Jak schudnąć 3 kilogramy w trzy tygodnie - dieta bez efektu jo-jo
Jak schudnąć? Wystarczy jeść śniadanie podobne do kolacji - smaczne i niskokaloryczne, a pomiędzy nimi lekki obiad. Ten nowy sposób odchudzania dostarcza organizmowi potrzebne białko i energię oraz pozwala zgubić nawet do trzech kilogramów w ciągu trzech tygodni. Na stałe, bez efektu jo-jo.
Spis treści
Mięso i twarożek - oto duet na smukłą figurę. Zdecyduj się na nie komponując dietę z odpowiednim menu na śniadanie, obiad i kolację.
Kanapka na śniadanie
Każdego ranka przygotuj sobie jedno z poniższych dań. Wszystkie propozycje mają podobną wartość kaloryczną (ok. 300 kcal).
- Grzanki z awokado - zrumień 2 kromki chleba tostowego, każdą posmaruj łyżką twarożku. Obiery i pokrój w plasterki 1/4 awokado, skrop sokiem z cytryny i połóż na kanapkach. Oprósz solą i pieprzem.
- Twarożek z ziołami - wymieszaj 4 dag twarożku z 2 łyżkami kiełków rzeżuchy oraz posiekanej bazylii. Dopraw łyżeczką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Posmaruj 2 kromki chleba z pełnego przemiału.
- Sandwicz z polędwicą - 2 kromki chleba posmaruj 2 łyżeczkami twarożku, połóż 4 dag polędwicy łososiowej.
- Kanapka z jajkiem - ugotuj jajko na twardo, obierz i pokrój. 2 kromki chleba z pełnoziarnistego przemiału posmaruj 2 łyżeczkami twarożku i połóż jajko. Oprósz solą, pieprzem i łyżką posiekanego szczypiorku.
- Tost z mozzarellą - zrumień 2 kromki ciemnego chleba tostowego i posmaruj 2 łyżeczkami twarożku. W plastry pokrój pomidor oraz 4 dag mozzarelli i nałóż na tosty.
- Chlebek chrupki z rukolą - 2 kromki pieczywa posmaruj 4 łyżkami chudego twarożku, obłóż rukolą i serem naciowym.
- Sandwicz z wędzonym łososiem - 2 kromki chleba z pełnego przemiału posmaruj twarożkiem. Plaster wędzonego łososia skrop sokiem z cytryny i połóż na chlebie.
Lekki obiad
Wybieraj spośród:
» Kurczak z dipem i spaghetti (605 kalorii). Pokrój 12 dag piersi kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Usmaż na 2 łyżkach oliwy. Wymieszaj 5 dag jogurtu z 2 łyżkami posiekanego szczypiorku, pokrojoną cebulką i łyżeczką soku z cytryny. Posól. Ugotuj 5 dag makaronu. Na patelnię wrzuć 10 dag pokrojonych pomidorków koktajlowych, 2 posiekane cebule, ząbek czosnku. Duś 3 minuty. Wlej 4 łyżki bulionu. Gotuj 3 minuty. Dodaj makaron i listki bazylii. Dopraw do smaku.
» Polędwiczki z sałatką z selera (603 kalorie). Pokrój w plastry 12 dag polędwiczek wieprzowych. Wymieszaj z łyżeczką musztardy. Pastą posmaruj mięso. Usmaż na łyżce oliwy. Zrób dip. Do 3 dag twarożku dodaj pół strąka pokrojonej papryki, łyżeczkę octu winnego i 2 łyżki soku z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem. Zrób sałatkę. Pokrój 5 dag selera naciowego, zmieszaj go z 4 dag rukoli. Sałatkę polej sosem z łyżki oliwy, łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczek bulionu i 2 łyżeczek soku z pomarańczy.
» Łosoś z ziemniaczaną sałatką (587 kalorii). 8 dag filetu z łososia skrop 2 łyżeczkami soku z limetk, oprósz solą oraz pieprzem. Usmaż rybę na łyżce oliwy. Wymieszaj łyżkę pasty sambal oelek z 2 łyżkami soku z pomarańczy i łyżeczką soku z limetki. Dopraw solą i pieprzem. Zrób sałatkę - przygotuj po 15 dag ziemniaków i ogórków. Ziemniaki ugotuj. Warzywa pokrój. Wymieszaj łyżeczkę oliwy, 2 łyżeczki bulionu warzywnego, 3 łyżki soku z limetki, posiekaną cebulę i pół łyżeczki chrzanu. Sosem polej sałatkę.
» Zupa minestrone plus cukinia (609 kalorii). Pokrój pół czerwonej papryki, łodygę selera naciowego, marchewkę, cebulę oraz ząbek czosnku. Warzywa obsmaż na łyżeczce oliwy. Zalej 200 ml bulionu warzywnego i gotuj 6 minut. Dodaj 5 dag ugotowanej czerwonej soczewicy. Zupę dopraw do smaku. Małą cukinię pokrój wzdłuż w cienki plastry i rozłóż na talerzu. Na wierzchu ułóż posiekany pomidor. Polej sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy, łyżki octu balsamicznego i łyżki soku z cytryny.
Twarożek na kolację
Z poniższej listy wybierz dania na które akurat masz ochotę. Każde z nich zawiera nie więcej niż 100 kcal.
- Papryka z jogurtem. Mały kubek chudego jogurtu wymieszaj z łyżką ostrej pasty paprykowej i pokrojoną drobno połową strąka papryki. Dopraw solą i łyżką soku z cytryny.
- Serek z kiełkami 6 dag twarożku wymieszaj z łyżką soku pomarańczowego i cytrynowego, solą i pieprzem cayenne. Dodaj po 2 łyżki kiełków słonecznika i rzeżuchy.
- Pasta jajeczna. Ugotuj jajko na twardo. Łyżkę chudego twarożku wymieszaj z chrzanem, połową posiekanej cebuli oraz połówką jajka. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Zjedz kromkę chrupkiego chleba.
- Pasta z rzodkiewkami. W salaterce połącz 2 dag chudego jogurtu z 2 dag chudego twarożku oraz 6 dag utartych rzodkiewek. Dodaj łyżeczkę chrzanu, 2 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Zjedz z 2 paluszkami grissini albo kromką pumpernikla.
- Pomidorowy miks. Pokrój w kostkę 2 pomidory i wymieszaj z 5 dag chudego jogurtu oraz 4 dag twarożku. Dodaj 2 łyżki posiekanej bazylii, dopraw solą i pieprzem. Taką pastą posmaruj dwa wafle ryżowe.
- Sałatka z marchewki 5 dag chudego jogurtu zmieszaj z 4 dag chudego twarożku, łyżką posiekanej świeżej mięty, 2 łyżkami posiekanego szczypiorku, 2 łyżkami soku z limetki. Zetrzyj marchewkę i polej sosem.
Efekt jojo – jak go uniknąć
Udało ci się schudnąć? Brawo! Jednak to nie koniec drogi to szczupłej sylwetki. Tak samo wymagające jak dieta jest utrzymanie osiągniętej wagi. Jak nie dopuścić do efektu jojo. W jaki sposób odżywiać się po diecie? Posłuchajcie dietetyka i coacha zdrowia Elżbiety Lange.