Odchudzanie: DESERY, które nie tuczą

2009-05-22 13:19

Jeśli będziesz unikać wszystkiego, co lubisz, nie wytrwasz w żadnej diecie. Przecież jedzenie to także przyjemność. A czasem trudno odmówić sobie czegoś słodkiego. Deser poprawia humor, dodaje energii, pomaga w sytuacjach stresowych. Rzecz w tym, by nie przysparzał dodatkowych kilogramów. Jakie desery są dozwolone w trakcie odchudzania?

Odchudzanie: DESERY, które nie tuczą
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli będziesz unikać wszystkiego, co lubisz, nie wytrwasz w żadnej diecie. Przecież jedzenie to także przyjemność. A czasem trudno odmówić sobie czegoś słodkiego. Deser poprawia humor, dodaje energii, pomaga w sytuacjach stresowych. Rzecz w tym, by nie przysparzał dodatkowych kilogramów. Jakie desery są dozwolone w trakcie odchudzania?

Deser nie przeszkodzi w odchudzaniu pod warunkiem, że będzie zawierał jak najmniej tłuszczu i cukru. O ile bez tego pierwszego składnika można się obejść bez większej szkody dla smaku, z tym drugim jest problem.

Nietuczące desery: oszczędzaj na cukrze

Zamiast rafinowanego użyj brązowego, najlepiej. Jest on nieco mniej kaloryczny, a jeśli jest nieoczyszczony, bogatszy w składniki odżywcze, które w procesie oczyszczania cukru są odrzucane.

Cukier można zastąpić miodem lub daktylami (trzeba je najpierw zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, po czym zmiksować). Daktyle łatwiej zmiękną, gdy do wody dodasz płaską łyżkę sody oczyszczonej. Ta zamiana nie zmniejszy jednak kaloryczności deseru, sprawi jedynie, że produkt końcowy będzie bardziej naturalny, a więc zdrowszy.
Jedyny sposób na zmniejszenie kaloryczności to zastąpienie cukru sztuczną substancją słodzącą, czyli słodzikiem. Niestety, słodziki wzmagają apetyt. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zredukowanie ilości cukru. Jeśli w przepisie na ciasto jest np. 10 dag cukru (czyli 400 kcal), spróbuj dodać nieco mniej, „oszczędzając” w ten sposób kalorie.

Nietuczące desery: lista dobrych składników

Z czego przyrządzić pyszny, zdrowy i niskokaloryczny deser?

  • Wykorzystaj owoce, najlepiej sezonowe. Z jabłek, gruszek, owoców jagodowych (truskawki, maliny, jeżyny), wiśni, moreli, brzoskwiń zrób owocową sałatkę: pokrojone owoce posyp pestkami słonecznika, dyni lub sezamu albo rodzynkami, a w wersji dla dorosłych skrop likierem. Zmiksowane na mus owoce z dodatkiem cukru po zamrożeniu zmieniają się w lekkie lody sorbetowe.
  • Owoce warto zalać galaretką. Zamiast tej z torebki (zawiera sztuczne barwniki i aromaty) możesz ją zrobić sama. Wystarczy podgrzać kompot lub rozcieńczony wodą sok owocowy i wymieszać z żelatyną.
Ważne

Z ciast stosunkowo najzdrowsze jest biszkoptowe – nie ma w nim tłuszczu, tylko jajka, mąka i cukier. Nie bez powodu więc polecane jest osobom na diecie.

  • Mleko jest dobrą bazą do koktajli owocowych - wystarczy je zmiksować z miękkimi owocami. Ważne, by nie było to mleko odtłuszczone (pozbawione jest witamin) ani pełnotłuste, najlepsze jest zawierające od 0,5 do 2 proc. tłuszczu.
  • Jeśli nie lubisz mleka, wybierz maślankę albo kefir, ale bez dodatków smakowych. Idealnym składnikiem deserów jest jogurt. Wybierz naturalny, owocowy zawiera cukier, zagęstniki, aromaty itp. Dzięki dodaniu do mleka żywych kptur bakterii, które zmieniają cukier mleczny (laktozę) w kwas mlekowy, jest on lepiej przyswajalny niż mleko. Probiotyczne bakterie pomagają utrzymać równowagę flory bakteryjnej, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej.
  • Do ciast zamiast zwykłej maki pszennej wsyp mąkę pełnoziarnistą (ma więcej błonnika i witamin z grupy B), nie zmieni to smaku wypieku.
  • Desery warto wzbogacić orzechami, najlepiej włoskimi, i migdałami. Po zmieleniu mogą one w ciastach zastąpić częściowo (w niektórych przypadkach całkowicie) zwykłą mąkę. Takie ciasto będzie na pewno zdrowsze (bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 obniżające poziom złego cholesterolu; migdały to skarbnica witaminy E).
  • Na wykorzystanie w deserach zasługuje też brązowy nieoczyszczony ryż, np. do słodkich zapiekanek z owocami i bakaliami, a także płatki owsiane, które obniżają ciśnienie krwi, są też znakomitym źródłem antyrakowego selenu. Płatki zyskają na smaku, gdy uprażysz je na patelni.
  • Do deserów pasuje gorzka czekolada (im więcej ziarna kakaowego, tym lepiej) ma mniej cukru niż mleczna, zawiera magnez i żelazo.
  • miesięcznik "Zdrowie"