Dieta ziemniaczana: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie ziemniaczanej
Dieta ziemniaczana to wbrew pozorom skuteczna dieta odchudzająca. Ziemniaki, które powszechnie są uważane za tuczące, w rzeczywistości są niskokaloryczne, a dodatkowo są skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie ziemniaczanej.
Przepisy, jakie oferuje dieta ziemniaczana, udowadniają, że ziemniak nie jest, jak się powszechnie uważa, nudnym i bezwartościowym warzywem. Na jego bazie można przyrządzić wiele smacznych i oryginalnych potraw. Oto przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie ziemniaczanej.
Dieta ziemniaczana: przepis na szaszłyki z łososia i ziemniaków
Składniki (2 porcje)
- 2-3 ziemniaki
- 250 g fileta z łososia
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- skórka starta z pół cytryny
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 mała, żółta papryka
- oliwa z oliwek
- 2 drewniane szpikulce do szaszłyków
1. Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Następnie zalej zimną wodą, posól i gotuj przez ok. 20 minut.
2. Opłukane i osuszone filety z łososia oczyść ze skóry i ości, a następnie pokrój w kostkę. Potem każdy kawałek ryby natrzyj mieszanką kminu rzymskiego, kolendry i skórki z cytryny.
3. Cukinię obierz obieraczką do warzyw. Następnie przekrój ją wzdłuż na 2 części, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podobnie zrób z papryką.
4. Ugotowane ziemniaki pozostaw na kilka minut do ostygnięcia i pokrój je w kostkę.
5. Szaszłyki nadziewaj w następującej kolejności: łosoś, cukinia, ziemniaki, papryka.
6. Płytę grillową wysmaruj oliwą. Połóż na niej szaszłyki i grilluj je przez ok. minutę z każdej strony.
Dieta ziemniaczana: przepis na frittatę z ziemniakami, szynką i papryką
Składniki (2 porcje):
- 2-3 ziemniaki
- 1 żółta papryka
- 2-3 plasterki szynki parmeńskiej
- 1/2 małej cebuli
- 2 jajka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
1. Ziemniaków nie obieraj, tylko wyszoruj je szczoteczką i pokrój w plasterki. Umytą paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Na rozgrzanej na patelni oliwie smaż plasterki ziemniaków przez ok. 10 min, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Następnie dodaj do nich paprykę oraz cebulę i smaż do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a cebula zarumieniona. Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki szynkę i wymieszaj.
3. Jajka rozbij na talerzu. Dodaj do nich sól i pieprz, a następnie roztrzep za pomocą trzepaczki lub widelca. Polej nimi znajdujące się na patelni warzywa oraz szynkę i smaż na małym ogniu, od czas do czasu mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać.
4. Ostaw patelnię z ognia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika. Frittata powinna piec się przez 12 minut.
Dieta ziemniaczana: przepis na dietetyczne chipsy z batatów, buraków i cukinii
Składniki:
- 1 batat (słodki ziemniak)
- 1 burak
- 1 cukinia
- sól morska (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (szczypta)
- 1 łyżka suszonych przypraw: bazylii, oregano, majeranku i słodkiej papryki
Warzywa obierz, płucz i osusz, a następnie pokrój w cienkie plastry i przełóż do miski. Posyp solą morską, pieprzem oraz suszonymi ziołami i dokładnie wymieszaj, aby przyprawy w całości pokryły plastry warzyw. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Plastry warzyw piecz przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyłączeniu piekarnika odczekaj chwilę, aż chipsy ostygną i staną się chrupkie.