Letnie drinki i koktajle – poznaj najbardziej orzeźwiające przepisy!
Letnie drinki i koktajle to skuteczny, a przede wszystkim pyszny sposób na ochłodzenie po gorącym dniu. Jeśli więc nazwy: Green Garden, Asian Tea, Morning Shot brzmią dla ciebie tajemniczo, pora to zmienić – zapoznaj się z łatwymi do przygotowania przepisami na smaczne letnie drinki i koktajle!
Koktajle – chyba trudno wskazać osobę, która nie sięgałaby po nie chętnie. Szczęśliwie należą one do wyjątkowych produktów – smakują nam, a jednocześnie nie musimy z nich rezygnować nawet na diecie. Ba, picie koktajli jest jak najbardziej wskazane! Stanowią cenne źródło witamin i przeciwutleniaczy, minerałów, fitozwiązków, węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów.
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, koktajle nie muszą być wysokokaloryczne – wszystko zależy od owoców i warzyw, których użyjemy do ich skomponowania – najmniej kaloryczne są: truskawki, jabłka, zielony ogórek, więcej kalorii zawierają ananas i banany. Warto jednak pamiętać, że ananas stanowi cenne źródło bromelainy, przyśpieszającej przemianę materii, a więc mającej właściwości odchudzające. Banany z kolei pełne są witamin B i C oraz błonnika. Owoce to więc znacznie bardziej dobroczynna dawka kaloryczna niż puste kalorie zawarte w pełnych cukru napojach dostępnych w sklepach.
Co więcej, letnie koktajle do świetny sposób, by przemycić dawkę zdrowych składników w naszym codziennym menu – a pamiętajmy, że Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie aż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Znacznie łatwiej wypić przecież pyszny napój niż zjeść ich gotowaną czy surową porcję.
Drinki to z kolei opcja tylko dla dorosłych. Co prawda osoby pijące alkohol, co należy podkreślić, w rozsądnych ilościach, lepiej radzą sobie ze stresem i rzadziej chorują na depresję niż abstynenci, warto jednak pamiętać, by nawet w upalne dni nie przesadzać z ilością napojów wysokoprocentowych. Nie zmienia to jednak faktu, że stanowią orzeźwiające i smakowite uzupełnienie letnich wieczorów z przyjaciółmi.
Poniżej prezentujemy przepisy na letnie drinki i koktajle, które otrzymaliśmy od Rodziny Braun. Zostały przygotowane przez Marka Posłusznego, trzykrotnego mistrza świata w kategorii Flair, współwłaściciela agencji barmańskiej Flair Factory.
Asian Tea
Składniki:
- 60 ml tłoczonego soku jabłkowego
- 40 ml zielonej herbaty
- 15 ml syropu z zielonej herbaty
- 4 plastry ogórka
- 6 listków mięty (opcja alkoholowa z koniakiem)
- szkło: typu highball
- dekoracja: szczyt mięty
- lód: kości
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj szczytem mięty.
Green Garden
Składniki:
- 5 plasterków ogórka
- 1 gałązka rozmarynu
- 15 ml soku z cytryny
- 10-15 ml syropu ogórkowego
- top up: woda gazowana (opcja alkoholowa z ginem)
- szkło: typu highball
- dekoracja: plaster ogórka oraz rozmaryn
- lód: kruszony
Sposób przygotowania:
W wysokim szkle za pomocą muddlera ugniatamy plasterki ogórka, przetarty w rękach rozmaryn wrzucamy do środka, dodajemy lód, a następnie wlewamy wszystkie składniki do środka.
Detox
Składniki:
- 10 listków szpinaku
- 2 plasterki ananasa
- 1/3 banana
- 120 ml tłoczonego soku jabłkowego (opcja fit: 120 ml wody)
- szkło: typu highball
- lód: kruszony
Sposób przygotowania:
Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki.
Forma
Składniki:
- 2 plasterki imbiru
- 2 cząstki pomarańczy
- 5 ml soku z limonki
- 6 listków mięty
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 10 ml syropu cukrowego
- top up: woda gazowana
- szkło: typu highball lub cała pomarańcz
- dekoracja: szczyt mięty
- lód: kości
Sposób przygotowania:
W shakerze za pomocą muddlera ugniatamy plasterki imbiru i cząstki pomarańczy. Dodajemy kostki lodu, sok z limonki, liście mięty i cukier lub syrop. Całość shakujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy szczytem mięty.
Morning shot
Składniki:
- 100 ml soku pomidorowego
- 4 plasterki bazylii
- plaster czerwonej cebuli
- plaster czerwonej papryki
- 10 ml soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 8-10 kropli sosu Worcestershire
- 4 krople sosu tabasco
- szkło: typu highball
- dekoracja: seler naciowy
- lód: kości
Sposób przygotowania:
Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.