Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Są na czołowej pozycji na liście najzdrowszych pokarmów świata. Zwykła a niedoceniana owsianka to najlepszy posiłek na dzień dobry. Sprawdź, dlaczego warto jeść płatki owsiane.
Spis treści
Płatki owsiane - właściwości
Zwykłe płatki owsiane przewyższają pod każdym względem rozmaite płatki śniadaniowe. Nie są bowiem produktem wysoko przetworzonym i wieloskładnikowym – powstają z całych ziaren owsa pozbawionych twardej zewnętrznej osłony. Jest to zboże obfitujące w białko, łatwo przyswajalne tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe.
Naukowcy już dawno potwierdzili przeciwcholesterolowe działanie owsa. Zawiera on bowiem beta glukan, czyli rozpuszczalny rodzaj błonnika, który wchłania zły cholesterol. Beta glukan w przewodzie pokarmowym tworzy substancję, która chroni śluzówkę.
Płatki owsiane – indeks glikemiczny
Poza tym owies sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ma również właściwości prebiotyczne, wspomaga rozkład dobrych bakterii, co sprzyja pracy układu odpornościowego i jelita grubego. Dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny, powoli uwalnia energię do krwiobiegu.
Najnowsze badania dowiodły, że zawarty w płatkach owsianych kwas oleinowy chroni przed nowotworami. Powinny go jadać osoby chcące schudnąć, daje bowiem poczucie sytości na długo.
W płatkach owsianych jest też:
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- jod,
- witaminy z grupy B (w tym B6, która wpływa na koncentrację i pamięć),
- witamina E niezbędna dla dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.
Polecany artykuł:
Płatki owsiane – przepisy
Z płatków przyrządza się owsiankę na mleku, piecze ciastka. Zmielonych płatków warto używać do panierowani.
Ciasteczka owsiane
- KOSTKA MASŁA
- 3/4 SZKLANKI CUKRU NAJLEPIEJ BRAZOWEGO
- TOREBKA CUKRU WANILINOWEGO
- JAJKO
- SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
- 1/2 ŁYŻECZKI SODY
- SZCZYPTA SOLI
- 2 I 1/2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
- 1/2 SZKLANKI POSIEKANYCH ORZECHÓW I RODZYNEK
Miękkie masło zmiksuj z cukrem zwykłym i wanilinowym, dodaj jajko, zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i solą, płatki i bakalie. Ręcznie wyrób ciasto. Uformuj z niego kulki, połóż na natłuszczonej blasze, spłaszcz na placki. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC.
Sałatka piękności
- 2 ŁYŻKI PŁATKÓW OWSIANYCH
- ŁYŻKA MIODU
- KILKA SIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
- 6 ŁYŻEK MLEKA LUB JOGURTU NATURALNEGO
- SOK Z 1/2 CYTRYNY • JABŁKO
Płatki zalej na noc 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Rano dodaj miód, mleko lub jogurt, orzechy, sok z cytryny, jabłko. Wymieszaj, zjedz na śniadanie. Ta sałatka nazywana jest sałatką piękności Heleny Rubinstein, która podawała ją jako pierwszy etap zabiegu w swym salonie piękności. Sałatkę można wzbogacić owocami sezonowymi i pestkami dyni.
miesięcznik "Zdrowie"