Masz go pod ręką? Wspiera pracę mózgu, serca, kości i oczu
O jego drogocennych dla zdrowia właściwościach mówi się wiele. Niestety, organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego w tej kwestii należy polegać na pokarmach, zwłaszcza tłustych rybach – takich jak makrela, tuńczyk i śledź.
Olej rybi bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować, ale można dostarczać je z pożywieniem, np. sięgając po tłuste ryby, orzechy włoskie lub soję. Inny sposób na dostarczenie oleju rybiego do organizmu to przyjmowanie suplementu bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3.
W jaki sposób olej rybi pomaga naszemu organizmowi?
Łagodzi stan zapalny
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko zmniejszają wytwarzanie substancji wywołujących stan zapalny, ale również zwiększają poziom cząsteczek, które aktywnie zwalczają stany zapalne.
Wspiera zdrowie kości
Olej rybi może również bardzo pomóc twoim kościom. Przewlekłe zapalenie jest jedną z podstawowych przyczyn osteoporozy, a przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym, co z kolei wzmacnia kości. Jest to często pomijany sposób na utrzymanie mocnych i zdrowych kości.
Jest zdrowy dla serca
Jeden z najnowszych systematycznych przeglądów wykazał, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają śmiertelność sercowo-naczyniową i poprawiają wyniki sercowo-naczyniowe. Kwasy omega-3 biorą udział w regulacji rozszerzania naczyń krwionośnych, agregacji płytek krwi, stanów zapalnych i utleniania. Trzymanie ich pod kontrolą pomaga upewnić się, że masz zdrowe ciśnienie krwi i właściwy poziom cholesterolu.
Wspiera mózg
Tłuszcze omega-3 są potrzebne do budowy mózgu i komórek nerwowych oraz mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Poprawiają komunikację między mózgiem a komórkami nerwowymi i chronią przed stanem zapalnym.
Poprawia zdrowie oczu
Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc nawilżyć suche oczy, a także zapewnić ochronę przed zwyrodnieniem plamki żółtej i jaskrą. Korzyści te prawdopodobnie wynikają z jego właściwości przeciwzapalnych i zdolności do utrzymania nawilżenia oczu.