Oliwka europejska nie będzie dla was zaskoczeniem o ty, o ile wiecie, że oliwki rosną na drzewach w basenie Morza Śródziemnego. Są one uprawiane - zazwyczaj w przemyśle spożywczym wykorzystuje się owoce tego drzewa. Jednak w przemyśle farmaceutycznym można wykorzystywać także liście tego drzewa, które wykazują właściwości lecznicze.
Spis treści
Oliwka europejska - roślina, która leczy
Oliwka europejska jest drzewem, które świetnie radzi sobie w upalnym klimacie. Jest uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. Pewnie przy okazji zwiedzania Grecji czy Włoch widzieliście drzewka z oliwkami. I zapewne wiecie, że owoce tego drzewa, czyli wspomniane oliwki, można jeść lub spożywać w postaci oliwy z oliwek.
Jednak nie tylko owoce można wykorzystywać - surowiec leczniczy stanowią także liście oliwki europejskiej – Folium Oleae. Znajdziemy w nich:
- związki fenolowe - oleuropeina,
 - triterpeny,
 - sterole,
 - kwas oleanolowy,
 - hydroksytyrozol,
 - tyrozol,
 - katechiny,
 - kwas kawowy,
 - kwas wanilinowy,
 - wanilina,
 - rutyna,
 - luteolina,
 - diosmetyna,
 - pochodne kwercetyny,
 - oleozyd,
 - oleurozyd.
 
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że oleuropeina i hydroksytyrozol mają silne działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Przekłada się to na zastosowanie liści oliwki europejskiej w leczeniu bakteryjnych infekcji układu pokarmowego i oddechowego.
Liście oliwki europejskiej wpływają także pozytywnie na odporność, przez co są zalecane w sezonie zwiększonej zachorowalności na różnego typu infekcje. Liście oliwki wykazują także działanie neutralizujące wolne rodniki oraz zwiększające przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.
Oliwka europejska - właściwości
Liście drzewa oliwnego wykorzystywano do:
- obniżenia temperatury ciała,
 - uregulowania poziomu cukru we krwi,
 - unormowania ciśnienia krwi,
 - zapobiegania arytmii serca,
 - w celach moczopędnych,
 - do leczenia zakażeń wirusowych: wirusem opryszczki, wirusem grypy typu A i wirusem Coxsackie,
 - do leczenia zakażeń bakteryjnych: bakteriami Salmonelli, gronkowca i Escherichia Coli.
 
Liście oliwki europejskiej można stosować przy chorobach takich, jak:
- przeziębienie,
 - grypa,
 - zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
 - wywoływana przez wirus Epsteina-Barra mononukleoza,
 - opryszczka,
 - półpasiec,
 - przy łagodnym zapaleniu mózgu,
 - przy wirusowym zapaleniu wątroby typu B,
 - zapalenia płuc,
 - gruźlica,
 - rzeżączka,
 - malaria.
 
Oliwki i liście oliwki jako produkt
Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Je również warto wprowadzić do diety, jednak w zwykłej formie, a nie w formie suplementu diety. Liście oliwki są bowiem dostępne tylko w w formie sproszkowanej.