się żadnymi preparatami multiwitaminowymi. Witaminy wspierają system obronny organizmu, ale są też dobrą pożywką dla bakterii. Multiwitaminy przydadzą się po zakończeniu kuracji, żeby wzmocnić nadwątlone siły. Na czas leczenia odstaw preparaty żelaza, wapnia, leki stosowane w nadkwaśności, gdyż osłabiają działanie antybiotyku.
Naturalne probiotyki - lista [WIDEO]
miesięcznik "Zdrowie"