Dieta optymalna dr. Jana Kwaśniewskiego

2013-04-19 7:45

Dieta optymalna, którą proponuje Kwaśniewski, to dieta niskowęglowodanowa. Zakłada jedzenie trzech tłustych posiłków dziennie, ograniczenie warzyw i owoców, a także wyeliminowanie z jadłospisu pieczywa i słodyczy. Czy dieta optymalna Kwaśniewskiego jest zdrowa i godna polecenia?

Kwasniewski
Autor: Istock Photo Dieta opracowana przez dra Kwaśniewskiego jest jedną z najpopularniejszych diet niskowęglowodanowych w Polsce.

Spis treści

  1. Dieta optymalna Kwaśniewskiego: zasady
  2. Dieta Kwaśniewskiego: zalety
  3. Dieta Kwaśniewskiego: wady

Dieta optymalna opracowana przez dr. Kwaśniewskiego, opiera się na spożywaniu produktów jak najbardziej tłustych, wykluczając przy tym lub maksymalnie ograniczając spożycie węglowodanów. Autor diety (lekarz i dietetyk praktykujący w sanatorium) uważa, że wieprzowinę, podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery można jeść bez ograniczeń. Trzeba zrezygnować z cukru, słodyczy, pieczywa i owoców. Dieta optymalna propaguje te produkty, które każdy dbający o zdrowie i dobre samopoczucie powinien ograniczyć. Dieta obiecuje utratę ok. 5 kg miesięcznie.

Dieta optymalna Kwaśniewskiego: zasady

Zalecane są 3 posiłki dziennie. Dieta opiera się na jajkach, produktach mlecznych i mięsie, istotnym elementem są sery, ale jedzone bez chleba, za to ze śmietaną, masłem, majonezem. Unikamy węglowodanów – w ciągu dnia wolno ich dostarczyć organizmowi najwyżej 50 g (np. 2 cienkie kromki chleba).

Produkty zalecane:

  • wszystkie rodzaje serów
  • jajka – powyżej 4 na dobę
  • podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły
  • każdy rodzaj mięsa, najlepiej tłuste, wieprzowe, wszystkie rodzaje wędlin (najlepsze – salcesony)
  • ryby, konserwy rybne, drób, najlepiej tłusta gęś, kaczka
  • dużo tłuszczu – masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Według autora diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od roślinnych
  • tłuste mleko i śmietana do 1/2 litra na dobę
  • wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300 g na dobę
  • jeden ziemniak dziennie (frytki na smalcu lub łoju)
  • dużo płynów, ale bez cukru
  • orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata albo – lepiej – soki owocowe niesłodzone (należy je pić po rozcieńczeniu w ilości 2–3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody)

Produkty zakazane:

  • cukier, słodycze, miód
  • owoce i przetwory owocowe (dżemy, kompoty)
  • ryż, kasze, pieczywo
  • ciasta, kluski, potrawy mączne
  • ziemniaki (w dużych ilościach), mąka ziemniaczana
  • groch i fasola
  • inne produkty pochodzenia roślinnego
  • słodzone płyny
  • sól – stosować jak najmniej, aż do zupełnego jej odstawienia

Dieta Kwaśniewskiego: zalety

Dieta dostarcza odpowiedniej ilości białka. Korzystna jest też eliminacja słodyczy i soli. Autor diety zapewnia, że wszystkie składniki mineralne (także sód) występują we właściwych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.

Dieta Kwaśniewskiego: wady

Dieta zdecydowanie przekracza dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz, w tym na nasycone kwasy tłuszczowe. Za dużo jest też jajek. Ogromną wadą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów (produkty zbożowe i owoce) dostarczających składników mineralnych i błonnika. A błonnik jest bardzo ważny: wspomaga pracę jelit, chroni przed nowotworami, obniża cholesterol, stabilizuje poziom glukozy. Nie jest to dieta dla osób chcących się zdrowo odżywiać! Poza tym 3 posiłki dziennie to za mało. W świetle aktualnych badań głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowe, warzywa, owoce, chude mleko i jego przetwory, chude mięso oraz ryby. Prawidłowo skomponowana dieta ma dostarczać głównie tłuszczów pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego.

miesięcznik "Zdrowie"