Czerymoja - co to za owoc? Właściwości i zastosowanie
Czerymoja brzmi egzotycznie i taka jest - to egzotyczny owoc. Jednak jego właściwości sprawiają, że warto go znać, bowiem bardzo korzystnie wpływa na organizm.
Czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego, tak słodki w smaku, że po angielsku nazywany jest custard apple, czyli jabłkiem o smaku kremu budyniowego. Niestety czerymoja jest bardzo nietrwała - szybko dojrzewa i przejrzewa, a więc nie nadaje się do transportu. Jeśli znajdziemy czerymoję w sklepie, to mamy gwarancję, że pochodzi z Europy, najczęściej jest importowana z Hiszpanii.
Spis treści
- Czerymoja - jak wygląda?
- Czerymoja - właściwości
- Czerymoja - wartości odżywcze w 100 g:
- Czerymoja - jaką kupić?
- Czerymoja - jak jeść?
Czerymoja - jak wygląda?
Owoc jest zielony z wypustkami. Rośnie na flaszowcu peruwiańskim, który naturalnie występuje na terenie Ameryki Południowej (Ekwador, Peru, Chile). Jednak obecnie uprawiany jest w ciepłych rejonach, chociażby w Afryce Zachodniej, Azji Południowo-Wschodniej, czy hiszpańskiej Andaluzji, w Izraelu, Kalifornii i na Florydzie.
Owoce czerymoi wyglądają jak zielone bulwy, lekko pofałdowane:
Czerymoja - właściwości
Czerymoja wspomaga zwalczanie pasożytów z organizmu. Nazywana bywa przez to antymikrobiotykiem. Czerymoja zawiera dużo fruktozy o właściwościach probiotycznych, przez co owoc wpływa pozytywnie na pracę jelit.
Czerymoja ma niską kaloryczność, usprawnia pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zapewnia uczucie sytości na długo. Działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, a także pozytywnie na układ krążenia, dzięki wysokiej zawartości potasu.
Czerymoja zawiera witaminę C, E, B, w tym zwłaszcza spore ilości witaminy B6.
Czerymoja - wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna – 75 kcal,
- tłuszcz – 0,7 g,
- węglowodany – 18 g, w tym cukry 13 g, błonnik 3 g,
- białko – 1,6 g,
- sód - 7 mg,
- potas 287 mg,
- magnez - 17 mg,
- wapń - 10 mg,
- żelazo 0,3 mg.
Czerymoja - jaką kupić?
Czerymoja kupowana w sklepie musi mieć zieloną skórkę, ewentualnie lekko brązową. Skórka w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonej na brązową (podobnie jak banany), jednak cała brązowa skóra świadczy o tym, że owoc jest przejrzały.
Ponadto owoc musi być twardy. Jeśli jest zbyt miękki - nie będzie dobry.
Czerymoja - jak jeść?
Owoce czerymoi można poddawać obróbce termicznej oraz jeść je na surowo. Lepiej smakują po schłodzeniu. W owocach czerymoi znajdziemy spore czarne pestki, które należy usunąć. Są one szkodliwe - zawierają dużo toksyn.
Z owocu należy także zdjąć skórkę lub przekroić go na pół i wydrążyć miąższ.