Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Rano czujesz wzdęty brzuch? Rozwiązaniem może być zdrowy napój pity wieczorem. Dietetycy chwalą ten sposób, ale podkreślają też inne istotne aspekty. Regularność i odpowiednia dieta pomagają szybko pozbyć się tego nieprzyjemnego uczucia. Spróbuj, a efekty zauważysz wkrótce!
Herbata ekspresowa, czyli ta w torebkach to dość częsty wybór nie tylko ze względu na szeroki wybór cen, ale i szybkość przygotowania naparu. Choć jakość niektórych liści można ocenić, parząc już jedną filiżankę, to tym razem naukowcy skupili się na samej torebce.
Wzmacnianie odporności jest kluczowe, szczególnie gdy częste problemy zdrowotne utrudniają codzienne funkcjonowanie. Kiedy słońca jest mało, warto pamiętać o witaminie D. Często Polacy sięgają też po inny suplement, określany jako "płynne złoto". Nieco mniej zachęcająca jest jego oryginalna nazwa: siara bydlęca. Jakie ma właściwości?
Michał Wrzosek wziął pod lupę trzy dość popularne czekolady. Nie ukrywał, że jego głównym celem jest sprawdzenie zawartości cukru. Po dokonaniu analizy padł werdykt. I choć ostateczny wybór zawsze należy do nas, to warto mieć świadomość, po jaki produkt sięgamy.
Gotowane warzywa są częstym dodatkiem do obiadu. Nie każdy jednak wie, że podgrzewanie niektórych z nich może być niekorzystne dla naszego zdrowia. Naukowy podkreślają, że naturalne związki siarki zawarte w niektórych warzywach przy podgrzaniu mogą sprzyjać powstawaniu tłuszczów trans.
Choć do Sylwestra mamy jeszcze trochę czasu to już zapewne kreacje wybrane i plany dość sprecyzowane. Jednak czy zastanawialiśmy się nad tym, jakie jedzenie sprawi, że nie będziemy ospali, a poziom energii pozwoli na tańce do białego rana? Dietetyczka kliniczna Paulina Szymczak w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie przygotowała kilka wskazówek.
Polski skorupiak to prawdziwa perła lokalnej kuchni, która łączy w sobie delikatność smaku i niezwykłe wartości odżywcze. Zdrowszy od mięsa i subtelniejszy od ryb, stanowi doskonałą alternatywę dla osób poszukujących lekkich, a zarazem bogatych w składniki odżywcze dań. Coraz częściej trafia na stoły osób, które cenią lokalne produkty.
Zły humor? Wiele osób powie: zjedz coś słodkiego. Chcesz dać komuś coś miłego? No tak – coś słodkiego. Przyjęcie, impreza, a może po prostu kawa...? Trudno sobie wyobrazić, bez słodkich dodatków, deserów, ciastek. Cukier jest wszechobecny – i... wszechniszczący: cukrzyca, otyłość, nadwaga, nowotwory... Lista chorób powodowanych przez cukier jest bardzo długa. Co powoduje ta słodka „biała śmierć”? GIS ostrzega.
Aromatyczny, słodki smak herbaty z goździkami to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także bogactwo korzyści zdrowotnych. Choć goździki najczęściej kojarzymy z okresem świąt, przyprawa posiada szereg właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. W jaki sposób?
Ochota na słodkie przekąski może być wynikiem niedoboru chromu, ale także niewłaściwej diety. Spożywając posiłki o wysokim indeksie glikemicznym, sprawiamy, że nagle wzrasta nam poziom cukru we krwi. Żeby przerwać tę spiralę, należy sięgnąć po napoje, które hamują chęć zjadania kolejnych słodkich rzeczy. Jakie są najlepsze?
Jeśli tradycyjne metody wzmacniania odporności wydają ci się niewystarczające i szukasz nowego sposobu na ochronę przed zimowymi infekcjami, z pewnością zainteresuje cię sprawdzony przepis polecony przez leśników. Działa on również na przerost gruczołu krokowego, nadczynność tarczycy, otyłość czy cukrzycę.
Mówi się, że sok pomidorowy to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Korzyści z niego płynące są ogromne: wspiera pracę serca, poprawia trawienie, pielęgnuje skórę i wspomaga odchudzanie. Wystarczy już pół szklanki tego napoju dziennie, by organizm otrzymał cenny zastrzyk polifenoli i antyoksydantów.
Majonez to częsty składnik potraw, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Wybierając majonez, warto zastanowić się jednak nad jego właściwościami zdrowotnymi. W tej kwestii można skorzystać z porad dietetyka, który pomoże nam dokonać świadomego wyboru. Który majonez do sałatki jarzynowej będzie najlepszy?
Nie ma się co czarować. Wigilia i święta to nie jest ten czas, gdy na stołach królują wyłącznie lekkostrawne dania. Żadna to zbrodnia, jeśli raz w roku sobie pofolgujesz. Warto jednak korzystać z mądrości naszych babć i sięgać po tradycyjne sposoby, które mogą nas uchronić przed przykrymi konsekwencjami kulinarnego szaleństwa.
Nadmiaru tkanki tłuszczowej na brzuchu szczególnie trudno się pozbyć. Bywa, że oczekiwane efekty daje dopiero interwencja chirurga. To wyjątkowo niezdrowo dla narządów wewnętrznych, gdy masz otyłość brzuszną i niemiło dla oka, kiedy na brzuchu robią się wałki. Głodzenie się w święta jednak nie pomoże. Na tym się skoncentruj.
Nagromadzenie tkanki tłuszczowej na brzuchu jest czymś, z czym wiele osób nie potrafi sobie poradzić. Jest to nie tylko problem wizualny, ale również zdrowotny. Jednym ze sposób na wyeliminowaniu tego problemu ma być metoda "Fast 800" autorstwa brytyjskiego lekarza.
Wigilijne przysmaki to najczęściej dopiero początek świątecznej uczty. O ile skosztowanie niewielkiej ilości poszczególnych potraw raczej nam nie zaszkodzi, to dietetyczka zdradza, czego po prostu nie jada.
Ryby to z pewnością temat przewodniu wielu kolacji wigilijnych. Niestety poza tym okresem często pomijamy większość z tych gatunków, co niekoniecznie jest dobre dla naszego zdrowia. Ekspert podpowiada, o których pamiętać w codziennym jadłospisie.
Joseph Salhab, lekarz specjalizujący się w zdrowiu jelit, opublikował na TikToku film, w którym opowiada o swoim codziennym jadłospisie. W nagraniu wskazał także jedno kluczowe danie, które wspiera jego „pamięć i koncentrację”, zachęcając do włączenia go do diety.
Zmarszczki to naturalny element procesu starzenia, jednak odpowiednia dieta może pomóc spowolnić ten proces. Wprowadzenie kilku prostych zmian w codziennym jadłospisie może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, jej elastyczności i opóźnienia pojawiania się nowych zmarszczek. Co warto zmienić w swojej diecie?
W trakcie Świąt Bożego Narodzenia na stołach jest tyle pyszności, na które czekamy cały rok, że trudno się oprzeć. O ile próbowanie potraw w niewielkiej ilości nie wpłynie na masę ciała, to kto nie przesadził z jedzeniem w tym czasie, niech koniecznie da mi znać. Złożę serdeczne gratulacje. Jest jednak kilka metod, dzięki którym można kontrolować wagę, nie odmawiając sobie przyjemności.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.