Papierówka - co można zrobić z jabłek? Właściwości zdrowotne papierówek
Papierówki - ta nazwa zarezerwowana jest dla jabłek, które dojrzewają bardzo wcześnie - jeszcze w miesiącach wakacyjnych (lipiec). Niestety papierówki nie nadają się do transportu, więc tylko nieliczni mogą cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Czy papierówki mają jakieś właściwości zdrowotne? Do czego się nadają w naszej kuchni?
Papierówka to odmiana jabłoni, która owocuje bardzo wcześnie. Pierwsze jabłka można zbierać już w lipcu. Jabłoń, na której rosną papierówki nie jest zbyt wysoka, ale za to ma rozłożystą koronę. Jabłka są białe lub bardzo jasno zielone. Łatwo się obijają, dlatego też nie nadają się do transportu. Za to miąższ jabłek papierówek jest przepyszny w smaku! Słodki, aromatyczny, miękki - tak można opisać jabłko papierówkę.
Spis treści
- Jabłka papierówki - wygląd
- Jabłka papierówki - właściwości
- Jabłka papierówki - gdzie kupić
- Jabłka papierówki - co z nich zrobić?
- Jabłka papierówki - przepis na obiad
- Jabłka papierówki - szarlotka z papierówek
- Jabłka papierówki - mus
Jabłka papierówki - wygląd
Jabłka są małe - bardzo rzadko znajdujemy duże okazy. Skórka papierówek jest biała i zazwyczaj odgnieciona - jabłka bardzo szybko się tłuką, przez to powstają na nich brązowe plamy. Papierówki są jasnozielone, skórka jest cieniutka. Szypułka zazwyczaj jest długa i wygięta, a smak jabłek - słodki, choć może być też kwaskowaty. Zazwyczaj jest biały. Jabłka są bardzo delikatne, trzeba więc zjadać je od razu albo przygotowywać z nich przetwory na zimę.
Jabłka papierówki - właściwości
Papierówki zawierają pektyny, fruktozę, sole mineralne (fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo) i witaminy z grupy B, a także witaminę C i witaminę E, beta karoten i białko. Są również źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo. Papierówki świetnie przyspieszają perystaltykę jelit, są polecane osobom cierpiącym na zaparcia lub twardy stolec.
Antyoksydanty zawarte w papierówkach chronią nas przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia. W 100 g papierówek jest około 40 kcal.
Papierówki dbają o niski poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, mogą być stosowane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, a jedzone ze skórką zapobiegają nowotworom (jak wynika z badań prowadzonych na Uniwersytecie Jagiellońskim osoby jedzące dużo jabłek są nawet o 50 proc. mniej narażone na rozwój raka jelita grubego).
Jabłka papierówki - gdzie kupić
Zazwyczaj papierówki sprawdzą się jako przydomowe drzewa. Na próżno szukać ich w marketach - nie nadają się do transportu. Co najwyżej kupić je można u lokalnych sprzedawców. Trzeba się jednak spieszyć - zazwyczaj dostępne są w wakacje, w lipcu.
Jabłka papierówki - co z nich zrobić?
Papierówki są jak najbardziej jadalne i pyszne. Nadają się jednak także na przetwory i do pieczenia. Trzeba tylko pamiętać, że nie są zbyt trwałe, a więc nie poleżą nam długo w kuchni. W pierwszej kolejności można je przygotować w wersji naturalnej - obrać ze skóry, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć w słoiku. Tak przygotowane należy zapasteryzować. Dzięki temu mamy jabłka w wersji naturalnej, idealne na kompot czy deser dla dzieci. I zero zawartości cukru.
Jabłka papierówki - przepis na obiad
- 100 g ryżu
- 1 duża cukinia
- 500 g podgrzybków
- 2 cebule
- 3 papierówki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- olej roślinny
Najpierw gotujemy ryż do miękkości. W tym czasie cukinię obieramy i kroimy w półksiężyce.Jabłka kroimy w ósemki, ale pozostawiamy je w skórce. Na patelni smażymy cebulkę z podgrzybkami, można dosolić. Gdy zmiękną dorzucamy cukinię i gdy jest al dente dorzucamy jabłka papierówki. Smażymy, aż jabłka będą miękkie i gotowe! Podawaj z ugotowanym ryżem.
Polecamy: Sok z aronii - jak go zrobić samemu?
Jabłka papierówki - szarlotka z papierówek
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny lub oleju kokosowego (zimnych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1,5 kg papierówek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
W pierwszej kolejności należy zagnieść ciasto - do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko trzeba najpierw poszatkować nożem, a potem zagnieść dłońmi. Dodajemy jajko i dalej wygniatamy.
Kruche ciasto musi być zawinięte w folię i wstawione do lodówki na godzinę. W tym czasie można obrać jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić je na plasterki i posypać cynamonem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwa: z jednej części wykładamy spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Dodajemy jabłka. I całość posypujemy ciastem - tak, posypujemy - trzeba je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Jabłka papierówki - mus
Z jabłek można zrobić pyszny mus, który potem można wykorzystywać do ciast, a nawet jako posiłek sam w sobie. Jabłka należy obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić. Wrzuca się je do garnka, gotuje na bardzo małym ogniu, powoli. Trwa to zazwyczaj do 30 minut. Papierówki pod wpływem temperatury rozpadną się i powstanie mus. Można dodać cukier, ale nie za dużo! Gorącym musem napełnij słoiki, zakręć pokrywki i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Taki mus jest świetny w przypadku problemów z wypróżnieniem, przyspiesza perystaltykę jelit.