Herbatki ziołowe mogą zwiększyć skuteczność diety kapuścianej. Dieta kapuściana, nawet bez stosowania herbatek ziołowych, pozwala schudnąć średnio około 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Równocześnie działa na organizm oczyszczająco - odciąża żołądek i odtruwa wątrobę, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia trawienie. Może warto wzmocnić te efekty herbatkami ziołowymi?
Dieta kapuściana: jakie herbatki ziołowe są najlepsze?
W trakcie diety kapuścianej warto pić napary z ziół, które przyśpieszają metabolizm, działają moczopędnie, żółciopędnie i mają właściwości lekko przeczyszczające. Masz do wyboru m.in. wyciąg z karczocha, czarnej rzodkwi, brzozy brodawkowatej, mniszka lekarskiego i morszczynu.
Przepis na wywar z korzenia pietruszki
Warto także wspomóc się wywarem z korzenia pietruszki, który działa moczopędnie i ułatwia samooczyszczanie się organizmu (ugotuj korzeń pietruszki, cebulę i por, przecedź i wypij szklankę wywaru do obiadu).
Herbatka z brzozy brodawkowatej - przepis
Herbatka z brzozy brodawkowatej działa moczopędnie i przeciwobrzękowo. 2-3 łyżki liści brzozy zalej 2 szklankami wrzącej wody. Ogrzewaj do wrzenia i lekko gotuj pod przykryciem 3 minuty. Odstaw na 10 minut, po czym przecedź. Pij porcjami po pół szklanki 2 razy dziennie między posiłkami.
Herbatka z mniszka pospolitego - przepis
Herbatka z mniszka pospolitego działa moczo- i żółciopędnie: 2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalej 2 szklankami gorącej wody i odstaw do napęcznienia na ok. godzinę. Następnie ogrzewaj powoli do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij pół szklanki 2 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem.