Spalacze tłuszczu: tabletki odchudzające, przyspieszające spalanie tłuszczów
Spalanie tłuszczu mają przyspieszać tabletki odchudzające, zawierające spalacze tłuszczu, czyli tak zwane fat burners. Jak działają? Poprzez zwiększenie ciepłoty ciała (termogeneza) podczas ćwiczeń fizycznych. Które suplementy rzeczywiście przyspieszają spalanie tłuszczu?
Spis treści
- Piperyna
- Kwas rumenowy (CLA - sprzężony kwas linolowy)
- Garcinia cambogia
- L-karnityna
- Zielona herbata
- Resweratrol
- Jak łatwo spalić tłuszcz? Poznaj sprawdzone sposoby [#TOWIDEO]
Apteczne półki uginają się pod ciężarem preparatów mających wspomagać odchudzanie. Każdy z nich kusi chwytliwymi hasłami i innowacyjnymi składnikami. Które suplementy przyspieszające spalanie tłuszczu warto wypróbować, bo mają działanie potwierdzone naukowo?
Piperyna
Piperyna to alkaloid występujący w pieprzu czarnym. Zalicza się do termogeników - wzmaga proces termogenezy, którą określa się jako wzrost wytwarzania ciepła w organizmie po spożyciu pokarmu. Polepsza ukrwienie układu pokarmowego, co intensyfikuje wychwytywanie substancji odżywczych. Taki proces powoduje zwiększone przenikanie składników pokarmowych do krwi i limfy. Pobudza też receptory histaminowe występujące w błonie śluzowej żołądka, poprawiając procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm, a to pozwala na szybsze utlenianie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zwiększa przyrost tkanki mięśniowej. W aptekach można znaleźć zaledwie kilka preparatów z piperyną. Największą zawartość tego alkaloidu mają produkty z Bioperine® – 95% piperyny (a standardowy ekstrakt z pieprzu czarnego zawiera od 3% do 9% piperyny).
Kwas rumenowy (CLA - sprzężony kwas linolowy)
Kwas rumenowy nazywany bywa kwasem linolowym lub po prostu CLA – i to ten ostatni skrót najczęściej pojawia się na opakowaniach suplementów diety wspomagających odchudzanie. CLA blokuje enzym umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, które prowadzi do ich powiększenia i tycia. Kilka lat temu portugalscy naukowcy ogłosili wyniki swoich badań, z których wynikało, że dzięki CLA w ciągu trzech miesięcy można stracić ponad 6 kg bez diety i treningów. Osoby, które spożywały kwas rumenowy (codziennie 3,2 g CLA), straciły średnio 7% tkanki tłuszczowej, ale dwukrotnie lepszy wynik uzyskali ci, którzy dodatkowo trenowali. Kwas rumenowy można znaleźć w produktach spożywczych, chociażby w mleku krowim. Warto jednak mieć świadomość, że nie zawsze zawartość CLA będzie na tyle duża, żeby wywołać działanie odchudzające.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia to roślina występująca w południowo-wschodniej Azji - od tysięcy lat jest traktowana jako przyprawa, a w medycynie naturalnej jako ważny składnik wielu leków.
W owocach garcinia cambogia jest bardzo duże stężenie kwasu hydroksyoctowego (HCA), który hamuje syntezę tłuszczu z węglowodanów i białek, co sprawia, że powstawanie tkanki tłuszczowej zostaje ograniczone. Poza tym nasila transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie przekształcane są w związki ketonowe hamujące łaknienie.
Ta roślina stymuluje również zwiększone wytwarzanie i odkładanie się w wątrobie i mięśniach glikogenu, a także uwrażliwia glikoreceptory wątroby.
Przyjmowanie wyciągów z garcinia cambogia, oprócz bardzo dobrych wyników w odchudzaniu, może wspomagać leczenie miażdżycy dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
L-karnityna
L-karnityna to substancja niezbędna do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów – swoistych fabryk komórkowych organizmu. W mitochondriach kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu (spaleniu) i dzięki temu wytwarzana jest energia niezbędna do realizacji funkcji życiowych organizmu.
L-karnityna pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ wykorzystuje tłuszcz zapasowy jako źródło energii. Należy jednak pamiętać, że samo stosowanie suplementu zawierającego ten związek nie wystarczy.
Istotna jest regularna aktywność fizyczna mobilizująca mięśnie do pracy, a co za tym idzie – do wykorzystywania zapasów tłuszczu jako źródła energii, i odpowiednia dieta.
Organizm ludzki sam syntetyzuje niewielką ilość karnityny (ok. 25%), ale jej podstawowym źródłem dla ustroju jest dieta. Niedobór skutkuje obniżeniem sprawności fizycznej i intelektualnej. Po niewielkim wysiłku fizycznym pojawia się silne zmęczenie, a nawet oznaki wyczerpania.
L-karnityna jest często stosowana przez sportowców, gdyż odgrywa ważną rolę przy długotrwałym wysiłku. Osoby uprawiające ćwiczenia fizyczne mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę. Optymalizuje ona procesy energetyczne w mięśniach.
Zielona herbata
W kilku ostatnich dziesięcioleciach zielona herbata przechodziła wiele testów, których celem było ustalenie, czy rzeczywiście, jak się powszechnie sądzi, ma ona właściwości zdrowotne.
W rezultacie wykazano, że picie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku i zapobiega otyłości.
W czasie badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu placebo.
Także proporcja energii uzyskanej ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobną wielkość
Zażywanie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, lecz także poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych ludzi.
Resweratrol
Resweratrol to składnik m.in. czerwonego wina, który do tej pory doceniany był głównie ze względu na swoje działanie przeciwmiażdżycowe. Niedawno okazało się, że może on mieć również właściwości odchudzające.
Kilka prac przeprowadzonych z zastosowaniem resweratrolu na zwierzętach i izolowanych tkankach udowodniło, że związek ten może z dużym prawdopodobieństwem wspomagać redukcję tłuszczu zapasowego i rozwój tkanki mięśniowej u ludzi.
Według naukowców resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dietozależnym – otyłości (resweratrol stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych) i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym, m.in. cukrzycy.
Najlepszym źródłem resweratrolu są ciemne odmiany winogron, a zwłaszcza ich skórki. W świeżych skórkach tych winogron występuje 50-100 mg resweratrolu na 1 g.
Resweratrol powstaje także w procesie fermentacji skórek z winogron, w związku z tym jest też obecny w winie. Najwięcej tego związku można znaleźć w winie czerwonym, ponieważ etanol ma w procesie fermentacji dłuższy kontakt ze skórkami winogron niż podczas produkcji białego.
- Czy TABLETKI ODCHUDZAJĄCE naprawdę SKUTECZNIE ODCHUDZAJĄ?
- CLA (sprzężony kwas linolowy) - właściwości, naturalne źródła i suplementy z CLA
- TABLETKI ODCHUDZAJĄCE - jaki jest ich skład?
Jak łatwo spalić tłuszcz? Poznaj sprawdzone sposoby [#TOWIDEO]
miesięcznik "Zdrowie"