Możesz jeść dużo i nadal chudnąć. Poznaj 3 proste triki
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Zapomnij o restrykcyjnych dietach. Mamy dobrą wiadomość. Możesz jeść dużo i nadal chudnąć. Poznaj 3 proste triki na zdrową utratę wagi.
Odchudzanie nie musi wymagać wyrzeczeń. Zdaniem dietetyków, dodanie zdrowych możliwości do diety może być skuteczniejszym sposobem na uzyskanie wymarzonych rezultatów niż całkowite eliminowanie niektórych pokarmów.
Aby zredukować tkankę tłuszczową, musisz być na deficycie kalorycznym, jedząc mniej kalorii niż spalasz w formie ćwiczeń. Ale nie musisz rezygnować ze smakołyków, eliminować węglowodanów ani pościć przez długie godziny.
Zamiast tego skup się na dostarczeniu organizmowi wystarczającej ilości białka, błonnika i pełnowartościowej żywności, abyś mógł cieszyć się posiłkami, jednocześnie obniżając ogólne spożycie kalorii. Pomoże to schudnąć i utrzymać pożądaną masę ciała na dłużej.
Większe ilości białka dają uczucie sytości i wspomagają metabolizm
Pierwszym rozwiązaniem, jakie sugerują dietetycy, jest włączenie do diety różnych źródeł białka, które pomogą czuć się najedzonym przez dłuższy czas.
Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym do utrzymania mięśni. Spożywanie go w wystarczających ilościach może pomóc w utracie masy ciała poprzez zachowanie masy mięśniowej i utrzymać silny metabolizm podczas spalania tłuszczu.
Błonnik pomaga kontrolować apetyt i wspiera zdrowe trawienie
Kolejna strategia, jaką warto zastosować, chcąc zrzucić kilka kilogramów, dotyczy spożywania błonnika, który występuje między innymi w roślinach strączkowych, owocach i produktach pełnoziarnistych.
Błonnik zapewnia uczucie sytości po posiłku, wspierając zdrową utratę wagi. Odżywia również pożyteczne bakterie w układzie pokarmowym (znane jako mikrobiom jelitowy), co nie tylko wspiera proces chudnięcia, ale chroni także przed różnymi chorobami.
Sięgaj częściej po płatki owsiane, czarną fasolę i orzechy, ale nie przesadzaj z ilością. FDA (Agencja Żywności i Leków) zaleca dorosłym spożywanie 28 gramów błonnika dziennie.
Wybieraj pełnowartościowe produkty
Częstym błędem dietetycznym jest skupianie się na ograniczaniu ilości jedzenia. Może to nie tylko spowodować uczucie rozdrażnienia, ale także wywołać głód, przez co trudniej będzie trzymać się swoich założeń.
Można jeść więcej, dodając do posiłków dodatkową porcję warzyw lub owoców. Zdaniem lekarzy, najlepiej sprawdzą się w takiej sytuacji zielone warzywa liściaste.
Wybieraj pełnowartościowe posiłki i zrezygnuj z przetworzonej żywności. Zwykle tego rodzaju potrawy zawierają mnóstwo chemicznych ulepszaczy, a do tego zwiększają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.