Przechowywanie żywności w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?
Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać. Okazuje się, że wiedza na temat przechowywania żywności nie jest powszechna. Podpowiadamy, jak należy poukładać w lodówce produkty żywnościowe, a także jak długo i w czym je przechowywać, by długo zachowały świeżość i smak.
Nikt już nie ma wątpliwości, że to, co znajduje się na naszych talerzach ma niebagatelny wpływ na kondycję i zdrowie. I chodzi tu zarówno o ilość jedzenia, jak i jego jakość, która zależy od sposobu jego przechowywania. Powszechny jest pogląd, że gdy zakupy wrzucimy do lodówki, nie musimy się martwić o to, że coś się zepsuje. Nic bardziej błędnego. Lodówka nie przedłuża niczemu terminu przydatności do spożycia. O tym, że wiedzę na temat właściwego przechowywania żywności nie wszyscy opanowali w stopniu odpowiednim świadczy choćby statystyka medyczna - zatrucia pokarmowe i tzw. choroby brudnych rąk zgarniają w naszym kraju obfite żniwa.
Przechowywanie żywności w lodówce: produkty zbożowe
Pieczywo kładź na środkowej półce - nie powinno tam leżeć dłużej niż miesiąc. Natomiast gdy je zamrozisz (do ok. -20°C) przez wiele miesięcy nie straci swoich wartości smakowych. Mrożenie doskonale nadaje się również do przechowywania gotowych potraw mącznych, ciasta.Wkładaj je do specjalnych pojemników w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od + 3 do + 8°C). Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni. Uwaga! Sałaty nie przechowuj w foliowych torebkach (wytwarza się wtedy substancja sprzyjająca powstawaniu nowotworów). Mrożonki możesz śmiało trzymać nawet rok. Zachowują one w ogromnym stopniu wartości odżywcze takie same, jak świeże.
Za najbardziej racjonalną metodę długotrwałego przechowywania uznaje się mrożenie - nie zmienia się wówczas struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Warto także pamiętać, że im szybciej coś zamrozimy, tym lepsza będzie jego jakość. Przy powolnym mrożeniu, szczególnie gdy temperatura oscyluje między 2 a 5 ° C, powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe skórek owoców i warzyw, przez co niepotrzebnie wycieka z nich pełen witamin sok. Proces ten zostaje zahamowany gdy słupek rtęci szybciej spada w dół.
Przechowywanie żywności w lodówce: mleko i produkty mleczne
Lepiej zużyj przed terminem uwidocznionym na opakowaniu. Otwarty karton mleka wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Ser żółty przetrwa do dwóch tygodni, brie - 6 dni. Sery twarogowe, pakowane w pergamin lub folię powinny być przechowywane (w temp. od 1 do 10°C) nie dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.
Lodówka musi być czysta:
- przynajmniej dwa razy w miesiącu powinnaś ją odmrażać i dokładnie myć
- rób to wyłącznie wtedy, kiedy jest wyłączona z sieci
- zacznij od usunięcia z niej wszystkich produktów
- wnętrze lodówki myj ciepłą wodą z dodatkiem środka, który nie tylko myje, ale także dezynfekuje
- możesz także użyć wody z octem (szczególnie skutecznej podczas usuwania śladów pleśni)
- spłukuj ją kilkakrotnie ciepłą wodą
- przed włączeniem do sieci wytrzyj ją do sucha.
Przechowywanie żywności w lodówce: mięso, ryby, drób
Świeże mięso, drób przechowujemy nie dłużej niż 1 -2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Wołowina mrożona przetrwa od 3 do 12 mies., wieprzowina od 4 do 8 mies., cielęcina 3 - 4 mies. (pieczona nawet 8 mies.). Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 mies., natomiast tłuste 4 mies..
Pamiętaj:
- Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.
- Nie przeładowuj lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia
- Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
- Natychmiast usuwaj to, co się zepsuło.
- Pamiętaj, że data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. kartonu jego zawartość trzeba zużyć jak najszybciej.
- Zawartość konserwy wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika, olej z puszki przelej do butelki z ciemnego szkła.
- Przed włożeniem do lodówki myj surowe ryby, mięso, jaja warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
- Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.
Jak być zero waste? W programie Drogowskazy na antenie Eski Rock Michał Poklękowski propaguje walkę z marnotrawstwem! Dlaczego warto kupować używane ciuchy czy założyć w piwnicy kompostownik z dżdżownicami? Czy odpadów, śmieci może być mniej bez utraty komfortu naszego życia? Odpowiedzi na te pytania udzielają w audycji Sylwia Sikorska i Anna Komar, współzałożycielki Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste: