Dodanie MLEKA do HERBATY powoduje utratę jej cennych właściwości

2007-05-15 11:30

Dolewając mleka do herbaty, sprawiasz, że traci ona swój dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne - twierdzą naukowcy ze szpitala Charite w Berlinie.

Dodanie MLEKA do HERBATY powoduje utratę jej cennych właściwości
Autor: thinkstockphotos.com

Z wielu badań wynika, że czarna herbata ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz że wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania, bo powoduje wytwarzanie tlenku azotu. Dodanie mleka do herbaty blokuje ten efekt. Odpowiada za to obecna w mleku grupa białek - kazein, które reagują z zawartymi w herbacie katechinami. Katechiny są związkami z grupy flawonoidów. To głównie one odpowiadają za ochronne działanie herbaty w stosunku do naczyń krwionośnych.

European Heart Journal
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE