Dieta Montignaca: przykładowy jadłospis na tydzień i przepisy w diecie Montignaca
Dieta Montignaca to dieta odchudzająca, w której jakość produktów jest ważniejsza od ilości spożywanego pokarmu. Podstawę diety Montagnica stanowią bowiem produkty o niskim indeksie glikemicznym, których nie trzeba wcale jeść w ograniczonych ilościach, by schudnąć. Oto przykładowy tygodniowy jadłospis oraz przepisy, które pomogą skomponować menu w diecie Montignaca.
Spis treści
- Dieta Montignaca - przykładowy jadłospis na tydzień
- Dieta Montignaca - przepis na puree jabłkowe bez cukru
- Dieta Montignaca - przepis na kawior z bakłażana
- Dieta Montignaca - przepis na zupę-krem z mniszka lekarskiego
Przepisy, jaki oferuje dieta Montignaca, bazują na produktach o niskim indeksie glikemicznym, które hamują apetyt, a co za tym idzie - przyśpieszają proces odchudzania. Będąc na diecie Montignaca, należy przestrzegać zasady, zgodnie z którą najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, a najskromniejszym kolacja. Oto przykładowy jadłospis na tydzień oraz przepisy, które pomogą ci skomponować menu w diecie Montignaca.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Dieta Montignaca - przykładowy jadłospis na tydzień
1. DZIEŃ Śniadanie: sok z cytryn i kiwi, musli bez cukru, chudy jogurt Obiad: zupa jarzynowa bez ziemniaków, pieczone mięso, sałatka z papryki Kolacja: ryba duszona w warzywach
2. DZIEŃ Śniadanie: sok z jabłek i gruszek, jajecznica na bekonie Obiad: zupa krem z brokułów, ryba morska sauté, surówka z kapusty Kolacja: warzywne leczo z chudą kiełbasą
3. DZIEŃ Śniadanie: sok z marchwi, sałatka owocowa, chudy twaróg Obiad: zupa rybna z warzywami, sałata z papryką, ogórkiem i mozzarellą Kolacja: kasza gryczana z duszonymi pieczarkami
4. DZIEŃ Śniadanie: sok z cytrusów, chudy twaróg ze szczypiorkiem, kromka chleba z mąki z pełnego przemiału, herbata Obiad: zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną, stek wołowy, pieczarki, sałata Kolacja: łosoś wędzony, sałatka z pomidorów i cebuli
5. DZIEŃ Śniadanie: sok z malin i jagód, sałatka z gruszek, jabłek i orzechów, odtłuszczone mleko Obiad: pieczarkowa zupa krem, pieczona pierś indyka, mizeria z chudym jogurtem Kolacja: fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym
6. DZIEŃ Śniadanie: sok z owoców cytrusowych, twarożek z owocowym przecierem (bez cukru) Obiad: kapuśniak bez ziemniaków, ryba pieczona w folii, sałatka z marynowanych warzyw Kolacja: kilka plasterków chudej szynki z indyka, sałata
7. DZIEŃ Śniadanie: sok z porzeczek, płatki jęczmienne na chudym mleku, jajko na miękko Obiad: zupa krem z porów, fasolka po bretońsku Kolacja: ryba gotowana na parze z warzywami
UWAGA: smażymy na oliwie, nie używamy mąki i cukru
Dieta Montignaca - przepis na puree jabłkowe bez cukru
Składniki:
- 1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. Obrane i drobno pokrojone jabłka wrzuć do rondla i duś do momentu, aż owoce się rozgotują, a masa będzie jednolita. Pamiętaj, aby od czas do czasu mieszać duszące się jabłka, by nie przywarły do dna.
2. Wystudzoną masę miksuj do uzyskania konsystencji puree. Tak przygotowany deser można przechowywać w lodówce kilka dni.
Dieta Montignaca - przepis na kawior z bakłażana
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/2 średniej cebuli
- ząbek czosnku
- 45 dag pomidorów bez skórki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wysmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek papier do pieczenia i połóż go na blasze od piekarnika. Następnie ułóż na niej umyte i osuszone bakłażany. Warzywa należy piec w temperaturze 180 st. C do momentu, aż będą miękkie (25–30 minut). Po upieczeniu, pozostaw je do wystygnięcia.
2. Przekrój wystudzone bakłażany i wyjmij miąższ. Następnie zmiksuj go tak, aby uzyskała konsystencję papki. Na koniec dolej do niej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
3. Obierz czosnek i cebulę, a następnie podsmaż na patelni. Potem pokrój w kostkę pomidory.
4. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa przełóż do miseczki, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na koniec przykryj folią spożywczą i na 4 godziny wstaw do lodówki.
Dieta Montignaca - przepis na zupę-krem z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 3-4 duże garści listków mniszka lekarskiego, koniecznie młodych
- jedna biała część młodego pora
- 4 plasterki wędzonego boczku
- jedna średnia szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 litr wywaru warzywnego (np. z marchewki, pietruszki, selera i cebuli)
- sól, zmielony czarny pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Listki mniszka dokładnie umyj i pozostaw do osuszenia.
2. W tym czasie cebulę i białą część pora pokój w drobną kostkę, a czosnek rozgnieć . Boczek pokrój w słupki. Całość wrzuć na patelnię i podsmaż.
3. Podsmażone składniki przerzuć do garnka, zalej gorącym bulionem i zagotuj.
4. Do zagotowanych wcześniej składników wrzuć liście mniszka. Ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na koniec całość zmiksuj.
5. Po przelaniu zupy do miseczki, można ją posypać startym serem.