Fasola w kuchni południowoamerykańskiej: przepisy na tradycyjne potrawy z fasoli
Fasola stanowi podstawę codziennego menu mieszkańców Kostaryki, Salwadoru, Gwatemali, Hondurasu, Nikaragui czy Panamy. Najpopularniejsza jest oczywiście kuchnia meksykańska, w której fasola pojawia się w większości przepisów. Czy znasz przepisy na popularne południowoamerykańskie potrawy z fasoli?
Fasola to królowa kuchni w Meksyku, Kostaryce, Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie, Nikaragui czy Panamie. Przedstawiamy przepisy na popularne w tych krajach potrawy z fasoli.
Przepis na Gallo pinto
Gallo pinto (nakrapiany kogut) to tradycyjna potrawa w tym regionie. W Kostaryce i Nikaragui określana jest jako narodowa, w Salwadorze i Gwatemali znana pod nazwa casamiento (małżeństwo). Wersja podstawowa potrawy pozostawia duże pole dla kulinarnej wyobraźni i daje możliwości improwizowania. Oprócz fasoli muszą się w niej znaleźć ryż i cebula. Wśród składników wymienia się też paprykę, pomidory, salsę i przyprawy (czosnek, kminek, kolendra).
Gallo pinto może być samodzielnym daniem albo dodatkiem. Mieszkańcy Kostaryki jadają ją na śniadanie z jajkiem sadzonym i kiełbaskami, ale również podczas innych posiłków, spożywając narodowy specjał nawet kilka razy dziennie.
Przepis na chifrijo
Najpopularniejsza przekąska w Kostaryce jest chifrijo - ryż z fasolą i chrupiącymi skwarkami z wieprzowej skórki, wśród zup królują te przygotowane na bazie czarnej fasoli, mięsa wołowego i wieprzowych żeberek z dodatkiem kukurydzy i innych warzyw.
Przepis na tortille
Fasola jest podstawowym składnikiem farszów do tortilli, czyli chrupiących placków z mąki kukurydzianej lub pszennej, które składa się na pół bądź zwija w rulon. Z fasoli robi się smaczne sosy do nachos, czyli kukurydzianych chipsów. Tradycyjne gwatemalskie śniadanie nie może obyć się bez tortilli z gorącą pastą z fasoli. Przysmakiem są też tortille nadziewane fasolą i serem, które podaje się do każdego posiłku. Często serwuje się tu ryż z dodatkiem fasoli i pikantnego sosu.
Pasztety i suflety z fasoli
W Ameryce Południowej fasolę (czarną, czerwoną, limeńską, pinto) zwykle łączy się z mięsem i papryką, robi się z niej pasztety i suflety.
Przepis na feijoade
Z czarnej fasoli (rzadziej czerwonej lub brązowej) z dodatkiem suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg oraz przypraw (goździki, liście laurowe, pieprz, czosnek, cebula) przyrządza się narodową potrawę Brazylii – feijoade. Serwuje się ją z ryżem, plastrami pomarańczy i pikantnym paprykowym sosem. W uboższej wersji potrawę przyrządza się z fasoli i mocno solonej suszonej wołowiny i jada tylko z ryżem.
miesięcznik "Zdrowie"