Czy zamrażanie niszczy koronawirusa? Mamy złe informacje

2020-03-28 13:39

Koronawirusy reagują na ciepło, ale czy na zimno? Naukowcy są zgodni, że wirus musiałby być baaaardzo długo zamrożony, żeby nie przetrwać.

Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności
Autor: Getty Images

Co wiemy o koronawirusie z Chin? Jest to nowy rodzaj wirusa, jednak biorąc pod uwagę właściwości wszystkich koronawirusów, prawdopodobnie niska temperatura go nie niszczy. 

Prof. Maria Gańczak, epidemiolog i wiceprezydent Europejskiej Sekcji Kontroli Zakażeń, podczas wywiadu w TVN24 mówiła, że koronawirusy mogą przetrwać w niskich temperaturach nawet do 2 lat!

Diety bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka, ponad 2000 przepisów! Wejdź na JeszCoLubisz.pl >>>

- Nawiązując do właściwości fizyko-chemicznych wirusów, koronawirusy są w stanie przetrwać w warunkach zamrożenia nawet do minus 20 stopni Celsjusza około dwóch lat. W temperaturze lodówki, czyli około czterech stopniach uważa się, że do około 72 godzin, czyli około trzech dni są aktywne - skomentowała.

Oznacza to, że wszystkie produkty należy przed spożyciem dokładnie umyć, a te, które się do tego nadają należy poddać obróbce termicznej. - Wirusy są termolabilne i podgrzewanie nawet w temperaturze 60 stopni przez pół godziny powoduje ich inaktywację - dodała profesor.

Czy żywność może zostać zanieczyszczona koronawirusem? Nie ma to danych - takie informacje podał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, jednak od razu zalecił zarówno konsumentom, jak i producentom żywności, aby rygorystycznie przestrzegali zasad bezpieczeństwa na każdym etapie - zarówno podczas transportu, jak i produkcji czy zakupów w sklepie.

Polecamy też: 

Psycholog Maria Rotkiel o relacjach międzyludzkich w czasie epidemii. [Super Raport]