Oliwka europejska - na grypę i przeziębienie. Właściwości i zastosowanie
Oliwka europejska, czy też inaczej drzewo oliwne, to stosunkowo nowy suplement diety. W tego typu preparatach znajdziemy sproszkowane liście oliwki. Jakie są właściwości i zasrosowanie preparatu? Czy pomaga na przeziębienie i grypę?
Oliwka europejska nie będzie dla was zaskoczeniem o ty, o ile wiecie, że oliwki rosną na drzewach w basenie Morza Śródziemnego. Są one uprawiane - zazwyczaj w przemyśle spożywczym wykorzystuje się owoce tego drzewa. Jednak w przemyśle farmaceutycznym można wykorzystywać także liście tego drzewa, które wykazują właściwości lecznicze.
Spis treści
- Oliwka europejska - roślina, która leczy
- Oliwka europejska - właściwości
- Oliwki i liście oliwki jako produkt
Oliwka europejska - roślina, która leczy
Oliwka europejska jest drzewem, które świetnie radzi sobie w upalnym klimacie. Jest uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. Pewnie przy okazji zwiedzania Grecji czy Włoch widzieliście drzewka z oliwkami. I zapewne wiecie, że owoce tego drzewa, czyli wspomniane oliwki, można jeść lub spożywać w postaci oliwy z oliwek.
Jednak nie tylko owoce można wykorzystywać - surowiec leczniczy stanowią także liście oliwki europejskiej – Folium Oleae. Znajdziemy w nich:
- związki fenolowe - oleuropeina,
- triterpeny,
- sterole,
- kwas oleanolowy,
- hydroksytyrozol,
- tyrozol,
- katechiny,
- kwas kawowy,
- kwas wanilinowy,
- wanilina,
- rutyna,
- luteolina,
- diosmetyna,
- pochodne kwercetyny,
- oleozyd,
- oleurozyd.
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że oleuropeina i hydroksytyrozol mają silne działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Przekłada się to na zastosowanie liści oliwki europejskiej w leczeniu bakteryjnych infekcji układu pokarmowego i oddechowego.
Liście oliwki europejskiej wpływają także pozytywnie na odporność, przez co są zalecane w sezonie zwiększonej zachorowalności na różnego typu infekcje. Liście oliwki wykazują także działanie neutralizujące wolne rodniki oraz zwiększające przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.
Oliwka europejska - właściwości
Liście drzewa oliwnego wykorzystywano do:
- obniżenia temperatury ciała,
- uregulowania poziomu cukru we krwi,
- unormowania ciśnienia krwi,
- zapobiegania arytmii serca,
- w celach moczopędnych,
- do leczenia zakażeń wirusowych: wirusem opryszczki, wirusem grypy typu A i wirusem Coxsackie,
- do leczenia zakażeń bakteryjnych: bakteriami Salmonelli, gronkowca i Escherichia Coli.
Liście oliwki europejskiej można stosować przy chorobach takich, jak:
- przeziębienie,
- grypa,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
- wywoływana przez wirus Epsteina-Barra mononukleoza,
- opryszczka,
- półpasiec,
- przy łagodnym zapaleniu mózgu,
- przy wirusowym zapaleniu wątroby typu B,
- zapalenia płuc,
- gruźlica,
- rzeżączka,
- malaria.
Oliwki i liście oliwki jako produkt
Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Je również warto wprowadzić do diety, jednak w zwykłej formie, a nie w formie suplementu diety. Liście oliwki są bowiem dostępne tylko w w formie sproszkowanej.