Szpiczak mnogi - dieta przy szpiczaku mnogim

2014-12-17 7:55

Dieta przy szpiczaku mnogim nie różni się znacznie od ogólnych zaleceń żywieniowych dla pacjentów z chorobami nowotworowymi. Wyjątkiem jest zasada, że chorzy na szpiczaka mnogiego powinni unikać dużych dawek witaminy C. Sprawdź, na czym polega dieta przy szpiczaku mnogim, co można jeść i jakie produkty są zakazane.

Szpiczak mnogi - dieta przy szpiczaku mnogim
Autor: Thinkstockphotos.com Dieta przy  szpiczaku mnogim nie różni się znacznie od ogólnych zaleceń żywieniowych dla pacjentów z chorobami nowotworowymi.

Spis treści

  1. Dieta przy szpiczaku mnogim - zasady. Co można jeść?
  2. Leczenie szpiczaka nie jest refundowane - szpiczak zabija [#TOWIDEO]
  3. Szpiczak mnogi - produkty zakazane

Dieta przy szpiczaku mnogim, czyli złośliwym nowotworze kości - podobnie jak dieta przy innych nowotworach - ma na celu optymalne odżywienie chorego, utrzymanie optymalnej masy ciała pacjenta, złagodzenie ubocznych efektów działania leków i wzmocnienie organizmu chorego. Dzięki temu pomoże lepiej znosić uciążliwą terapię i szybciej powrócić do zdrowia.

Dieta przy szpiczaku mnogim - zasady. Co można jeść?

Dieta przy szpiczaku mnogim powinna dostarczać odpowiednią ilość kalorii, która zaspokoi zapotrzebowanie energetyczne chorego, oraz podstawowych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu chorego, takich jak pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne węglowodany, zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.

Chorzy powinni jeść małe porcje, nawet 5–8 razy dziennie.

Najlepszym źródłem białka w diecie chorego będzie nabiał, chude mięso (najlepiej kurczak, indyk, cielęcina), jaja i ryby (najlepiej morskie). Poleca się zwłaszcza mleko i przetwory mleczne, ponieważ produkty te zawierają laktozę, zwiększającą wchłanianie wzmacniającego kości wapnia (co jest bardzo ważne w diecie chorego na szpiczaka mnogiego) i charakteryzują się odpowiednim stosunkiem wapnia do fosforu (1:1). Wskazane są również naturalne fermentowane produkty mleczne, ponieważ zawierają bakterie jogurtowe, zwiększające odporność organizmu.

Czytaj też: Rak: dieta w czasie i po chemioterapii

Czytaj też: Dieta a nowotwory. Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Czytaj też: DIETA w chorobach NOWOTWOROWYCH

Z kolei źródłem dobrych tłuszczów będą tłuste ryby morskie, gdyż są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które ogólnie podnoszą odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami, hamują rozwój nowotworów i zwiększają skuteczność terapii. Polecane są m.in. łosoś, śledź, makrela świeża i halibut. Innym, dobrym źródłem tłuszczu jest olej lniany i rzepakowy, tłoczony na zimno, nierafinowany, spożywany na zimno.

Ważne

Ze względu na ryzyko uszkodzenia nerek, należy unikać dużych dawek witaminy C, czyli głównie owoców cytrusowych (i soków na ich bazie). Szczególnie należy uważać na grejpfruty, gdyż mogą wchodzić w interakcje z lekami.

Z węglowodanów należy sięgać po ciemne, pełnoziarniste pieczywo (należy uważać na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki), brązowy ryż, kasze (gryczana, jęczmienna) płatki owsiane, otręby.

Z warzyw polecane są praktycznie wszystkie, a także rośliny strączkowe (np. groch, fasola, soczewica). Z owoców szczególnie polecane są ciemne owoce jagodowe (np. borówka amerykańska, czarne jagody, żurawina itd.), ponieważ są skarbnicą antyoksydantów, które neutralizują działania wolnych rodników, powstających w wyniku stresu, podawania silnych leków.

Niezmiernie ważny jest również sposób przyrządzania posiłków - powinny być one gotowane (w wodzie lub na parze), ewentualnie pieczone.

WARTO WIEDZIEĆ>>Nutridrinki wyleczą niedożywiony organizm

Leczenie szpiczaka nie jest refundowane - szpiczak zabija [#TOWIDEO]

Szpiczak mnogi - produkty zakazane

Z jadłospisu należy wyeliminować tłuszcze zwierzęce, produkty wysoko przetworzone ze sztucznymi dodatkami smakowymi i barwnikami.

Należy bezwzględnie zrezygnować z alkoholu, ponieważ osłabia układ odpornościowy.

Niewskazane są cukry proste: słodycze, płatki śniadaniowe smakowe, słodkie produkty mleczne, dżemy i konfitury wysokosłodzone, sztuczny miód.