OWOCE I WARZYWA jedz tylko z pewnych źródeł
Warzywa i owoce są niezbędne w zdrowej diecie, jednak nie wszystkie warto jeść. Szczególnie jeżeli nie wiemy, gdzie rosły i dojrzewały i nie mamy jak tego sprawdzić. Najlepiej wybieraj warzywa i owoce pochodzące z ekologicznej uprawy.
Dietetycy namawiają do spożywania jak największych ilości warzyw i owoców – według tzw. piramidy żywieniowej powinno się zjadać co najmniej 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie. A porcja to np. jedno jabłko, jedna pomarańcza, jeden owoc kiwi, garść owoców drobnopestkowych, porcja (mieszcząca się w garści) surówki.
Tymczasem niektórzy lekarze uważają, że jeśli nie znamy z jakiego źródła one pochodzą (i nie chodzi tu tylko o nowalijki, ale o wszystkie warzywa i owoce), lepiej ograniczyć ich spożywanie. Produkty te mogą być bowiem wręcz nafaszerowane chemią, m.in. metalami ciężkimi. I nawet to, że w niektórych warzywach czy owocach (np. burak, pomidor, cebula, czosnek, gruszka, jabłko) znajdują się substancje chroniące przed „tablicą Mendelejewa”, może okazać się niewystarczające.
Dlatego najlepiej kupuj warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł. Ale nie zawsze jest to możliwe. Wybieraj więc te najbrzydsze, rachityczne, nawet z robakiem. No bo skoro robak się skusił, to znaczy, że jest dobre.