Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Szwajcarski magazyn K-tipp przeprowadził badanie, w którym udało się wykryć substancje klasyfikowane jako prawdopodobnie rakotwórcze. Ślady glifosatu wykryto w makaronach znanych marek. Lepiej sprawdź, czy nie masz ich w szafce, zanim zabierzesz się za obiad. Na które zwrócić uwagę?
Niepozorny napój z naturalnych składników zyskał zainteresowanie lekarzy. Według specjalistów może działać uspokajająco, wspomagać trawienie i mieć pozytywny wpływ na wątrobę. To prosty sposób, by codziennie zadbać o organizm bez sięgania po leki.
Ile masła można zjeść dziennie, żeby nie zaszkodzić zdrowiu? Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego pokazują, że umiarkowane spożycie masła może przynieść korzyści dla serca i ochronę przed cukrzycą typu 2. Sprawdź, co naprawdę mówią badania.
Kiedy wypić ostatnią kawę przed snem, żeby nie mieć problemów z zasypianiem? Eksperci ostrzegają: po tej godzinie efekt pobudzenia może być silniejszy, niż myślisz. Sprawdź, czy kawa naprawdę szkodzi zdrowiu, ile kofeiny dziennie można pić i jak wpływa na sen.
Ryba na obiad to zdrowa alternatywa dla często serwowanych mięs w polskiej kuchni. Jednak problem pojawia się wówczas kiedy w grę wchodzi wybór odpowiedniego gatunku. Wielu z nas kieruje się ceną, zwłaszcza jeśli chce częściej sięgać po produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Badania ukazują jednak, że trzeba wybierać świadomie i warto unikać np. tilapii, a już z pewnością nie spożywać jej zbyt często.
Warzywa do rosołu to podstawa dobrego bulionu. Bogaty smak wynika nie tylko z doboru różnego rodzaju mięs, ale właśnie z tego, jaki bukiet zieleninki trafi do garnka. Baszar El-Helou, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ostrzega jednak by nie popełniać popularnego błędu. W przeciwnym razie do potrawy przedostaną się toksyczne związki. O czym mowa?
Dieta roślinna zyskuje na popularności nie bez powodu. Wegetarianie często cieszą się lepszym zdrowiem niż mięsożercy, co potwierdzają liczne badania naukowe. Zrozumienie tych mechanizmów pomoże docenić korzyści płynące z diety bezmięsnej.
Kiełbasa z grilla to w Polsce wciąż jeden z podstawowych elementów w trakcie spotkania przy ruszcie. Niestety nie zawsze zwracamy uwagę na skład, a raczej na cenę i ilość w danym opakowaniu. Dlatego jeśli w najbliższym czasie planujesz czas z bliskimi i nie wyobrażasz sobie, że mogłoby zabraknąć mięsa, to unikaj kiełbasy z Biedronki, Lidla, czy jakiegokolwiek innego sklepu jeśli znajdziesz w niej wymienione niżej składniki.
Już w starożytności wierzono, że najzdrowsza roślina świata może leczyć ciało i umysł. Dziś wiemy, że wasabi ma właściwości zdrowotne, które wspierają mózg i łagodzą stany zapalne. Co daje wasabi i dlaczego to naturalne wsparcie dla mózgu kosztuje nawet 1000 zł za kg?
Menopauza to czas wielu zmian w organizmie kobiety – także tych wpływających na wagę. Eksperci zwracają uwagę, że najlepszy moment na skuteczne odchudzanie może przypadać tuż przed tym okresem. Badania pokazują, że wtedy organizm lepiej reaguje na dietę i aktywność fizyczną.
Fundacja Pro-Test poinformowała Poradnik Zdrowie o przeprowadzonej kontroli składu czterech dżemów truskawkowych. Jeden z nich można dostać np. w Rossmannie. Kluczową informacją jest fakt, iż mówimy o produktach oznaczonych jako “BIO”, a zatem ekologicznych. Wyniki testu opisujemy poniżej.
Co zrobić, aby przestać podjadać słodycze? Słodycze kuszą nie tylko smakiem, ale i obietnicą poprawy nastroju. Niestety – ich nadmiar szkodzi zdrowiu, sylwetce i odchudzaniu. Dietetyk Michał Wrzosek radzi, jak przestać jeść słodycze i nie rezygnować z przyjemności. Zobacz, jak ograniczyć cukier w diecie i uniknąć podjadania wieczorem.
Cukier to składnik wielu produktów, także tych wytrawnych. W grę wchodzą nawet pasztety, wędliny, sery czy pieczywo. Dlatego łatwo wpaść w pułapkę, prowadzącą do przekroczenia dozwolonego, dziennego poziomu. To z kolei sprawia, że organizm coraz trudniej radzi sobie z nadmiarem. Wówczas może pojawić się senność, ale nie tylko. Jak pozbyć się chęci na słodycze i skąd się bierze? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Spożywanie dużej ilości fermentowanej żywności korzystnie oddziałuje na mikrobiom jelitowy, zmieniając jego skład i wpływając na ilość konkretnych mikroorganizmów. Dodatkowo wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego - tak wynika z najnowszych badań amerykańskich naukowców ze Stanford School of Medicine.
Pasztet drobiowy cieszy się ogromną popularnością, jednak jego skład często budzi niepokój. Katarzyna Bosacka ostrzega: „Ten produkt to po prostu masakra!”. Zawiera dużo tłuszczu, niewiele mięsa, a dodatki, które powinny być unikane w diecie dziecka, dominują. Sprawdź, jaki pasztet kupić, aby nie szkodzić zdrowiu.
Czarna porzeczka to naturalny spalacz tłuszczu, który pozwala skutecznie schudnąć bez intensywnych ćwiczeń. Badania potwierdzają, że regularne jedzenie tych owoców pomaga redukować tłuszcz z brzucha, przyspiesza metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Sprawdź, jak włączyć czarną porzeczkę do swojej diety na odchudzanie!
Nie każda owsianka jest tak zdrowa, jak myślisz. Wybór niewłaściwego rodzaju płatków owsianych może odbić się na twoim zdrowiu i poziomie cukru we krwi. Zobacz, których płatków lepiej unikać, by nie popełniać błędów przy śniadaniu i korzystać z pełni wartości owsianki.
Latem częściej spoglądamy w lustro z większą uwagą – odkryte ramiona, krótsze sukienki czy strój kąpielowy przypominają o fałdkach, które zimą łatwo ukryć pod grubym swetrem. Choć szczupła sylwetka nie musi oznaczać ideału, wiele z nas czuje się lepiej, gdy ciało staje się lżejsze i bardziej sprężyste. Sprawdź, jak zdrowe zupy mogą pomóc w odchudzaniu - a przy tym świetnie smakują.
Picie herbaty w Polsce ma swoje podłoże historyczne, jednak z upływem czasu skupiamy się głównie na jej smaku, czy właściwościach prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że należy zachować szczególna ostrożność, zwłaszcza jeśli jesteśmy miłośnikami gorącego naparu. Badania ukazują, że przez nieuwagę możemy narazić się na ryzyko raka krtani.
Najlepszy chleb w Lidlu? Dietetyk wskazuje, które pieczywo z Lidla warto kupić. Sprawdź opinie eksperta, skład chleba pełnego ziaren i chleba żytniego bez drożdży oraz dowiedz się, dlaczego te wypieki są uznawane za najzdrowsze w ofercie sieci.
Badania pokazały, że picie kawy z kofeiną pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną podczas starzenia. Wieloletnia obserwacja stanu zdrowia kobiet pozwoliła też ustalić, ile filiżanek kawy pić dla zdrowia.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.