Jesteś przemęczony i nie możesz się skupić? Dietetyczka: brakuje ci tego składnika

2024-08-07 10:55

Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju różnych chorób lub stanów chorobowych. Justyna Malinowska, dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, przypomina, że choć w organizmie są pewne zapasy żelaza, to jednak musimy dostarczać codziennej porcji wraz z dietą.

Czujesz się zmęczony i nie możesz się skoncentrować? Dietetyczka: brakuje ci tego składnika
Autor: fot. Getty Images Czujesz się zmęczony i nie możesz się skoncentrować? Dietetyczka: brakuje ci tego składnika

Rola żelaza w organizmie. Eksperta przypomina

Żelazo odgrywa ważną rolę w pracy organizmu. Uczestniczy w procesach metabolicznych. Bez jego udziału nie moglibyśmy też oddychać.  

Na tym jednak jego właściwości się nie kończą. Żelazo reguluje również pracę układu immunologicznego, metabolizm cholesterolu, procesy detoksykacyjne zachodzące w wątrobie oraz podziały komórkowe.

Justyna Malinowska, dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, że choć w organizmie (w szczególności w wątrobie) zgromadzone są pewne zapasy żelaza, to jednak ważne jest, by pamiętać o dostarczaniu codziennej porcji wraz z dietą. 

Niedobór żelaza - skąd się bierze?

Niedostatecznie wysoka podaż żelaza to bardzo częsty błąd dietetyczny. Nie jest to jednak jedyny powód niedoboru tego składnika. Może do niego dojść również w efekcie:

  • zaburzeń wchłaniania,
  • krwawień,
  • przewlekłych stanów zapalnych,
  • infekcji
  • zwiększonego zapotrzebowania wywołanego chorobą lub stanem fizjologicznym.

Dodatkowo niektóre składniki diety mogą zmniejszać przyswajalność żelaza. Chodzi na przykład o kawę, herbatę czy mleko. Z tego powodu zaleca się unikać łączenia tych produktów z dobrymi źródłami żelaza, szczególnie w sytuacji występującej już niedokrwistości.

Zarówno kawa, jak i herbata zawierają dużo szczawianów i garbników, które wiążą się z żelazem. Związki nieodżywcze, które wówczas powstają, ograniczają zarówno wchłanianie, jak i wykorzystanie żelaza. Z kolei mleko zawiera wapń i kazeinę, które bezpośrednio zmniejszają wchłanianie się żelaza.

Suplementy diety w ciąży - żelazo

Objawy niedoboru żelaza. Na to trzeba zwrócić uwagę

Jak rozpoznać niedobór żelaza? Mgr Justyna Malinowska wymienia, jakie są najczęstsze objawy. Należą do nich:

Żelazo w diecie. Te produkty są go pełne

Warto dbać o odpowiedni poziom żelaza w organizmie. Najlepszym na to sposobem będzie nic innego, jak dobrze zbilansowana dieta. W uzasadnionych przypadkach można uzupełnić ją suplementacją. Dietetyczka Justyna Malinowska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wyjaśnia, że w produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej

  1. Żelazo hemowe znajdziemy w produktach odzwierzęcych i jest lepiej przyswajalne przez organizm. Wszystko dlatego, że jest na tak zwanym II stopniu utlenienia. Żelazo hemowe  obecne jest w takich produktach jak: jajka, wołowina, drób, makrela, sardynki, łosoś, tuńczyk i owoce morza.
  2. Żelazo niehemowe znajdziemy w produktach roślinnych. Ten rodzaj żelaza jest trudniej przyswajalny, wciąż jednak produkty roślinne są ważnym źródłem żelaza w codziennej diecie . Znajdziemy je na przykład w: pestkach dyni, kaszy (jaglanej, gryczanej, orzechach, roślinach strączkowych, natce pietruszki, pomidorach, papryce i w owocach. 
Sonda
Stosujesz suplementy diety?
Listen on Spreaker.