Mleko sposobem na raka? Wystarczy szklanka dziennie, by chronić jelita

2025-03-13 21:55

Rak jelita grubego to plaga współczesnego świata. Okazuje się, że zdrowszy styl życia mógłby ocalić nawet połowę chorych. Ważnym elementem tego procesu ma być właściwa dieta. Przybywa dowodów, że szczególnie ważny jest jej jeden składnik. Znajdziesz go w mleku, ale nie tylko.

Mleko sposobem na raka? Wystarczy szklanka dziennie, by chronić jelita
Autor: GettyImages

Jak donosi BBC, duże brytyjskie badanie, którego wyniki analizowali eksperci z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Cancer Research UK, sugeruje, że wapń zawarty w mleku może nas chronić przed rakiem jelita grubego.

Nie cierpisz mleka? Spokojnie, podobne efekty zapewniają inne produkty mleczne, jak i niemleczne, bogate w wapń (to on tu jest kluczowy). To dlaczego mówimy o mleku? Ze względu na wygodne dawkowanie. Wypijasz szklankę i masz pewność, że zatroszczyłeś się o zdrowie.

Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?

Rak jelita grubego - mleko działa profilaktycznie. Istotna różnica

Naukowcy przeanalizowali dietę ponad pół miliona kobiet przez 16 lat i mają mocne dowody, że styl życia naprawdę ma znaczenie. Zdrowa, zbilansowana dieta, waga w ryzach i rzucenie palenia to najlepsze sposoby na obniżenie ryzyka raka jelita grubego.

 Dodatkowe 300 mg wapnia dziennie w diecie lub duża szklanka mleka obniża ryzyko zachorowania o 17%

- poinformowała główna badaczka, dr Keren Papier z Oksfordu.

Badacze ustalili, że ciemnozielone warzywa liściaste, chleb i mleko bezmleczne zawierające wapń, również miały wyraźne działanie ochronne.

Pewne znaczenie ma też spożywanie owoców, produktów pełnoziarnistych, dobrych źródeł błonnika i witaminy C, ale jest ono nieznaczne.

Stąd ogólny wniosek badaczy, że akurat w profilaktyce raka grubego kluczową rolę może odgrywać wapń. Potwierdza to zresztą szereg innych badań.

Rak jelita grubego - mleko nie pomoże, jeśli nie stronisz od alkoholu i czerwonego mięsa

Te same badania pokazały, że spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonego mięsa i czerwonego mięsa prawdopodobnie zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Podobnie działa alkohol (każdy - piwo to też alkohol).

Dwie dodatkowe standardowe porcje alkoholu dziennie (0,5 litra piwa, kieliszek wina 12% o pojemności 200 ml, 60 ml wódki) to zwiększenie ryzyka zachorowania o 15%. Spożywanie ok. 30 g więcej czerwonego i przetworzonego mięsa każdego dnia, to zwiększenie zagrożenia o 8%.

Doskonała dieta nie tylko dla jelit

Czy mleko jest zdrowe?

Od lat są kontrowersje, czy mleko jest na pewno zdrowe. Wiele osób dorosłych nie toleruje go najlepiej ze względu na zawarty cukier laktozę. Sporo osób ma problem z alergią na białka mleka krowiego. Przybywa też takich, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jeśli nie pijesz mleka mlecznego, istnieją inne sposoby na uzyskanie wapnia, na przykład z brokułów lub tofu, i nadal zmniejszasz ryzyko raka jelita grubego

– uspokaja dr Keren Papier.

Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, by mleko pić i masz na to ochotę, warto wiedzieć, jak działa na nasz organizm.

Zdecydowanie przesadzają ci, co twierdzą, że mleko jest dobre, ale tylko dla cielaków. Ten odżywczy napój znakomicie dba o nasze kości, bo zawiera mnóstwo wapnia i witaminę D. Regularne picie mleka zapobiega cukrzycy typu 2, wspiera układ odpornościowy i sprawność układu nerwowego.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor: