Pij codziennie szklankę soku. Ryzyko groźnego nowotworu będzie mniejsze
Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów. Zgodnie z danymi American Cancer Society co roku ponad 300 000 kobiet w USA dowiaduje się o tej chorobie, a ponad 42 000 umiera z jej powodu. Nie ma sposobu na uniknięcie ryzyka, ale wprowadzenie diety przeciwnowotworowej, w tym regularne picie soku, może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Sok żurawinowy ma właściwości przeciwnowotworowe
Produkty przeciwnowotworowe są łatwo dostępne, jak zauważa American Institute for Cancer Research (AICR). Od jarmużu i siemienia lnianego po pomarańcze i orzechy włoskie, wiele produktów spożywczych zawiera składniki odżywcze, które mogą zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Na tej liście znajduje się również żurawina - owoc o intensywnym czerwonym kolorze i cierpkim smaku, który pochodzi z północnoamerykańskich mokradeł. Pierwsi europejscy osadnicy zaczęli używać jej w kuchni już w XVII wieku, a dziś żurawina stała się popularnym składnikiem potraw w okresie świątecznym.
Sok żurawinowy, dostępny w wielu sklepach, również zachowuje cenne składniki odżywcze, oferując silne wsparcie w prewencji raka piersi. Szklanka (około 240 ml) dostarcza około jednej czwartej zalecanej dziennej dawki witaminy C, a także pełna jest przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna i antocyjany.
Zgodnie z przeglądem badań opublikowanych w 2016 roku w czasopiśmie Antioxidants, pochodne żurawiny, w tym sok, mogą hamować rozwój raka piersi, a kwercetyna została wskazana jako jeden z kluczowych związków przeciwutleniających, który redukuje aktywność komórek nowotworowych.
Ponadto badanie z 2020 roku przedstawione w Journal of Berry Research sugeruje, że sok żurawinowy może mieć działanie chemoprewencyjne i przeciwzapalne. Efekty te mogą różnić się jednak w zależności od indywidualnych cech mikrobiomu jelitowego, co wyjaśnia, dlaczego niektóre osoby mogą doświadczać większych korzyści zdrowotnych z picia soku żurawinowego niż pozostali.
Kilka ważnych zasad
Bez względu na to, czy świadomie szukasz produktów przeciwdziałających rakowi piersi, czy nie, możesz rozważyć zwiększenie spożycia soku żurawinowego ze względu na jego korzyści zdrowotne. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku zasad.
Po pierwsze, wybierz odpowiedni sok, ponieważ wiele dostępnych produktów zawiera duże ilości cukru. Jedna szklanka może zawierać nawet 30 gramów tego składnika, co może prowadzić do gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi, przyczyniać się do przyrostu masy ciała, rozwoju insulinooporności czy cukrzycy.
Po drugie, sprawdź czy sok nie wchodzi w interakcje z lekami, które przyjmujesz. Żurawina może wpływać na skuteczność preparatów rozrzedzających krew, środków na odchudzanie, leków blokujące kanały wapniowe, środków przeciwzapalnych oraz tych, wpływających na funkcje wątroby. Kontroluj ilość spożywanego soku, aby uniknąć problemów żołądkowych, takich jak nudności czy biegunka, które mogą wystąpić u niektórych osób.