OWOCE I WARZYWA jedz tylko z pewnych źródeł

2008-11-14 10:31

Warzywa i owoce są niezbędne w zdrowej diecie, jednak nie wszystkie warto jeść. Szczególnie jeżeli nie wiemy, gdzie rosły i dojrzewały i nie mamy jak tego sprawdzić. Najlepiej wybieraj warzywa i owoce pochodzące z ekologicznej uprawy.

OWOCE I WARZYWA jedz tylko z pewnych źródeł
Autor: thinkstockphotos.com

Dietetycy namawiają do spożywania jak największych ilości warzyw i owoców – według tzw. piramidy żywieniowej powinno się zjadać co najmniej 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie. A porcja to np. jedno jabłko, jedna pomarańcza, jeden owoc kiwi, garść owoców drobnopestkowych, porcja (mieszcząca się w garści) surówki.
Tymczasem niektórzy lekarze uważają, że jeśli nie znamy z jakiego źródła one pochodzą (i nie chodzi tu tylko o nowalijki, ale o wszystkie warzywa i owoce), lepiej ograniczyć ich spożywanie. Produkty te mogą być bowiem wręcz nafaszerowane chemią, m.in. metalami ciężkimi. I nawet to, że w niektórych warzywach czy owocach (np. burak, pomidor, cebula, czosnek, gruszka, jabłko) znajdują się substancje chroniące przed „tablicą Mendelejewa”, może okazać się niewystarczające.
Dlatego najlepiej kupuj warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł. Ale nie zawsze jest to możliwe. Wybieraj więc te najbrzydsze, rachityczne, nawet z robakiem. No bo skoro robak się skusił, to znaczy, że jest dobre.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE