Letnie drinki i koktajle – poznaj najbardziej orzeźwiające przepisy!

2017-05-30 14:33

Letnie drinki i koktajle to skuteczny, a przede wszystkim pyszny sposób na ochłodzenie po gorącym dniu. Jeśli więc nazwy: Green Garden, Asian Tea, Morning Shot brzmią dla ciebie tajemniczo, pora to zmienić – zapoznaj się z łatwymi do przygotowania przepisami na smaczne letnie drinki i koktajle!

Koktajle - Braun
Autor: Materiały klienta

Koktajle – chyba trudno wskazać osobę, która nie sięgałaby po nie chętnie. Szczęśliwie należą one do wyjątkowych produktów – smakują nam, a jednocześnie nie musimy z nich rezygnować nawet na diecie. Ba, picie koktajli jest jak najbardziej wskazane! Stanowią cenne źródło witamin i przeciwutleniaczy, minerałów, fitozwiązków, węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów.

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, koktajle nie muszą być wysokokaloryczne – wszystko zależy od owoców i warzyw, których użyjemy do ich skomponowania – najmniej kaloryczne są: truskawki, jabłka, zielony ogórek, więcej kalorii zawierają ananas i banany. Warto jednak pamiętać, że ananas stanowi cenne źródło bromelainy, przyśpieszającej przemianę materii, a więc mającej właściwości odchudzające. Banany z kolei pełne są witamin B i C oraz błonnika. Owoce to więc znacznie bardziej dobroczynna dawka kaloryczna niż puste kalorie zawarte w pełnych cukru napojach dostępnych w sklepach.

Co więcej, letnie koktajle do świetny sposób, by przemycić dawkę zdrowych składników w naszym codziennym menu – a pamiętajmy, że Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie aż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Znacznie łatwiej wypić przecież pyszny napój niż zjeść ich gotowaną czy surową porcję.

Drinki to z kolei opcja tylko dla dorosłych. Co prawda osoby pijące alkohol, co należy podkreślić, w rozsądnych ilościach, lepiej radzą sobie ze stresem i rzadziej chorują na depresję niż abstynenci, warto jednak pamiętać, by nawet w upalne dni nie przesadzać z ilością napojów wysokoprocentowych. Nie zmienia to jednak faktu, że stanowią orzeźwiające i smakowite uzupełnienie letnich wieczorów z przyjaciółmi.

Warto wiedzieć

Poniżej prezentujemy przepisy na letnie drinki i koktajle, które otrzymaliśmy od Rodziny Braun. Zostały przygotowane przez Marka Posłusznego, trzykrotnego mistrza świata w kategorii Flair, współwłaściciela agencji barmańskiej Flair Factory.

Asian Tea

Składniki:

  • 60 ml tłoczonego soku jabłkowego
  • 40 ml zielonej herbaty
  • 15 ml syropu z zielonej herbaty
  • 4 plastry ogórka
  • 6 listków mięty (opcja alkoholowa z koniakiem)
  • szkło: typu highball
  • dekoracja: szczyt mięty
  • lód: kości

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj szczytem mięty.

Green Garden

Składniki:

  • 5 plasterków ogórka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 15 ml soku z cytryny
  • 10-15 ml syropu ogórkowego
  • top up: woda gazowana (opcja alkoholowa z ginem)
  • szkło: typu highball
  • dekoracja: plaster ogórka oraz rozmaryn
  • lód: kruszony

Sposób przygotowania:

W wysokim szkle za pomocą muddlera ugniatamy plasterki ogórka, przetarty w rękach rozmaryn wrzucamy do środka, dodajemy lód, a następnie wlewamy wszystkie składniki do środka.

ogrek.jpg
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl

Detox

Składniki:

  • 10 listków szpinaku
  • 2 plasterki ananasa
  • 1/3 banana
  • 120 ml tłoczonego soku jabłkowego (opcja fit: 120 ml wody)
  • szkło: typu highball
  • lód: kruszony

Sposób przygotowania:

Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki.

Forma

Składniki:

  • 2 plasterki imbiru
  • 2 cząstki pomarańczy
  • 5 ml soku z limonki
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 10 ml syropu cukrowego
  • top up: woda gazowana
  • szkło: typu highball lub cała pomarańcz
  • dekoracja: szczyt mięty
  • lód: kości

Sposób przygotowania:

W shakerze za pomocą muddlera ugniatamy plasterki imbiru i cząstki pomarańczy. Dodajemy kostki lodu, sok z limonki, liście mięty i cukier lub syrop. Całość shakujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy szczytem mięty.

Morning shot

Składniki:

  • 100 ml soku pomidorowego
  • 4 plasterki bazylii
  • plaster czerwonej cebuli
  • plaster czerwonej papryki
  • 10 ml soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 8-10 kropli sosu Worcestershire
  • 4 krople sosu tabasco
  • szkło: typu highball
  • dekoracja: seler naciowy
  • lód: kości

Sposób przygotowania:

Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.