Dieta ziemniaczana: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie ziemniaczanej

2014-04-01 8:59

Dieta ziemniaczana to wbrew pozorom skuteczna dieta odchudzająca. Ziemniaki, które powszechnie są uważane za tuczące, w rzeczywistości są niskokaloryczne, a dodatkowo są skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie ziemniaczanej.

Dieta ziemniaczana: przepisy. Przepisy towrzące jadłospis w diecie ziemniaczanej
Autor: Photos.com Dieta ziemniaczana: przepisy. Przepisy towrzące jadłospis w diecie ziemniaczanej

Przepisy, jakie oferuje dieta ziemniaczana, udowadniają, że ziemniak nie jest, jak się powszechnie uważa, nudnym i bezwartościowym warzywem. Na jego bazie można przyrządzić wiele smacznych i oryginalnych potraw. Oto przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie ziemniaczanej.

Dieta ziemniaczana: przepis na szaszłyki z łososia i ziemniaków

Składniki (2 porcje)

  • 2-3 ziemniaki
  • 250 g fileta z łososia
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • skórka starta z pół cytryny
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 1 mała, żółta papryka
  • oliwa z oliwek
  • 2 drewniane szpikulce do szaszłyków

1. Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Następnie zalej zimną wodą, posól i gotuj przez ok. 20 minut.
2. Opłukane i osuszone filety z łososia oczyść ze skóry i ości, a następnie pokrój w kostkę. Potem każdy kawałek ryby natrzyj mieszanką kminu rzymskiego, kolendry i skórki z cytryny.
3. Cukinię obierz obieraczką do warzyw. Następnie przekrój ją wzdłuż na 2 części, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podobnie zrób z papryką.
4. Ugotowane ziemniaki pozostaw na kilka minut do ostygnięcia i pokrój je w kostkę.
5. Szaszłyki nadziewaj w następującej kolejności: łosoś, cukinia, ziemniaki, papryka.
6. Płytę grillową wysmaruj oliwą. Połóż na niej szaszłyki i grilluj je przez ok. minutę z każdej strony.

Dieta ziemniaczana: przepis na frittatę z ziemniakami, szynką i papryką

Składniki (2 porcje):

  • 2-3 ziemniaki
  • 1 żółta papryka
  • 2-3 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 jajka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

1. Ziemniaków nie obieraj, tylko wyszoruj je szczoteczką i pokrój w plasterki. Umytą paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Na rozgrzanej na patelni oliwie smaż plasterki ziemniaków przez ok. 10 min, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Następnie dodaj do nich paprykę oraz cebulę i smaż do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a cebula zarumieniona. Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki szynkę i wymieszaj.
3. Jajka rozbij na talerzu. Dodaj do nich sól i pieprz, a następnie roztrzep za pomocą trzepaczki lub widelca. Polej nimi znajdujące się na patelni warzywa oraz szynkę i smaż na małym ogniu, od czas do czasu mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać.
4. Ostaw patelnię z ognia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika. Frittata powinna piec się przez 12 minut.

Dieta ziemniaczana: przepis na dietetyczne chipsy z batatów, buraków i cukinii

Składniki:

  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 burak
  • 1 cukinia
  • sól morska (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (szczypta)
  • 1 łyżka suszonych przypraw: bazylii, oregano, majeranku i słodkiej papryki

Warzywa obierz, płucz i osusz, a następnie pokrój w cienkie plastry i przełóż do miski. Posyp solą morską, pieprzem oraz suszonymi ziołami i dokładnie wymieszaj, aby przyprawy w całości pokryły plastry warzyw. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Plastry warzyw piecz przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyłączeniu piekarnika odczekaj chwilę, aż chipsy ostygną i staną się chrupkie.