Dieta dr. Perricone: jadłospis na 3 dni
Dieta dr. Perricone nie tylko oczyszcza, ale i dodaje urody - sprawdziły to gwiazdy Hollywood. Jeśli chcesz sprawdzić skuteczność diety probiotycznej, wykorzystaj nasze trzy przykładowe jadłospisy.
Przykładowe trzy jadłospisy zgodne z dietą probiotyczną dr. Perricone
Dzień pierwszy
Śniadanie:
jajecznica z 2 jajek, plaster wędzonego łososia (ok. 30 g) na kromce pełnoziarnistego pieczywa; sałata, zioła; do picia woda mineralna.
II śniadanie:
jogurt naturalny Activia z łyżką orzechów laskowych, jabłko
Obiad w pracy:
pół pęczka sałaty, kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży, kilka pokrojonych truskawek, pokruszona feta light (50 g), świeży ogórek, zioła. Sos zrób z łyżki octu balsamicznego, i oliwy z oliwek. Zjedz z 2-3 owsianymi ciasteczkami; do picia kefir.
Kolacja:
duża czerwona papryka, napełniona 50 g kuskusu (zważ na sucho), zmieszanego z ćwiartką cebuli, listkami szpinaku (szklanka), połową cukinii i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Paprykę piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Zjedz z groszkiem cukrowym.
Dzień drugi
Śniadanie:
3 czubate łyżki płatków owsianych, ugotowanych w szklance wody (gotuj na wolnym ogniu 20 minut, możesz to zrobić wieczorem), do tego garść jagód i dwa orzechy włoskie; do picia sok z marchewki
II śniadanie:
serek Activia, 2 ciasteczka owsiane, kilka truskawek
Obiad:
Ugotowane lub upieczone mięso drobiowe, pokrojone w kawałki, wymieszaj z kawałkami selera naciowego, melona, ogórka i kalarepki. Całość przypraw sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posyp pokrojoną kozieradką; do picia maślanka
Kolacja:
grillowane dzwonki łososia lub pstrąga, skropione sokiem z cytryny i kroplą oliwy z oliwek. Zjedz je z sałatką z drobnych liści szpinaku, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i pokrojonej w plastry czerwonej cebuli
Dzień trzeci
Śniadanie:
opakowanie 150 g jogurtu greckiego, wymieszanego z łyżką miodu, pokrojonym bananem i łyżką płatków owsianych; do picia woda mineralna
II śniadanie:
koktajl z jogurtu (150 g) i truskawek (szklanka); bułeczka owsiana
Obiad:
kilka liści dowolnych sałat, 80 g tuńczyka w sosie własnym, świeży ogórek, 2 średnie pomidory, pół opakowania sera typu feta, świeże zioła, przyprawy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny lub sok wyciśnięty z cytryny. Składniki rozdrobnij, wymieszaj i przypraw. Zjedz z miniaturową bułeczką graham; do picia maślanka
Kolacja:
100 g kurczaka pokrojonego na kawałki. Smaż na patelni z odrobiną oliwy i z ćwiartką cebuli i czosnku, aż będzie miękki. Dodaj dużego pomidora, pokrojonej żółtej i czerwonej papryki, 5-6 pokrojonych oliwek. Duś 10-15 min. Zjedz z 50 g brązowego ryżu (pół torebki)