Skorupki jajek - zdrowotne zastosowanie
Skorupki jajek najczęściej lądują w śmietniku. A to duży błąd - skorupki mogą bowiem dostarczyć nam dużo wapnia, który w dodatku świetnie się przyswaja. A to nie koniec zdrowotnych właściwości skorupek jajek. Znajdziemy w nich cynk, żelazo, krzem i miedź.
Skorupki jajek to prawdziwe bogactwo minerałów. Pomagają nie tylko w przypadku niedoborów wapnia, ale także przy podrażnieniach skóry a nawet - poprawiają smak i aromat kawy. A teraz po kolei.
Spis treści
- Skorupki jajek - właściwości zdrowotne i skład
- Skorupki jajek - jak spożywać?
- Skorupki jajek - zawartość wapnia w łyżce
- Skorupki jajek - na podrażnienia skóry
- Skorupki jajek - do kawy
- Skorupki jajek - do prania
Skorupki jajek - właściwości zdrowotne i skład
Skorupki jajek powstają w organizmie kury na skutek biomineralizacji. Pełnią bardzo odpowiedzialną rolę w procesie rozmnażania - ich zadaniem jest ochronić zarodek od szkodliwych czynników zewnętrznych, w tym toksyn, a także dostarczyć mu związki mineralne niezbędne do rozwoju. W końcu z zarodka wewnątrz jajka rozwija się małe kurczę.
W skorupkach jajek znajdziemy przede wszystkim dużo wapnia, który jest niezbędny do budowy kości, a jego dostarczanie może zapobiec rozwojowi osteoporozy. Znajduje się tam nie tylko wapń, ale także stront, który jest stosowany od wielu lat w terapii osteoporozy.
Skorupki jajek sprawdzą się nie tylko jako remedium na problemy układu kostnego. Są zalecane także osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów. Dlaczego? Otóż wewnątrz każdej skorupki znajduje się biała, wyściełająca ją błona. Właśnie ta błona dostarcza nam kolagenu, kwasu hialuronowego oraz białka i glukozaminy. Dzięki suplementacji tych składników zadbamy o stawy.
Skorupki jajek zawierają także substancje działające antybakteryjnie, hamując rozwój bakterii Gram-dodatnich i uszkadzając bakterie Gram-ujemne.
Skorupki jajek - skład chemiczny:
Substancje nieorganiczne:
- węglan wapnia – 98,4 %,
- fosfor w postaci fosforanu wapnia – 0,7%,
- magnez w postaci węglanu magnezu – 0,9%.
Składniki mineralne obecne w skorupce jajka:
Skorupki jajek - jak spożywać?
Skorupki jajek należy opłukać, a następnie gotować przez 15 minut. To ważne - gotować, we wrzącej wodzie. Po upływie 15 minut wyjąć skorupki, osuszyć je, a następnie zmielić na proszek w młynku do kawy.
Druga szkoła mówi o tym, że skorupki jaj należy wyparzać na blasze w piekarniku w temperaturze 100 stopni również przez około 10-15 minut.
Skorupki jajek, a w zasadzie uzyskany z nich proszek, należy przechowywać w zamkniętym słoiku. Spożywać dodając do jogurtów, sosów, zup albo kawy.
Skorupki jajek - zawartość wapnia w łyżce
Łyżeczka zawiera od 800 do 1000 mg wapnia.
Skorupki jajek - na podrażnienia skóry
Skorupki jajek mogą pomóc na problemy skórne. Tutaj należy zastosować okład z nich. Ale uwaga! Ze skorupek, a nie z proszku uzyskanego po ich wygotowaniu i zmieleniu.
Żeby przygotować okład ze skorupek jajek należy zalać je octem jabłkowym i odstawić na 2 dni. Po tym czasie skorupki będą miękkie i można je z łatwością przykładać do podrażnionej, czerwonej i piekącej skóry.
Skorupki jajek - do kawy
Dodając wyparzoną skorupkę jajka do kawy (albo dosypując proszek) wzmocnisz aromat napoju. Wapń zneutralizuje kwasowy odczyn kawy, dzięki czemu będzie ona bardziej przyjazna dla żołądka.
Skorupki jajek - do prania
Jeśli potrzebujesz naturalnego wybielacza z pomocą przychodzą skorupki jajek. Dodaj je zamknięte w lnianym worku do prania białych tkanin, a efekty powinny być zadowalające.