"Biała śmierć" rujnuje także żołądki. Ryzyko raka rośnie o 40 proc.
Rak żołądka staje się u nas coraz większym problemem. Daje niespecyficzne, lekceważone objawy i wykrywany jest w zaawansowanym stadium. Przybywa chorych, zwłaszcza wśród ludzi. Za pogarszające się statystyki, niepokojące nie tylko onkologów, w znacznym stopniu odpowiada ona.
Białe śmierci są co najmniej dwie: cukier i sól, ale słowem kluczem do naszych problemów jest "nadmiar".
Sól generalnie jest nam niezbędna do życia, ale w nadmiarze to zabójca dewastujący nasz układ krążenia, nerki i żołądki.
Potwierdza to analiza wiedeńskich badaczy, której wyniki zostały opublikowane w specjalistycznym periodyku "Gastric Cancer".
Rak żołądka i sól - problem europejski
Informacja, że rak żołądka jest związany z nadmiernym spożyciem soli, nie jest bardzo zaskakująca. Taki związek udowodniono już dawno temu, ale wnioski dotyczyły krajów azjatyckich. Tamtejsza kuchnia obfituje w sól, a rak żołądka należy do nowotworów częstych.
Analiza danych, która objęła aż 470 tysięcy osób, pokazuje jednoznacznie, że nadużywanie soli przekłada się bezpośrednio na stan zdrowia Europejczyków. Ryzyko zachorowania na raka żołądka jest o ok. 40 proc. wyższe u osób, które dosalają potrawy zawsze lub często w stosunku do tych, które robią to rzadko lub nigdy.
Związek raka żołądka i soli - czy te badania są wiarygodne?
Okres obserwacji badaczy z Uniwersytetu Wiedeńskiego to 11 lat. W badaniu wykorzystano dane z bazy UK Biobank.
Biobanki przechowują próbki biologiczne (np. krew, mocz, tkanki) do przyszłego użytku klinicznego i badawczego. Niektóre biobanki, w tym UK Biobank, łączą te próbki z innymi danymi zebranymi na temat uczestników, takimi jak dane genetyczne i dane dotyczące zdrowia, aby stworzyć bogatszy zbiór danych.
UK Biobank za zgodą badanych śledzi stan zdrowia ich zdrowia, by naukowcy analizować, jakie czynniki decydują o rozwoju chorób. Ta baza jest nieporównywalna z żadną inną, z której kiedyś mogli korzystać uczeni. Zawiera szczegółowe informacje o niemal połowie miliona ludzi.
Nie tylko sól - te czynniki sprzyjają rozwojowi raka żołądka
Obecnie rak żołądka jest już piątym co do częstotliwości występowania nowotworem na świecie.
Czynniki ryzyka obejmują:
- palenie tytoniu i spożywanie alkoholu,
- zakażenie Helicobacter pylori,
- nadwagę i otyłość.
Pamiętaj, że sól, którą osobiście dodajesz do potraw, to nie wszystko, co spożywasz. W sól obfitują słone marynaty, sosy, żywność konserwowana w soli i generalnie sporo produktów przetworzonych.
Źródła:
- www.meduniwien.ac.at
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10120-024-01502-9