Dodanie MLEKA do HERBATY powoduje utratę jej cennych właściwości

2007-05-15 11:30

Dolewając mleka do herbaty, sprawiasz, że traci ona swój dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne - twierdzą naukowcy ze szpitala Charite w Berlinie.

Dodanie MLEKA do HERBATY powoduje utratę jej cennych właściwości
Autor: thinkstockphotos.com

Z wielu badań wynika, że czarna herbata ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz że wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania, bo powoduje wytwarzanie tlenku azotu. Dodanie mleka do herbaty blokuje ten efekt. Odpowiada za to obecna w mleku grupa białek - kazein, które reagują z zawartymi w herbacie katechinami. Katechiny są związkami z grupy flawonoidów. To głównie one odpowiadają za ochronne działanie herbaty w stosunku do naczyń krwionośnych.

European Heart Journal