Niejedzenie śniadań może skrócić twoje życie. Pora, by zmienić ten nawyk

2022-11-23 16:05

Pomijając posiłki w ciągu dnia, narażamy organizm na poważne problemy. Nowe badanie, opublikowane na łamach "Journal of the Academy of Nutrition" wykazało, że ten niezdrowy nawyk może wiązać się z wyższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Uczeni apelują, żeby dbać o regularność posiłków, która stanowi podstawę zasad zdrowego żywienia.

Zbliżenie na młodą kobietę pochyloną nad miską z mlekiem
Autor: Getty Images Niejedzenie śniadań może skrócić twoje życie. Pora, by zmienić ten nawyk

Często wychodzimy z domu bez śniadania, a w pracy mamy tyle obowiązków, że nie zauważamy głodu i spożywamy dopiero porządny posiłek w porze wieczorowej. Wyniki najnowszych badań pokazują, że pomijanie posiłków to ogromny błąd, który może negatywnie odbić się na zdrowiu i przyczynić się do występowania chorób sercowo-naczyniowych. To jednak nie wszystko.

Pomijanie posiłków a ryzyko śmiertelności

Naukowcy z University of Iowa odkryli zależność między nieregularnością odżywiania (niespożywaniem obiadu lub kolacji) a ryzkiem śmierci. Do tego zauważyli, że uczestnicy, którzy spożywali trzy posiłki dziennie w 4 lub 5-godzinnych odstępach, byli bardziej narażeni na zgon z jakiejkolwiek przyczyny.

W tym celu uczeni prześledzili dane medyczne ponad 24 tys. uczestników powyżej 40. roku życia zarejestrowanych w bazie National Health and Nutrition Examination Survey. U 40 proc. uczestników, którzy wykazywali skłonność do pomijania posiłków, czyli spożywali mniej niż trzy posiłki dziennie, zauważono szereg wspólnych cech,  Były to osoby młode (w głównej mierze mężczyźni), które m.in. nie miały wyższego wykształcenia i dobrze płatnej pracy, spożywały żywność wysokoprzetworzoną, alkohol oraz paliły papierosy.

"Badanie wykazało, że osoby spożywające tylko jeden posiłek w ciągu dnia, są bardziej narażone na śmierć niż ci, którzy przestrzegają stałych godzin posiłków" – napisali autorzy w publikacji, która ukazała się na łamach "Journal of the Academy of Nutrition".

Zdrowe odżywianie - 10 najważniejszych zasad

Długość przerw między posiłkami też ma znaczenie

Starszy badacz dr Wei Bao wyjaśnił, że pomijanie posiłków zwykle oznacza dostarczenie do organizmu większej ilości energii w jednym czasie. Jak podkreślił, to może prowadzić do zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi oraz zaburza wytwarzanie insuliny.

"To może również wyjaśniać związek między krótszym odstępem posiłków a śmiertelnością. Ponieważ krótsze przerwy między posiłkami skutkowałby większym obciążeniem energetycznym w danym okresie" – dodał ekspert. Jego zdaniem ta analiza dostarcza bardzo potrzebnych dowodów na związek między nawykami żywieniowymi a śmiertelnością w kontekście czasu posiłków i długości dziennego okresu jedzenia.

"Nasze ustalenia opierają się jedynie na obserwacjach i nie wskazują na związek przyczynowy. Jednak to, co odkryliśmy stanowi potencjał do kolejnych badań" – podsumował dr Bao.

Mając na uwadze niniejsze ustalenia, naukowcy zalecają, aby spożywać co najmniej dwa lub trzy posiłki rozłożone w ciągu dnia.